StoryEditor
Split123 TISUĆE STUDENATA

Susret čelnih ljudi partnerskih sveučilišta SEA-EU alijanse, rektor Dragan Ljutić: Šest sveučilišta - jedna diploma, to je naš zajednički cilj

Piše Merien Ilić
7. listopada 2021. - 17:45
Rektor Dragan Ljutić i naš proslavljeni biolog Miroslav Radman ugostili su na institutu 'Medils' skupinu rektora europskih sveučilišta iz SEA-EU alijanseNikola Vilić/Cropix

Sveučilište u Splitu domaćin je susreta rektora partnerskih sveučilišta SEA-EU alijanse koja se održala ovog četvrtka u Splitu, u vijećnici Senata Sveučilišta, s ciljem jačanja suradnje partnerskih institucija i određivanja usmjerenja SEA-EU alijanse u budućnosti.

Članovi ove alijanse Europskog sveučilišta mora su: Sveučilište u Cádizu (Španjolska), Sveučilište Zapadne Bretanje u Brestu (Francuska), Sveučilište u Kielu (Njemačka), Sveučilište u Gdańsku (Poljska), Sveučilište u Splitu (Hrvatska), te Sveučilište na Malti (Malta).

image
Rektor Sveucilista u Splitu Dragan Ljutić i nas proslavljeni biolog Miroslav Radman primili su na institutu Medils skupinu rektora europskih sveucilista iz SEA EU alijanse.


 
Nikola Vilić/Cropix

- Cilj sastanka je kako dalje, kako realizirati europsku diplomu, zajednički studij koji bi se studirao na svih šest sveučilišta alijanse, kako proširiti utjecaj i na druga sveučilišta u Europi, sve kako bi student postao student Europskog sveučilišta. Grad Split nam je dao svoju podršku, što nam je jako drago jer u našu lokalnu sredinu donosimo znanje. Evo, u Splitu ovih dana ima još znanstvenih događanja baš kao u pravom sveučilišnom središtu u Europi. Šest sveučilišta - jedna diploma, to je naš zajednički cilj, edukacija studenata je vezana uz more, a sutra će to biti osam sveučilišta. Poanta je u povezivanju - rekao je rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, koji je zajedno s prorektoricom prof. dr. sc. Đurđicom Miletić, voditeljicom SEA-EU projekta, dočekao ostale rektore.

Ujedinjavanje sveučilišta

Sastanku se pridružio i gradonačelnik Ivica Puljak, ponosan na Sveučilište u Splitu.

- Ujedinjavanje sveučilišta je ono čemu teži cijeli znanstveni svijet i Grad Split to podržava i želi da se suradnja proširi i između gradova kako bi našli zajedničke projekte, posebice što nas sve veže more - rekao je Puljak.

Partneri, odnosno sveučilišta alijanse su udruženi u izgradnji jedinstvenog Europskog sveučilišta s ciljem stvaranja i promoviranja zajedničkih programa te istraživanja, prvotno u smjeru mora, a kasnije i dalje. Širi cilj alijanse je i uspostavljanje izrazito međunarodnog, plurietničkog, višejezičnog i interdisciplinarnog obrazovnog prostora u kojem će se studenti moći slobodno i pouzdano kretati među disciplinama, jezicima, državama i sektorima. Neograničena mobilnost izvan granica i akademskih disciplina omogućit će znatan napredak u kvaliteti, izvedbi, privlačnosti i međunarodnoj kompetitivnosti.

image
Nikola Vilić/Cropix

Temeljem potpisanog Manifesta, od srpnja prošle godine partneri su se obvezali jedni drugima na uzajamnu suradnju i podršku kroz razvoj u širem kontekstu sveučilišta, ali s notom održivog razvoja. Kroz dosadašnju suradnju realizirala su se i tri nova projekta, proizišla iz SEA-EU baze (SEA-EU DOC Erasmus projekt usmjeren karijerama doktoranada, reSEArch-EU, H2020 projekt usmjeren razvijanju istraživanja na SEA-EU sveučilištima i EIT/HEI projekt u kojem je sudjelovao dio partnera, a koji je namijenjen jačanju inovacija u visokom obrazovanju).

Skoro 123.000 studenata

Rektori i prorektori SEA-EU sveučilišta u Splitu su razgovarali i o nastavku financiranja europskih sveučilišta. Poziv će biti namijenjen prvim alijansama koje su dobile financiranje od Europske komisije, a novost u prijavi je svakako da će Komisija pozitivno vrednovati alijanse koje uključe nove partnere u postojeće alijanse. Stoga su ciljevi sastanka, osim jačanja međusobnih veza i postojećeg saveza, svakako i definiranje smjera razvoja alijanse i odabir novih partnera koji će biti pozvani da se priključe alijansi.

image


 
Nikola Vilić/Cropix

Kroz sadašnjih šest sveučilišta alijansu čine gotovo 123 tisuće studenata, 68 fakulteta, 117 istraživačkih instituta, te tri međunarodna klastera izvrsnosti.

- Naglasak je na neograničenoj mobilnosti izvan granica i akademskih disciplina, alijansi kao prostoru mogućnosti u kojem će svaki student slobodno, ali uz vodstvo, pronaći i razviti svoj put uz poticanje kompetitivnih vještina i promoviranje otvorene znanosti.

Glavni pokretač i vezivni medij ovog konzorcija je more, pa će se poticati izvrsnost u istraživanju kako bi osiguralo više saznanja i boljeg razumijevanja i upravljanja morskim okolišem. Pomagat će pri izgradnji ljudskih resursa i vještina potrebnih kako bi se odgovorilo na rastuće potrebe morskog i pomorskog sektora, sada i u doglednoj budućnosti.

item - id = 1133230
related id = 0 -> 1159622
related id = 1 -> 1159614
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 11:57