StoryEditor
SplitSPLITSKI ISTOMIŠLJENICI

U blizini Pravnog fakulteta osvanuo plakat kojim se traži se oslobađanje Marka Franciškovića, osumnjičenog za poticanje na terorizam tijekom prosvjeda protiv uvođenja Covid potvrda

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 19:27

U Splitu je osvanuo jumbo plakat na kojem piše: "Stop političkom progonu. Sloboda za Marka Franciškovića". Smješten je na križanju Gundulićeve ulice i Domovinskog rata, u blizini Pravnog fakulteta.

Francišković je, podsjetimo, u prosincu prošle godine pritvoren zbog poticanja na terorizam u javnim istupima tijekom prosvjeda protiv Covid mjera. U obrani pred istražiteljima rekao je da je iznosio samo "propagandne ideje s vizualnim efektima", a branio se i da mu je cilj bio zainteresirati medije.

- Ideju pohoda na Zagreb o kojoj sam pričao treba gledati u vizualnom smislu, a radi se o iznošenju mojih vjerskih i političkih stavova i zamisli. Kada sam spominjao riječ rat, mislio sam na propagandni i ekonomski rat. Cilj mi je bio da se kroz vizualnu prezentaciju zainteresiraju mediji. Ja sam pozivao na medijski vizualni i idejni rat što je potpuno legitimno- među ostalim je rekao u svoju obranu. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Navodio je kako je u izjavama koristio metafore koje je koristio i u svim knjigama te da očito njegove metafore nisu svima razumljive jer one nemaju doslovno značenje. Francišković je pojasnio i kako se na političko djelovanje odlučio jer smatra da sada vlada jednoumlje.

- Kada sam govorio da branitelji obuku svoje vojničke odore, rekao sam to jer smatram da je to vizualno upečatljivo i to je dio mojega marketinga. Kada sam spominjao oružje, o tome sam govorio jer sam u pričuvnom sastavu i naravno da bih branio državu kada bi bila napadnuta. Radi se o medijskoj propagandi. Ciljana publika su mi bili vjernici jer je Bog temelj svega. Pred zgradu HRT-a sam išao jer smo željeli dobiti medijski prostor kako bismo mogli iznositi svoje stavove - tada je rekao na ispitivanju kod državnoga odvjetnika. Porekao je sve što mu se stavlja na teret, te više puta ponovio kako se ograđuje od bilo kakvoga nasilja i terorizma.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- U svim svojim istupima na javnim skupovima i videosnimkama ogradio sam se od bilo kakvoga nasilja. Samo sam iznosio svoje ideje koje su propagandne naravi radi predstojeće ekonomske krize i kolapsa svjetskih razmjera. Na javnom okupljanju 20. studenoga protiv Marko Francišković, glavna zvijezda zagrebačkog prosvjedauvođenja Covid potvrda na Trgu bana Josipa Jelačića rekao sam na početku svojega govora da nasilja ne smije biti, no taj dio je ispušten. Ja da ne pozivam na terorizam već upravo suprotno tome, namjeravam idejom koja nije terorizam proširiti svoje zamisli - kazao je tada Francišković.

Tko je Marko Francišković, glavna zvijezda zagrebačkog prosvjeda u studenom prošle godine, pročitajte u članku koji smo ranije objavili.

image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 04:57