StoryEditor
Splitnapad u domu

Udruga splitskih studenata u Zagrebu prije se borila protiv nasilja nad Splićanima, no korona ih je ‘ugasila‘. Kontaktirali smo i vođu BBB-a...

Piše T.G.Z.
6. prosinca 2021. - 14:51

Prije dvije i pol godine ugasila se nekad veoma aktivna Udruga splitskih studenata u Zagrebu.

Zadnja predsjednica udruge kazala nam je da se nakon studija preselila izvan Hrvatske, a poslije toga nije bilo velikog interesa studenta koji bi ju nastavili voditi. Još kasnije, kada je uslijedila pandemija koronavirusa, nije bilo ni mogućnosti organizirati događanja, kaže nam. 

Udruga studenata grada Splita u Zagrebu godinama je djelovala u prostoru u Ilici i jedna od njenih aktivnosti bila je borba protiv nasilja. Kratko smo razgovarali s njenim vodstvom od prije 10-ak godina – Anteom Britvić i Lukom Štambukom.

U to vrijeme promptno bi reagirali kada bi se u Zagrebu dogodio napad na Splićane. Jedan od tih napada bio je i onaj u kojem je lakše ozljede dobio Igor Stanišić, tada student komunikologije u Zagrebu, sada splitski gradski vijećnik HGS-a koji je u prošlom sazivu Gradskog vijeća obnašao funkciju njenog predsjednika. 

- Uz pomoć tadašnje Skupštine Grada Zagreba, na čijem čelu je bio Davor Bernardić, uputilo smo priopćenje javnosti. Krenuli smo i s aktivnostima među kojima je bila ona "Splićani u Zagrebu daju krv", koja se svake godine oko Božića organizirala u studentskom domu na Savi za potrebe bolnice u Petrovoj. Deklaracija o nenasilju koji smo s Gradom Zagrebom potpisali imala je odjeka i nije bilo daljnjih incidenata, no oni se ipak događaju periodično – kažu nam.

S druge strane, pitali smo zadnjeg predsjednika Kluba navijača BBB jesu li ikada poduzimali ikakve radnje kako bi spriječili napade. Nije nam htio odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 01:01