StoryEditorOCM
Spliturbano povezivanje

Pokrenuta inicijativa za bratimljenje Splita s velikim gradom iz Srbije, veže ih nekoliko važnih podudarnosti

Piše split sd
14. lipnja 2023. - 19:03

Povezivanje dvaju gradova nije neobično. Grad Split je, na primjer, bio grad prijatelj norveškome Trondheimu i ukrajinskoj Odesi, po kojima su nazvane i ulice na Mertojaku.

U tom smislu nije iznenađenje ni bratimljenje dvaju gradova. A upravo to želi Građanska inicijativa "Drugi grad" koja je pokrenula bratimljenje Splita s Novim Sadom, središtem Vojvodine.

Pokretači građanske inicijative za bratimljenjem Splita i Novog Sada istaknuli su da su oba grada druga po veličini u svojim državama, oba su glavna grada najveće pokrajine, odnosno županije, oba su s pozivnim brojem 021, oba s poštanskim brojem 21.000.

image

Prosvjed poljoprivrednika u Novom Sadu, ovakav prizor nije teško zamisliti i u Splitu

Afp

Robert Čoban, predsjednik Color Press Grupe iz Novog Sada i jedan od inicijatora građanske inicijative malo ju je detaljnije objasnio.

- Građanska inicijativa "Drugi grad" ima cilj razvijanje kulturne i ekonomske razmjene Splita i Novog Sada, učvršćivanje prijateljskih veza njihovih stanovnika i stvaranje novih prijateljstava. U sklopu projekta "Drugi grad" organizirat će se susreti dva puta godišnje, jednom u Splitu i jednom u Novom Sadu: kulturne manifestacije, konferencije, koncerti, gostovanja predstava, sportska natjecanja. Očekujemo da se inicijativi priključi veliki broj javnih ličnosti, ali i ostalih građana iz oba grada! Među prvima koji su to potvrdili jesu Ante Tomić, pisac iz Splita i Aleksandar Samardžija, vlasnik čuvenog salaša iz Novog Sada - rekao je Čoban.

image

Pisac Ante Tomić među prvima se priključio inicijativi

Vojko Bašić/Cropix

Svi koji se žele priključiti inicijativi mogu se javiti na e-mail adresu: drugigrad021@gmail.com, piše Drugi grad.

Kao dodatni argument za bratimljenje mogla bi se dodati i obostrana ljubav za najpoznatijeg Novosađanina Đorđa Balaševića, kao i činjenica da su nogometni klubovi iz obaju gradova više puta bili nogometni prvaci Jugoslavije. Našlo bi se još dosta toga.

image

I Vojvodina je, kao i Hajduk, bila prvak Jugoslavije, doduše nekoliko puta manje

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 18:42