Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitborba s virusom

Ulice i trgovi u Splitu se još uvijek peru samo vodom: dezinficijensi su u skladištu, ali struka još nije donijela odluku

Piše Tanja Gattin
26. ožujka 2020. - 11:32
Radnici ‘Čistoće’ peru Ulicu Ruđera BoškovićaTom Dubravec/HANZA MEDIA

Dok iz svijeta dolaze fotografije dezinficiranja ulica, provjerili smo je li taj postupak krenuo i u Splitu, te ima li za to dovoljno kemijskih sredstava.

Od Alana Kurtovića, voditelja tehničkog odjela tvrtke “Cian”, doznajemo da se nije krenulo s dezinficiranjem javnih površina.

- Taj proces može početi ako to naloži Nacionalni stožer za civilnu zaštitu koji odlično obavlja svoj posao, jer struka mora dati svoj stav je li to uopće potrebno, nakon čega se to spušta prema županijskim i gradskim stožerima. Ako do toga dođe, struka je ta koja će dati preporuke koji će se dezinficijensi koristiti. Nabavka je usporena, ali određene zalihe imamo. Mi smo tu servis na usluzi, koji radi što mu se kaže. Imamo stručne ljude koji se mogu pridružiti komunalnim poduzećima koji bi dali cisterne - rekao nam je Kurtović.

Cisterna sa šmrkom

Do tada “Čistoća” svakodnevno vodom pere javne površine. Lukša Regjo, direktor te komunalne tvrtke, kaže da se koncentriraju na pranje onih javnih površina na kojima se okuplja više ljudi.

- U ponedjeljak smo prali Ulicu Ruđera Boškovića, a danas (utorak) na redu je okoliš dežurne ambulante na Mertojaku, gdje se obavljaju pregledi građana koji se žele testirati jesu li zaraženi koronavirusom. U sljedećim danima će slijediti ispiranje okoliša bolnica na Frulama i Križinama, a potom ćemo po kvartovima prati trgove i druge javne površine ispred trgovina. Tako ćemo između ostalog, prati područje oko tržnice na Brdima, potom one na Pujankama i Sućidru, gdje građani ulaze u trgovine - rekao nam je Regjo te napomenuo kako ne znači da će se poslovi obavljati navedenim redoslijedom, već će to ovisiti o situaciji, koja se mijenja iz dana u dan.

image
Radnici 'Čistoće' peru Ulicu Ruđera Boškovića
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

- Sve će ovisiti o tome gdje će biti fluktuacija većeg broja ljudi. Javne površine čistimo s dva vozila. To su cisterna sa šmrkom i manje vozilo koje je ranije bilo namijenjeno centru grada gdje sada ne prolazi veći broj ljudi. Većinu posla obavimo u jutarnjoj smjeni, a radimo do 17 sati, kada se zatvaraju trgovine - kaže Regjo, te napominje da kemijska sredstava mogu koristiti samo za to specijalizirane tvrtke, čiji su zaposlenici osposobljeni za rad s kemijskim sredstvima i koje za to imaju odgovarajuće dozvole.

Saša Franjkić, prvi čovjek “Parkova i nasada”, kaže da tu dozvolu ima samo “Cian”, dok oni koriste kemijska sredstva za prskanje biljaka, što nije ista stvar. No, navodi kako mogu pomoći kada to bude potrebno.

- Imamo dvije cisterne, te još jednu s kojom tretiramo biljke, koju možemo prilagoditi za čišćenje ulica. Na raspolaganju smo ako dobijemo takve informacije i upute iz Grada - kazao je Tomislav Šuta, direktor “Vodovoda i kanalizacije”, ističe da su njihovi kamioni i ljudstvo na raspolaganju za sve što bude potrebno.

- Grad je od svih komunalnih poduzeća zatražio popis opreme i ljudstva radi rješavanje situacije s koronavirusom. Mi smo na raspolaganju za sve što bude trebalo - rekao nam je direktor Šuta.

#DEZINFICIRANJE ULICA#CIAN#ALAN KURTOVIć#SPLIT

Izdvojeno