StoryEditorOCM
Borilački sportoviVeliko priznanje

Predsjednik Milanović odlikovao olimpijce i paraolimpijce za zasluge u sportu

Piše HINA
4. listopada 2023. - 16:40

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu je sportašicama, sportašima, izbornicima, trenericama i trenerima uručio odlikovanja za zasluge u sportu.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za iznimne sportske pothvate u daljinskom plivanju i višegodišnje promicanje sportskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, odlikovana je Dina Levačić, prva Hrvatica koja je isplivala svih sedam velikih svjetskih kanala poznatih kao pothvat "Oceanovih 7" te prva Hrvatica koja je osvojila originalnu trostruku Krunu: preplivala je Bristolski kanal, Sjeverni kanal i La Manche. 

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za izniman sportski uspjeh i osvajanje medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu odlikovani su paraolimpijci Ivan Katanušić, osvajač srebra u bacanju diska, Deni Černi, brončani u bacanju kugle, i Dino Sinovčić, bronačni u plivanju leđnim stilom, te olimpijac Toni Kanaet, bronačni u tekvondou.

Isto tako, Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020.  te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu odlikovani su treneri i izbornici; paraolimpijski treneri Ivan Čengić (disk), Mirela Šikoronja Ivančin (stolni tenis) i Danial Temim (dalj) te olimpijski treneri Jozo Jakelić (jedrenje) i Srećko Šuk (veslanje).

Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovani su paraolimpijski treneri Slobodan Glavčić (plivanje), Emil Gubica, Krešo Kovač (stolni tenis), Boris Kljajić (atletika) i Mladen Tomić (tekvondo te, izbornik olimpijske teniske reprezentacije Vedran Martić.  Redom hrvatskog pletera za iznimne uspjehe u borilačkim sportovima te osobite zasluge za sport i njegovo promicanje u zemlji i inozemstvu odlikovan je Zoran Cicvara.

Povelje Republike Hrvatske za izniman sportski uspjeh i osvajanje medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu dodijeljene su trofejnim veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću te Damiru Martinu, jedriličaru Tončiju Stipanoviću i paraolimpijcima Ivanu Mikuliću (tekvondo), Velimiru Šandoru i Mikeli Ristoski (atletika), Heleni Dretar Karić i Anđeli Mužinić Vincetić (stolni tenis). 

Povelje Republike Hrvatske za izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu dodijeljena je i veslačkom treneru Nikoli Braliću, a Hrvatskom atletskom savezu osoba s invaliditetom dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u promicanju, poticanju i razvoju atletskog sporta osoba s invaliditetom, te postignutim vrhunskim sportskim rezultatima u zemlji i inozemstvu. Povelju je preuzeo predsjednik Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom Tomislav Krističević.

"Čestitam na upornosti, trudu, hrabrosti i ambiciji, jer bez ambicije, bez aspiracijskog duha nema pokretanja, nema naprijed i nema uspjeha, nema sretne, bogate i nezavisne države. Nadam se da vama ova odlikovanja znače puno i da ih doživljavate jednako ozbiljno kao ja. Ovo nije sitnica, ovo je jedna gesta države koju u ovom slučaju predstavljamo ja, kao predsjednik Republike, i povjerenstvo. Tijekom povijesti iz Hrvatske su nam odlazili najbolji, najpismeniji i najškolovaniji ljudi, a da se tako nešto ne bi ubuduće događalo i da bi se događalo što manje, da bi najbolji ostajali ovdje i da im vi poslužite kao primjer i inspiracija, ja vam još jednom čestitam na ovom uspjehu i želim vam zdravlja", rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju nagrađenima.

Riječi zahvale u ime svih paraolimpijki i paraolimpijaca te njihovih trenera na dodijeljenim odlikovanjima uputio je Ivan Katanušić.

"Zadovoljstvo je i čast primiti nagradu za postignute uspjehe, ali ona je i motivacija za daljnji rad jer već nas sljedeće godine čekaju Paraolimpijske igre u Parizu. Lijepa naša je možda zemljopisno i geografski mala, ali naši sportaši na borbenom polju pobjeđuju puno veće zemlje", kazao je Katanušić.

U ime nagrađenih olimpijaca Predsjedniku se zahvalio Toni Kanaet.

"Velika je čast braniti boje svoje domovine na Olimpijskim igrama. To je san svakog sportaša i ovo odlikovanje je priznanje za naš trud, rad i odricanja, ali i poticaj za daljnje izazove koji nas očekuju. Nadam se da ćemo nastavljati osvajati velika odličja i učiniti Hrvatsku ponosnom", poručio je Kanaet.

Braća Valent i Martin Sinković već su više od desetljeća u samom vrhu svjetskog veslanja, a i prilikom dodjele još jednoga priznanja poručili su kako svaka nagrada mnogo znači.

"Ponosni smo i na ovu nagradu. Hvala Predsjedniku i čitavoj Hrvatskoj. Ovo je još jedan motiv da nastavimo dalje, jer pokazuje kako netko cijeni to što radimo", kazao je Valent Sinković.

"Predsjednik mi je rekao kako je na ovogodišnjem prijemnom ispitu jedno od pitanja iz opće kulture bilo kako se zovu braća Sinković. Drago mi je da smo svojim rezultatima postali toliko prepoznatljivi", dodao je Martin Sinković.

Osim hrvatskih sportašica i sportaša, trenerica, trenera, izbornika i članova obitelji odlikovanih na svečanosti u Uredu predsjednika Republike bili su predsjednik Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, član Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja i predsjednik Hrvatskog paraolompijskog odbora Ratko Kovačić, članica Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora doktorica znanosti Sanda Čorak, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ticijan Komparić, pomoćnik glavnog tajnika Zoran Pamić i predsjednik CEIK "Braća Seljan" Mladen Kuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:20