StoryEditor
Splitoptimistične brojke

U Splitu u siječnju 20 posto više turista u odnosu na isti mjesec prošle godine; Alijana Vukšić: Trend dužeg zadržavanja zimi sve je prisutniji

Piše Hina
6. veljače 2020. - 10:24
Split, 120120. Povodom Dana medunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. sijecnja, a u sklopu projekta Upoznaj svoju zemlju, ovu nedjelje organizirana je besplatna turisticka vodjenja za gradjane.Joško Ponoš/Arhiv/HANZA MEDIA

Više od 10 tisuća turista posjetilo je tijekom siječnja Split što je 20 posto više uspoređuje li se isto razdoblje lani, doznaje se u splitskoj Turističkoj zajednici.

Direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić uvjerena je da je pred Splitom još jedna odlična turistička godina jer je taj grad u siječnju posjetilo 10.254 turista, a bilo je i 27.792 noćenja ili 14 posto više u čemu su podjednako imali udjela domaći i strani gosti što pokazuje kako je Split postao zanimljiv turistima tijekom cijele godine.

Osim gostiju iz susjedne Bosne i Hercegovine, kojih je u Splitu u siječnju bilo najviše, i to 2.727, na samo vrhu su i građani SAD-a, njih 311, koji su ostvarili  2.163 noćenja, što je povećanje 18 posto. Vukšić ističe da su se gosti iz SAD-a tijekom siječnja u Splitu zadržavali u prosjeku sedam dana, kao i Nijemci koji su imali 1.327 noćenja i tako za 18 posto povećali svoje lanjske rezultate iz siječnja u Splitu. 

"Trend dužeg zadržavanja u gradu zimi sve je prisutniji, a to dokazuje i podatak po kojem su Slovenci imali 1004 noćenja, te tako zabilježili rast od 74 posto zadržavajući se u Splitu gotovo šest dana. Ipak, najveći porast dolazaka u siječnju u Split ostvaren je s azijskog turističkog tržišta", dodala je Vukšić.

Tako je u siječnju u Splitu bilo 358 Kineza što je tri puta više nego lanjske godine u isto vrijeme, brojni su bili i turisti sa Tajlanda, njih 122, što je također tri puta više nego lani. Kineze i Tajlanđane prate gosti iz Japana kojih je ovog siječnja bilo dvostruko više nego lani, ukupno 231 gost, te Hong Konga iz kojega je 66 gostiju posjetilo Split, dok ih je lani u isto vrijeme bilo samo 14. Narastao je i broj gostiju iz Tajvana, Južnoafričke Republike i Švedske i to za 73 posto.

Vukšić je istaknula kako je Split tijekom siječnja ukupno posjetilo 6.247 stranih gostiju i 4.007 domaćih te je vidljivo da je promocija Splita kao zanimljivog turističkog grada i izvan ljetnih mjeseci doprla "do svakog kutka svijeta".

"U to su se proteklih dana uvjerili turistički djelatnici Splita i splitske Turističke zajednice koji su sudjelovali na turističkom sajmu 'New York Times Travel show'. Tamo je još jednom potvrđeno zanimanje gostiju iz SAD-a za dolazak  i boravak u Splitu kao nezaobilaznom gradu tijekom posjete Hrvatskoj, pa sve poslovne informacije agencija i organizatora putovanja iz SAD-a za Hrvatsku govore kako je realno očekivati da turisti iz SAD-a i u 2020.  budu najbrojniji gosti Splita", zaključila je Vukšić.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 01:36