StoryEditorOCM
Splitšok za šokom

Roditelji mališana iz velikog splitskog vrtića ‘ispalili‘ zbog novih cijena: ‘Pogledajte što nam sve naplaćuju!‘

Piše Ana Pivčević
23. svibnja 2024. - 11:07

Nekoliko roditelja čija djeca idu u dječji vrtić "Čarobni pianino" na Brodarici još se nisu oporavila od prošlogodišnjeg šoka kada im je u travnju najavljeno zatvaranje vrtića jer im je iz Gradske uprave najavljeno podizanje cijene najma. Srećom, do zatvaranja nije došlo tako da su mogli odahnuti jer im djeca imaju gdje ići u vrtić. Sada ih je iz takta izbacila obavijest vezana uz ljetno dežurstvo. 

U obavijesti koju su dobili navedeno je da ako dijete ne pohađa vrtić u ljetnim mjesecima, plaća puni iznos za srpanj, dok za kolovoz ne plaća. Ako dijete pohađa vrtić samo jedan mjesec, plaća puni iznos za srpanj i polovicu iznosa za kolovoz. Taj dio im i nije toliko sporan jer je riječ o praksi koja je na snazi i u drugim vrtićima.  

Ono što im je zasmetalo vezano je za specijalizirane programe, Montessori ili engleski jezik. 

image

Podružnica dječjeg vrtića "Čarobni pianino" na Mejašima


 

Nikola Vilić/Cropix

- Po njima moramo platiti puni iznos za srpanj i kolovoz čak i ako dijete uopće ne ide u vrtić u srpnju i kolovozu. Djeca tijekom ljetnih mjeseci uopće ne koriste usluge Montessori ili engleskog jezika čak i ako su upisani u iste iz razloga jer su sva djeca pomiješana u istu grupu, a nisu ni sve dežurne odgojiteljice u vrtiću obučene za navedene programe. Teoretski to sve zvuči lijepo, ali iskreno po dosadašnjem iskustvu sumnjam da će to biti provedeno. Nadam se da se varam - napisao nam je roditelj čije dijete ide u "Čarobni pianino". 

Ističe da roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće, ne iz hira, već jer nisu upali u gradske, plaćaju mnogo veću cijenu za isti program unatoč izjednačavanju cijena gradskih i privatnih vrtića. 

image

U kolovozu 2023. godine otvoren je dječji vrtić "Čarobni pianino" u kotaru Mejaši

Nikola Vilić/Cropix

- Usporedbe radi, 10-satni program Montessori za dijete vrtićke dobi u gradskim vrtićima DV "Marjan" i "Grigor Vitez" od rujna će koštati 106,18 eura, u "Cvit Mediterana" 112,29 eura, a u "Čarobnom pianinu" će to iznositi 132,63 eura. Početkom ove godine podigli su svima cijenu za dodatnih osam eura bez ikakve najave, uz usmeno objašnjenje da poskupljuje sve oko nas pa može i vrtić. Ove godine plaćamo 114 eura za Montessori program, a prošle godine smo plaćali 106 eura.

Također, onaj tko ne skupi dijete do 16 sati mora platiti dodatnih šest eura do 16.30 sati. Supruga i ja radimo do 16 sati i fizički dijete ne možemo pokupiti prije. Uglavnom ga skupimo oko 16.15 sati i to nas košta šest eura. Kako su nam najavili, to će nas od rujna koštati 14 eura - nezadovoljan je Splićanin.  

Kako će funkcionirati specijalizirani programi u ljetnom dežurstvu pitali smo Helenu Majić, ravnateljicu dječjeg vrtića "Čarobni pianino".

image

Podružnica dječjeg vrtića "Čarobni pianino" na Brodarici

 

Božidar Vukičević/Cropix

- Specijalizirani programi će se odvijati u objektima u kojima će se odvijati i dežurstvo. Organizacija smjena i godišnjih odmora odgojitelja se prilagođava potrebama programa. Također, upravo zato djeca s Brodarice priključuju se djeci s Mejaša 2, u kojem se odvijaju jednaki programi kao i na Brodarici.

Što se tiče plaćanja, ukupan iznos specijaliziranih programa za pedagošku godinu se dijeli na 12 mjesečnih uplata. Postoji mogućnost i da se iste uplate odvijaju primjerice jednokratno ili dvokratno, ali smo smatrali da je organizacijski jednostavnije, ali i prihvatljivije roditeljima da se ukupan iznos dijeli na 12 rata - odgovorila nam je ravnateljica Majić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 17:52