StoryEditorOCM
Splitdogodilo se čudo

Totalni obrat na splitskom tržištu nekretnina: ‘Ovoga donedavno nije bilo ni u tragovima!‘ Agenti najavljuju pad cijena

Piše Lucija Vujnović
15. srpnja 2023. - 07:22

Još do prije 15-ak dana u Splitu je doslovno nemoguće bilo naći podstanarski stan. Izvještavali smo kako se podstanare masovno izbacuje iz stanova da bi se oslobodile postelje za turiste i svi su očekivali jako puno od sezone.

Po oglasnicima i u brojnim grupama za direktan najam stana u Splitu praktički su nestali oglasi tipa "Izjajmljujem stan..."

Svi su samo grozničavo tražili bilo što i po bilo kakvoj cijeni, ali na njihove oglase nitko se nije ni odazivao. Tek bi naišli na podsmijeh ukoliko bi se "drznuli" tražiti stan na dugoročni period i to još za nekih "tričavih" 500 eura.

Kad odjednom zadnjih tjedan dan - totalni obrat.

Najprije sramežljivo, a onda i sve više: apartmandžije su bolno shvatile da baš i nema toliko turista koliko je u Splitu apartmana. Odjednom se nakupila lijepa hrpica oglasa za najam stanova.

Je li moguće da smo ipak dočekali da se cijene stanova za najam u Splitu malo spuste? Ovoga donedavno nije bilo ni u tragovima, a sad je već masovna pojava, komentirala nam je ekspertica za najam nekretnina.

U Facebook grupi Tražim stan/iznajmljujem stan Split počeli su se nizati oglasi s pristojnijim cijenama, a nude se i stanovi za dugoročan najam. 

Primijećeni pad cijena precizno je opisao B. D. 

- Nema dovoljno turista pa se dugoročno iznajmljuju apartmani, novouređeni, do sljedeće sezone. 

Evo i nekih primjera takvih oglasa...

image
Screenshot/Facebook/
image
Screenshot/Facebook/

Da doista dolazi do pada cijena stanova potvrdio je i Srđan Javoričić, vlasnik agencije "CIO nekretnine".

- Općenito je slabija potražnja za nekretninama, a sezona nije u potpunosti onakva kakvu smo očekivali - istaknuo je. - Možemo očekivati pad cijena najma, ali i kupoprodaje. 

Potvrdio je da je uočeno da se sve veći broj ljudi okreće dugoročnom najmu jer najam turistima povlači za sobom i neke dodatne troškove.

- Ne samo da je slabija sezona, već i mnoge platforme poput Booking.com i sl. naplaćuju dodatne troškove za najam stanova. A potrebno je i redovito čišćenje. Često se događa da se kupuju stanovi samo za najam, osobito u jezgri grada. 

Istaknuo je da politika diktira cijene nekretnina.   

- Na cijenu najma utječe politika, odnosno izdavanje građevinskih dozvole, koje Grad Split ne izdaje kako bi trebao. Zatrpani su, ali to bi se svakako trebalo ubrzati. Povisila bi se i produkcija, što bi također utjecalo na smanjenje cijena - objasnio je Srđan. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Agentica "Biliškov nekretnina" Elena Bakić rekla je da smatra da su trenutne cijene previsoke.

- Nedavno sam pričala sa stanodavcem koji daje stan u dugoročni najam, a cijenu koja je bila 650 € sad želi povisiti na 750 €. Najpovoljniji stan koji imamo u ponudi je na Kmanu, a mjesečni iznos najma je 300€. U prosjeku se cijene za jednosobni stan kreću od oko 500 do 600 € (ako je u pitanju luksuzniji stan), a za dvosobni je to oko 700 do 850 € - objasnila je Elena te dodala da se nada da će cijene pasti, no zasad se taj pad u njihovoj agenciji ne nadzire. 

No, u jednom se slažu, a to je da je naglasak na onima za najam tijekom cijele godine. 

- Cijene su doista visoke za naš standard. Uvijek je veća potražnja za dugoročni najam i više je onih za najam izvan sezone. Vlasnici često turistima iznajmljuju stanove preko sezone, a barem četiri stanodavca su mi javila da im se produžila turistička sezona, te da će očito završiti kasnije nego prošlih godina. 

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 11:43