Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitNoćna straža

Splitski kvart na nogama zbog noćnih paleža: ‘Pokušat ćemo se samoorganizirati, nemamo drugog izbora. Osjećaj sigurnosti zbog huligana je poljuljan‘

Piše Merien Ilić
21. veljače 2020. - 08:18
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Ružna slika u četvrtak ujutro dočekala je stanovnike kotara Lokve - Šižgorićeva ulica crnila se od ostataka zapaljenih plastičnih kontejnera i nagorenih dvaju Volkswagena, Pola i Golfa IV, koji su zahvaćeni plamenom u zoru u potpunosti uništeni.

Nekoliko vozila koja su bila parkirana u blizini također je oštećeno, a točna šteta znat će se nakon što budu poznati rezultati očevida. Policajci su odmah izišli na teren i trakama ogradili “vatrenu zonu”.

Prema vatrogasnom izvješću, požar na kontejnerima za otpad dojavljen je dvije minute prije 5 sati. Scenarij je to koji se ponavlja (pre)dugo, zbog čega su stanovnici kvarta ljuti, čak i bijesni, tako da je “počinitelju bolje da se sakrije u mišju rupu”, poručuju njemu ili njima.

- Svaki put kad prođem pokraj tih kontejnera, naježim se. Dan prije najnovije paleži imali smo sastanak u Kotaru, gdje smo dogovarali kako stati na kraj ovom ludilu i onda nas opet dočeka paljenje. Prema našim statistikama, ovo je 69. kontejner koji je zapaljen na Lokvama tijekom proteklih mjeseci.

Lani je u našem kotaru stradalo više od polovice svih zapaljenih spremnika u gradu. Upravo šaljem dopis u Banovinu kako bi se organizirao hitan sastanak oko ove situacije, a održat ćemo i skup stanovnika našeg kvarta. Jer ako se nešto ne poduzme, pokušat ćemo se samoorganizirati, organizirati straže, čak i ponuditi novčanu nagradu za otkrivanje počinitelja. Drukčije ne ide. Jutros sam pričao s momkom koji je tek podigao kredit za automobil koji mu je sad potpuno uništen, a osiguranje mu to navodno ne želi pokriti - govori nam Daniel Lolić, kotarski čelnik s Lokvi.

Naš sugovornik nedavno je pozvao građane da se jave u kotarske prostorije ako imaju kakvih informacija vezanih uz počinitelja.

- Pale se kontejneri neposredno pokraj školske i stambene zgrade. Mogli su ljudi stradati! Osjećaj sigurnosti u kvartu je poljuljan. Neki ukazuju na osobe koje nisu “čiste u glavi”, neki na maloljetnike, neki na starije huligane... Neću nikog prozivati niti bi to bilo korektno, ali ovo je prevršilo svaku mjeru.

Vatrene ulice

Uz ovaj požar, vatrogasci su u srijedu oko 17 sati intervenirali zbog zapaljenog kontejnera u Boškovićevoj ulici, a 20 minuta kasnije gorjele su i naslage smeća kod "Koteksa". Nešto iza 23 sata planuo je i plastični kontejner u Ulici Jure Kaštelana na Firulama.

Tražio sam hitan sastanak s policijom, vatrogascima, “Čistoćom” i Gradom, a rješenja su, po nama, kvalitetnije osvjetljavanje kvarta i postavljanje video nadzora. Ako se nešto ne poduzme, morat ćemo uzeti stvar u svoje ruke jer kritična masa građana već se stvorila, sve više je oštećene imovine, a paljenja ne prestaju - kaže Lolić.

Stanovnici kotara ga podržavaju, jer se sutra i njima može dogoditi da im vatra zahvati parkirani automobile, stambeni prostor, da ne govorimo o eventualnoj opasnosti za ljudski život. Prije nekoliko godina na Lokvama se dogodilo samoorganiziranje mlađih stanovnika kojima je dozlogrdila “javna” trgovina narkoticima i opijanje ispred jednog od dućana, što policija nije znala prekinuti.

Policija je tijekom protekla tri mjeseca prijavila tri osobe zbog većeg broja kaznenih djela u kojima je na području Splita i Kaštela uništeno 39 kontejnera.

– U odnosu na ostale evidentirane događaje požara na kontejnerima nastavljamo dalje s kriminalističkim istraživanjima s ciljem pronalaska i procesuiranja počinitelja – poručuju iz Policijske uprave.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
#LOKVE#SPLIT#POžARI#HULIGANI

Izdvojeno