StoryEditor
SplitDOPRINOS RAZVOJU

Savez hrvatskih inovatora, uz potporu Udruge inovatora Hrvatske, predlažu splitskog inovatora Ivicu Pivačića za dodjelu nagrade Grada Splita

22. veljače 2021. - 20:33
Vladimir Dugandžić/Cropix

Savez hrvatskih inovatora, uz potporu Udruge inovatora Hrvatske, uputio je prijedlog za dodjelu nagrade Grada Splita za 2020. Ivici Pivačiću, dipl.ing., nagrađivanom inovatoru, aktualnom predsjedniku Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i udruge Dalmatinski inovatori Tesla – DALMIT.

“Temeljem objavljenog natječaja za dodjelu Osobne nagrade Grada Splita za 2020. godinu predlažemo vrijednog inovatora Ivicu Pivačića koji je svojim vrijednim inovacijama i aktivnostima u inovatorstvu i tehničkoj kulturi dao izniman doprinos u razvoju Grada Splita, Republike Hrvatske i svijeta u 2020.”- istaknuto je u prijedlogu Saveza hrvatskih inovatora koji potpisuje predsjednica Liljana Pedišić.

Nadalje je istaknuto kako je Ivica Pivačić autor pet registriranih patenata i pet proizvoda zaštićenih industrijskim dizajnom. To su: "Posuda s čašom" (patent PK20040175), "Sklopiva čaša za jednokratnu uporabu" (patent PK20040379), "Stolica s promjenjivom visinom i nagibom sjedišta" (patent P20060030), "Naprava za ribolov" (patent PK20070390), "Kabina s grijanjem" (patent PK20090137), "Boca za smokvin liker" (dizajn D20110026), "Plovilo na ručni i nožni pogon" (dizajn D20150124), "Kabina s grijanjem" (dizajn D20080216), Higijenska zaštita za obuću (dizajn D20200066) i Sprava sa uvučenim klinom za dodirivanje površina bez korištenja prstiju (dizajn D20200065A).

U obrazloženju je navedeno i kako je Ivica Pivačić sudjelovao na mnogim izložbama inovacija u svijetu i u Hrvatskoj. Značajni su nastupi na nacionalnoj izložbi INOVA kao voditelja inovatora udruge Dalmit i kao autora inovacija gdje su inovatori članovi Dalmita osvojili 43 medalje za svoje inovacije. Na izložbama inovacija brojna priznanja osvojio je i Ivica Pivačić.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

“Osobito je značajan doprinos gospodina Pivačića inovatorskoj djelatnosti u 2020. godini što je sudjelovao kao autor inovacija i kao voditelj inovatora udruge Dalmit na 45. salonu INOVA 2020. koji je zbog korona - krize održan virtualno. Sve inovacije su nagrađene zlatnim ili srebrnim medaljama.

Osim toga zabilježen je velik broj pregleda internetske stranice posjetitelja iz Hrvatske i iz svijeta što je pokazatelj da i u ovo krizno vrijeme inovatori i inovacije izazivaju velik interes. Opisane inovacije i projekti s fotografijama, skicamai ostalim podacima mogu se i dalje pregledavati na stranici https://inova-croatia.com/inova-special-edition/ - navedeno je u prijedlogu Saveza inovatora Hrvatske.

Na kraju je istaknuto kako “Ivica Pivačić svojim znanjem i stručnim radom na razvitku inovacija i nesebičnim zalaganjem u promociji inovacija pruža trajan doprinos u oblasti inovatorske djelatnosti i tehničke kulture kako u Splitu, u Republici Hrvatskoj te u cijelom svijetu.

Prijedlog za dodjelu nagrade Grada Splita Ivici Pivačiću osnažila je Udruga inovatora Hrvatske (UIH), čije su članice područne –lokalne udruge diljem Hrvatske, inovativne tvrtke te od prošle godine Zagrebačko sveučilište samostalno i petnaest sastavnica Sveučilišta – fakulteta samostalno. UIH djeluje u sastavu Hrvatske zajednice za tehničku kulturu.

U prijedlogu koji potpisuje Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske istaknuto je kako udruga Dalmatinski inovatori Tesla-Dalmit, koju vodi Ivica Pivačić, dipl.ing. predstavlja dobar primjer aktivnosti na terenu, a on sam je kroz duže razdoblje dao i daje značajan doprinos razvoju inovatorstva, i u širem smislu tehničke kulture na području Grada Splita i Splitsko -dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 21:49