StoryEditor
SplitLAST MINUTE

Bliži se zadnji rok za prijavu poreza: evo kako dobiti povrat i izbjeći čekanje u redu

Piše Diana Barbarić
27. veljače 2020. - 15:06
Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA

Broji se sitno do zadnjeg roka u kojem građani mogu podnijeti godišnje porezne prijave poreza na dohodak, a gužve u uredima poreznih uprava i ispostava sve su veće. Po starom dobrom običaju, sve se radi u zadnji trenutak. Rok za ostvarenje prava u posebnom postupku preko obrasca ZPP-DOH je konac veljače ove godine za dohodak ostvaren u prethodnoj godini.

Kako nam kaže pročelnik Porezne uprave u našoj županiji Ivica Kusić, za sve one koji do konca tekućeg mjeseca, a zadnji dan za prijave jest subota, 29. veljače, ne stignu to obaviti, dobra je vijest da će se prijave zaprimati još i u ponedjeljak, 2. ožujka. Toga dana poreznici će raditi produženo radno vrijeme - od 7 do 19 sati.

-  Kako bi se i ovaj postupak građanima olakšao, upućujemo građane da je podnošenje navedenog obrasca omogućeno putem e-Porezne. Korištenjem e-Porezne obveznici mogu ostvarivati svoja prava ili izvršavati obveze od kuće bez dolaska u Poreznu upravu te bez plaćanja upravnih pristojbi, ali uz pridržavanje istog roka, do kraja veljače ove godine. Prijavu mogu poslati i poštom, ali obavezno preporučenom pošiljkom - savjetuje Kusić, koji očekuje da će ove godine biti nešto više pojedinačnih prijava nego lani, a prve isplate poreza očekuju se iza 1. kolovoza.

image
Boris Kovačev/Arhiv/HANZA MEDIA

Svi nužni obrasci, kao i način njihovog popunjavanja možete naći na internet stranicama Porezne, a eventualne nejasnoće i pitanja možete postaviti poreznim savjetnicima u nadležnim Ispostavama ili u Područnom uredu.

Možete li procijenuti koliko će se povrata preplaćenog poreza isplati građanima na području splitske Porezne uprave?

- Ne bih prejudicirao iznos povrata jer je previše faktora koji na to utječu, ali očekujem da bi moglo biti nekih pet posto više nego lani. A prošle smo godine isplatili oko 145 milijuna kuna, a od toga 63 milijuna kuna samo na područje grada Splita.

Još uvijek je dosta nedoumica oko prijave poreza, dajte konkretno: tko baš mora podnijeti poreznu prijavu?

- U obvezi podnošenja godišnje prijave su svi porezni obveznici koji su ostvarili dohodak po osnovi samostalnog rada, svi rezidenti koji su ostvarili dohodak kao članovi posada broda u međunarodnoj plovidbi u kojoj su proveli manje od 183 dana i svi porezni obveznici od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak.

Spadaju li u obveznike koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti spadaju i iznajmljivači postelja?

- Ne. Dohodak utvrđen u paušalnoj svoti, kao i dohodak čiji je izvor primitak od imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja smatra se konačnim dohotkom i kao takav ne ulazi u postupak godišnjeg obračuna dohotka. Isto se odnosi i na građane koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava, dohodak od kapitala, drugi dohodak ostvaren po osnovi povrata doprinosa i slično. Znači, svi ovi navedeni oblici predstavljaju dohodak koji se smatra konačnim i po toj osnovi nisu u obvezi podnošenja godišnje prijave.

U kojim sve situacijama građani moraju podnijeti prijavu Ispostavi Porezne uprave da bi ostvarili svoja prava?

- Za građane doslovce više ne postoji obveza podnošenja godišnje porezne prijave na dohodak otkako je Porezna uprava uvela poseban postupak obračuna poreza na dohodak koji Porezna uprava provodi po službenoj dužnosti, a sve na temelju podataka poslanih putem Obrasca JOPPD i podataka iz Obrasca PK, i to za dohodak koji se ostvari kao dohodak od nesamostalnog rada  ili kao drugi dohodak.

Za pomorce je regulativa ista, uz napomenu da su stupile na snagu nove odredbe pomorskog zakonika koje su išle u dva smjera, i to promjena u zakonskom shvaćanju dana provedenih na plovidbi i reguliranja statusa osoba u međunarodnoj plovidbi. Znači, u slučajevima kad je vaše stvarno stanje usklađeno s našim evidencijama onda građani nemaju potrebu dolaziti u Poreznu upravu, već će Porezna za njih na temelju prikupljenih podataka tijekom razdoblja izvršiti godišnji obračun i svim poreznim obveznicima do 30. lipnja 2019. godine dostaviti privremena porezna rješenja s utvrđenim porezom za uplatu ili povrat.

image
Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA

Ali postoje i situacije kad građani moraju prijaviti godišnju prijavu poreza da bi ostvarili pravo na povrat?

- Da, tu se radi o situacijama kad građanin želi ostvariti neka dodatna prava za koje Porezna uprava nema saznanja na temelju podataka iz svojih evidencija, prvenstveno iz obrazaca JOPPD i PK. Nažalost, u takvim situacijama nije točno uvriježeno mišljenje da će porezno tijelo samostalno izračunati poreznu obvezu ili povrat, to je zabluda, jer Porezna uprava u tom trenutku ne raspolaže navedenim podacima, pa može doći do propuštanja rokova za ostvarenje nekih prava u ovom odnosu.

Konkretnije, o kojim se tu dodatnim pravima radi?

- Pa najčešće imamo situaciju s građanima koji žele iskoristiti pravo na uvećanje osobnog odbitka za uzdržavane članove koji nisu u PK evidenciji Porezne uprave, poput majke, supružnika ili djeteta bez primanja koja nije upisana na obrazac PK, a u isto vrijeme ostvaruju uvjete za uzdržavanog člana za to razdoblje

Postoje i situacije u kojima se koristi mogućnost raspodjele osobnog odbitka za isto dijete. U obrascu ZPP-DOH moraju navesti sve relevantne podatke o olakšicama, poput upisa članova koji nisu na obrascu PK, ali uz njega nije potrebno prilagati vjerodostojne isprave poput izvadaka i potvrda iz matice rođenih, vjenčanih i umrlih, izvadaka i potvrda iz registra životnog partnerstva budući da Porezna uprava ima uvid u iste.

 

#POREZNE PRIJAVE ZA 2019.#SPLITSKI URED POREZNE UPRAVE#IVICA KUSIĆ#POREZNE OLAKŠICE#SPLIT

Izdvojeno

24. svibanj 2020 10:27