StoryEditor
SplitUVIK KONTRA

Splićanima je čaša puna do vrja: pada kvaliteta života, nemamo mir, promet je u raspadu, sve je poskupilo, u opasnosti smo od zaraze, a plaže su devastirane

Piše Damir Šarac
5. kolovoza 2021. - 21:05

Moramo nešto prominit jer u Splitu više ovako ne ide. Događa se zadnjih sedmica nikad u povisti doživljeni udar na nekad mirne gradske uvalice. Bačvice, Ovčice, Firule, savršena mista za škuribandu i ritke noćne tice, postale su okupljališta iljada mladih, u prvon redu turista, koji posli ponoći, kad se sve zatvori u gradu, u kolonama dolaze na gradska kupališta i nakrcani ka tunji u ribogojilištima lumpuju.

E da samo lumpuju: malešne plaže zapljusnulo je i sve drugo: pišalina, rigotina pa i veće nužde, tone razbivenoga stakla i škovaca svako jutro dočekaju one prve kupače, prema tradiciji starije ljude koji se rehabilitiraju u plićaku, točaju otečene žnjute i dricaju kosti po jutarnjoj oseki. Nastradali su i svi ostali: roditelji kukaju da in dica rižu noge na staklo - a ko će ga uopće očistit iz salbuna koji se pritvorija u fonju. Nije salbun nikad ni vonja na rusule, ali sad je bome ka crna jama. Ko se ne infeta koronon, zarazit će se od pišaline i govana.

UGOSTITELJI NANJUŠILI PROMET

Ako malo bolje pogledate, vidit ćete da je prosjek godina splitskih turista negdi oko 25, biće i manje. Mladi, mladi, mladi. Lipo je vidit mladost, ali pitanje je može li cili splitski turizam bit temeljen na onome šta je njima napeto: jeftinome alkoholu i spizi iz friteze. Mada, i to triba reć, restorani su valjano popunjeni, u kafićima, pa i onima najbezveznijima, neš nać lako mista. Ji, se, loče i troši.

S druge strane, kako će nan doć oni najboji, hotelski gosti, kad otela nemamo. Baren ne dovoljno. Onda krcamo leva-leva. Mladost je željna zabave i trošenja, a gostioničari brze zarade. I butige komeštibile su nanjušile veliki promet pa je sva spiza krešila tridesetak posto. Dobro njima, oni imaju pinez i ovde su na godišnjemu, ali misli li ko na nas, građane vulgaris s plaćicama daleko ispod evropskoga prosjeka? Svaki furešti omladinac u Splitu spreman je potrošit u sedmicu dana koliko jednoj domaćoj familiji traje misec dana.

image
Nakon noćnih lumpovanja, prve kupače zapljusnu pišalina, rigotina pa i veće nužde, tone razbivenoga stakla i škovaca
 
Nikola Vilić/Cropix

E pa s tin brigama lagano se približavamo ponoći. Kad se sve u gradu zatvara. Odjedanput, ka u crtanome filmu, cili oni konfužjun ispari u vidu dima.

I svi znaju di će. Na Bačvice, Ovčice, Firule. Uhodan je prijevoz, još bolje ide nabava alkohola i svega šta in triba. Njihovo je samo doć do salbuna di čeka ekipa. Iljade njih. I šta ćemo sad? Gradske vlasti predlažu da se otvore klubovi – baren na otvorenome - pa da cila ta masa bude pod nekin nadzoron. Minimum minimuma, da imaju kondut, posebno je to problem ženskicama. Ali županijski stožer ni čut. Da će se širit korona ako se nabiju po partyjima. Ol se ne širi i kad se nabiju uz more!? Inspekcije su klonule, ne znaju šta bi.

Uz koronu, širi se i svaka druga zaraza i smrad. Da kafići radu do dvi ure ujutro, bar se ne bi zapišavalo okolo, a i više bi se fiskaliziranih para salilo u državni proračun. Isti je vrag, do ponoća ili do dva, ali te dvi ure bi nas mogle spasit. Pa bar da izaberemo manje zlo kad se iz ovoga ne moremo izvuć.

Predlaže se na plaže stavit kondute i kante za škovace. A u šta bi se onda kupališta pritvorila, tome ludilu ne bi bilo kraja, legalizirali bi nered.

FIBRA IDE PRIKO CRVENE ŠTRIKE

Možda da ih se usmjeri na širi prostor, na Žnjan recimo. I šta je naša županija žešća u epidemiološkin mirama i zabranama, to je Splitsko-dalmatinska jača u koroni. Jeste li primijetili: imamo više zaraženih nego svi ostali skupa. Gledajmo u tu Istru: turista više nego u nas, a dnevno po dvoje, troje, pet, zaraženih. Mi smo se malo-pomalo dolibili do priko šezdeset dnevno. I onda vučemo Istru u crveno, ka šta loši đaci povuču odlikaša u propast. Umisto da se zapitamo šta to oni rade da epidemiju drže po kontrolon!

Pravo je čudo da imamo i ovako "malo" zaraženih. Čeka li nas eksplozija, nikome više nije jasno. Ili je točno da je delta soj blaži od onih drugih pa infetani odaju okolo, ne prijavljuju se i šire zarazu. Nešto tu nije sasvin kjaro. Ne nešto nego ništa.

image
šta je naša županija žešća u epidemiološkin mirama i zabranama, to je Splitsko-dalmatinska jača u koroni
 
Joško Ponoš/Cropix

Nacionalni, županijski i lokalni stožeri su se pomrsili. Ovi iz nacionalnoga ka da nikad nisu bili mladi i ne mogu shvatit da će se horde omladinaca skupljat ma kakve ti mire donosija: danas na Bačvicama, sutra na Marjanu, prikosutra na Mosoru. Ali nikad in nećeš stat na kraj. Onda ih bar kontroliraj koliko možeš. Imamo stožera ka da je svitski rat, plus inspekcija, a sve glave tamo okupljene ne mogu prisić ovi grop koji nas davi. Nije čudno, jedan bezvezni pokvareni tuš na Ovčicama cilo lito županijci nisu kapaci stavit u funkciju. Lakše in ga je dokinit nego popravit. Pa di će ovi kaos razrišit?

Jer sad, iz pozicije građana, a ta nas jedina zanima, jer se većina se ne bavi turizmon niti je turist - osim šta nan liti pada kvaliteta života u grad, šta nemamo mir, šta je promet u raspadu, šta je sve poskupilo, šta si u opasnosti od zaraze, sad više ni na gradske plaže ne možeš jer su totalno devastirane.

image
Ljetni Split je lopta šarena
Joško Ponoš/Cropix

Čaša je očito napunjena do vrja i ovako više ne more, nije nikad ni moglo ali smo trpili, a s koronon se sve pretvara u jednu grotesku, u apokalipsu: guštaj, loči, pišaj, zarađuj pa dok dur-dur. A ničija nije do zore gorila pa neće ni ova splitska. Zamislimo li grad ka jedan stan, to bi značilo da u njega možeš ukrcat deset, dvanajst prijatelja i bit će van ugodno. Ali dovedeš li ih osandeset, da su ti najdraži, ostat ćeš zapišan, šporak i na šteti. A možda pokupiš i virozu.

Fibra je već skočila priko crvene štrike i samo je pitanje kako će se ova bolest koja je uvatila Split dalje razvijat. A to ritko kad ide na dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2021 16:05