StoryEditorOCM
SplitEkonomska cijena

Puljak najavio promjene u plaćanju splitskih vrtića: ‘Mislimo da će tako biti pravednije, ali još se trebamo dogovoriti‘

Piše T. Ga.
26. travnja 2024. - 12:13

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak istaknu je da je najvažnija točka dnevnog reda na današnjem Gradskom vijeću predaja Tehnološkog parka Split na upravljanje gradskoj tvrtki RaSt. 

- Izgrađena je prva, centralna zgrada Tehnološkog parka koji je jezgra razvoja novih tehnologija u Splitu. Uskoro ćemo tamo useliti, dolazi nam namještaj. Raspisat ćemo javni natječaj za tvrtke koje žele tamo privređivati i biti dio te izuzetno velike i lijepe priče najvećeg tehnološkog parka u Hrvatskoj. 

Kao drugu važnu točnu gradonačelnik je istaknuo prijedlog plaćanja dječjih vrtića.

- Moj prijedlog je da se vrtići plaćaju tako da roditelji koji žive u Splitu i ovdje plaćaju prirez plaćaju mali dio ekonomske cijene vrtića, kao i do sada. Ako jedan roditelj plaća prirez u Splitu, a drugi npr. u Solinu, da Grad Split plaća pola ekonomske cijene, a pola ekonomske cijene da plaća Grad Solin ili drugi grad u kojem drugi roditelj plaća prirez. Mislimo da je ta odluka pravedna za građane Splita i za roditelje koje nemaju prebivalište u Splitu - kazao je gradonačelnik Puljak i na novinarski upit objasnio da se cijene vrtića za djecu čija oba roditelja žive u Splitu ništa neće promijeniti.

- Postoji ekonomska cijena od koje mali dio plaćaju roditelji, a ostalo Grad Split. Kad oba roditelja ne žive u Splitu, u redu je da grad u kojem oni žive plaća tu ekonomsku cijenu. Tako i Grad Split radi kad naše dijete ide npr. u Podstranu u vrtić, tada Grad Split plaća taj vrtić, a roditelj samo mali dio. Ovom odlukom želimo regulirati da ako je drugi roditelj prijavljen u npr. Trogiru, da onda Grad Trogir plaća polovicu ekonomske cijene vrtića. To je u redu i fer prema našim građanima - kazao je Puljak.

Na upit je li to dogovoreno s drugim gradovima, rekao je da to ne treba dogovarati.

Zadnja točka je da se u staroj gradskoj jezgri da prednost građanima koji tamo žive, istaknuo je gradonačelnik.

- Život u staroj gradskoj jezgri je jedna od prioriteta i strateška odrednica. Kako bismo našli bolji balans između života, buke, turizma, predložili smo da se radno vrijeme barova i bistroa svede u zakonske okvire i da rade do ponoći, a da se restoranima u staroj gradskoj jezgri koji rade u zatvorenom prometu radno vrijeme bude do jedan sat iza ponoći. Na obalnom pojasu da se dozvoli da preko tjedna rade do 1 sat, a preko vikenda do 2 sata iza ponoći, odnosno da ostane stanje kakvo je danas. Tom odlukom ćemo izaći u susret građanima koji tamo žive i da ćemo malo disperzirat noćne aktivnosti naših gostiju - rekao je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:14