StoryEditorOCM
SplitGRAFITER BEZ PARDONA

Tko bi rekao?! Uhićen splitski profesor (39), uništavao je zgrade, vatrogasna vozila, kamione... Šteta je 10.000 eura

Piše Vladimir Urukalo
23. svibnja 2024. - 12:29

Splitska policija kazneno je prijavila 39-godišnjeg grafitera iz Splita za čak jedanaest kaznenih dijela oštećenja tuđe stvari pri čemu je za vlasnike nekretnina i vozila koje je pod okriljem noći iscrtavao nastala šteta od oko 10 tisuća eura.

Doznajemo da se radi o L.N.-u, profesoru s "umjetničkom crtom" i bivšem djelatniku jednom splitskog muzeja kojem, obzirom da je pričinjena znatna materijalna šteta, za ova kaznena djela za koja će policija podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, prijeti propisana zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kako su utvrdili policajci 1 PP Split, postoji osnovana sumnja da je profesor - grafiter u prosincu 2023. godine u dva odvojena događaja na željezničkom kolodvoru u Splitu, na putničkim vagonima u vlasništvu Hrvatskih željeznica, ispisao šarene grafite dimenzija od oko 10 metara. Time je HŽ-u napravio štetu od oko tisuću i pol eura.

Umjetnički pohod

Svoj "umjetnički" pohod nastavlja i početkom ove godine kada 28. siječnja tijekom noći u dvorištu DVD Splitu Starčevićevoj ulici crnim sprejem iscrtao grafit na vatrogasnom vozilu. I u tom je slučaju procijenjena materijalna šteta od oko tisuću i pol eura. 

Nadalje, utvrđena je osnovana sumnja da je tijekom veljače 2024. godine na fasadi srednje škole i to zgrade Gimnazije u Zagrebačkoj ulici sprejem ispisao tri grafita.

Policija je dalje utvrdila da je šest kaznenih djela počinio je od prosinca 2023. godine do travnja 2024. godine kada je koristeći sprej, šarao i tako oštetio pročelja na šest stambenih zgrada i to u Gundulićevoj ulici, Bihačkoj, Starčevićevoj ulici, ulici Ćirila i Metoda  i ulici Domovinskog rata ispisujući grafite različitih boja i nerazumljivog sadržaja. Materijalna šteta koju je pričinio ispisivanjem grafita na fasadama zgrada u tim ulicama procijenjena je na oko 5 800 eura. Zanimljivo je da u jednoj od tih ulica, u blizini prostora DVD-a Split i sam živi te je i fasadu svoje zgrade "ukrasio" grafitima.

Također, tijekom veljače ove godine oštetio je i parkirani kamion jedne prijevozničke firme koji je bio parkiran u ulici Put Supavla, a čija mu se bijela bočna stranica učinila idealnom podlogom pa je sprejem ispisao grafit dužine pet metara i visine dva metra.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 20:49