StoryEditor
SplitVOX POPULI

Pitali smo Splićane kako komentiraju izborne rezultate, puno ih spominje revolt i hvali Puljka: ‘Bolje da je jedan gazda!‘. Tek jedna gospođa vjeruje u pobjedu Đogaša u drugom krugu

Piše Antea Burazin
27. lipnja 2022. - 13:58

Kako Split diše nakon pobjede Ivice Puljka u prvome krugu? Pa, diše poprilično za Ivicu Puljka! Osvojio je 48 posto glasova, dok su najvećega mu konkurenta, HDZ-ovoga nestranačkoga kandidata, Zorana Đogaša, glasači podržali s 25 posto osvojenih glasova. Odluka je ovo koju je donijelo tek 31 posto stanovnika Splita. Ostatak pučanstva je ostao kod kuće, na plaži, ili tko više zna gdje...

Od 22 tisuće duša koje su glas dale kandidatu Centra, u jutarnjem điru po glavnim gradskim štacijama nije bilo teško naići na one koji su takvu odluku i obrazložili. Par metara nakon što smo i započeli reportažu odmah smo naletjeli na Puljkove 'supportere'.

- Moglo se i očekivati da će ovako biti, nije iznenađenje, a bome iskoristio je Puljak ovo i da ojača u Gradskom vijeću. Svi su gubitnici na ovim izborima osim Puljka koji je dobitnik. Ipak, nisam očekivao da će pobijediti s ovolikom razlikom. Treba im dati rok od tri godine i vidjeti što može napraviti. Dobro su krenuli s komunalnim uređenjem u centru grada, ali ima problema i izvan grada koji se moraju riješiti, i tu se trebaju angažirati. A trebat će raditi i neke infrastrukturne projekte, primjerice izlaz iz Trajektne luke, i tu će trebati dosta novaca, a bojim se ako ne bude podrške od Vlade Republike Hrvatske da od toga neće biti ništa, a taj je projekt ključan za grad Split. Za grad bi suradnja Vlade i Puljka bila jako dobra, ali nisam optimist po tom pitanju – iskreno će Stanko, a drug s klupe mu, šjor Gojko, isto je dao 'support' jučerašnjem pobjedniku.

image

Stanko i Gojko

Joško Ponoš/Cropix

Plenkovićev pijun

- Očekivano je da je Puljak pobijedio jer da je Đogaš pobijedio on bi bio samo pijun, njemu bi Plenković govorio šta da radi i kako. Glasači su to vidili i normalno da su glasali za Puljka. Možda nisam očekivao da će dobiti ovoliku potporu, ali sam očekivao da će pobijediti. Ovi izbori nisu možda bili potrebni, potrošilo se 2 do 3 milijuna kuna bespotrebno, ali eto Puljak je možda vidio da će u Gradskom vijeću bolje proć, sad će imati 15 ili 16 mista, a tu more sam odlučivati, još ako mu Most da potporu... - rezimirao je Gojko sve. Za ovako poraznu izlaznost kaže – ljudima je dosta više izlazaka. Na moru su, vikendicama, selima, a i bome je dobro upeklo...

Na jednoj od onih traženih, hladom zaklonjenih klupa na Rivi, od već poprilično jakog jutarnjeg sunca skrivala se Ivanka Dujmović, inače ponosna glasačica HDZ-a koja je ovoga puta kao i većina Splićana, glasovanje propustila.

image

Ivanka Dujmović

Joško Ponoš/Cropix

- Meni je žao šta HDZ nije pobijedio, u prvom krugu nisam tila glasati jer nisam bila raspoložena, inače idem uvik, a imam i puno godina. U drugom ću krugu glasati za HDZ. Ljudi svašta govore, ja prema HDZ-u imam simpatije i uvik ja za HDZ glasam. Sve šta sam glasala do sada, uvik je bilo za HDZ. Nisam pratila puno ove izborne rezultate, no vjerujem da će HDZ dobit u drugom – prognozirala je Ivanka kojoj se, očigledno, glasački listić uvijek zaplavi.

Mali nestali

Potpunu sigurnost u ovoliku glasačku potporu Puljku imala je Maja Plavša. Taman smo je 'trefili' pred Peškarijom nakon obavljene spize.

image

Maja Plavša

Joško Ponoš/Cropix

- Očekivala sam ovoliku potporu jer sam glasala za Puljka i u drugom ću krugu glasati za Puljka i prije sam glasala za Puljka i bez obzira šta ne moram imati njegova uvjerenja o pripadnosti njegovom političkom spektru- centru, slušala sam ga u intervjuima i smatram da je jedini kandidat koji daje realne prijedloge po pitanju toga što se može napraviti u ovome gradu. Dakle, šta se tiče čistoće nitko ne može napraviti čudo jer smo mi šporak svit, ode bi za jednog čovika tribalo biti dva škovacina. Ja odvajam otpad, ali mi je jasno da ne postoje tvornice koje to mogu zbrinjavati, ništa on ne filozofira. To što je očistio Hrvojevu i Pazar, tu mu se klanjam – trijumfalno će Maja o bivšem, odnosno, potencijalno budućem gradonačelniku. O velikom broju naših sugrađana koji na biralište nisu izašli, kaže – da smo postali svit kojega ništa više nije briga!

- Ljudima je dosta svega, a ja sam valjda još jedna stara kost koja je uvik tila ovome gradu dobro – veli nam srdačna gospoja Maja, vidi se, glasač čvrstog stava.

Šjor Ivo Stolica također je bio uvjeren u Puljkovu pobjedu.

- Očekivao sam da će Puljak dobiti ovoliku potporu zbog revolta i mentaliteta ovoga grada. Ovi je grad uvik kontra, ali izlaznost je bila katastrofa, a razlog je isto revolt. Ljudima se zgadilo sve i to je to. Sad će ta ogromna većina koja šuti i ne izlazi na izbore, kukati po gradu kriv je ovi, kriv je oni. Ima je Puljak dobrih stvari što je napravio, Hrvojeva, Pazar, no moga je više na Žnjanu napraviti. Također nije Split samo ovo šta se vidi sa Svetog Duje, ima i Neslanovac, Sućidar, pola grada nema kanalizaciju, kad prođete malo dalje to je katastrofa, tu može napraviti više - smatra Ivo.

image

Ivo Stolica
 

Joško Ponoš/Cropix

Što se tiče poražavajućih rezultata manjih političkih stranaka koje su sada izgubile svoj mandat u Gradskome vijeću ili osvojile manji broj vijećničkih mjesta, Ivo veli – puno baba, a kilavo dite!

- Bolje da je jedan gazda, jedan tata – Ivino je mišljenje.

Bit će nam ajme majko

O postizbornim rezultatima upitali smo i jednog ugostiteljskoga radnika. Renata Mucića. Taj je bio bez premca. Uzeo je odmah mobitel i pokazao nam uslikani glasački listić na kojem je zaokruženo ime Ivice Puljka. No, ipak, ova mu pobjeda ne daju nikakvu nadu u bolje sutra.

- Nemam ti ja pojma o politici, izaša sam glasovati, a između dva zla izabra sam manje. Evo nisam ni zna da će bit drugoga kruga... A nego šta će nego će pobijediti Puljak. A iman ti ja dokaz da sam glasa, slikam sve, vidi, Puljak! Što se tiče gradonačelnika nikad nisam zadovoljan,trebalo bi popravit sve, grad je u totalnom rasulu, od kanalizacije, infrastrukture, šporkice, čistoće, Karepovca, na svemu tome treba se raditi, to ne more niko prominit, nijedan gradonačelnik. Ne mislim da Puljak to može riješiti, nema šanse. Bit će nam ajme majko – otvoreno će konobar Renato.

image

Renato Mucić

Joško Ponoš/Cropix

- Ali, opet ste za njega glasali?

- A jesam, no ništa to ne valja...

Ovakve rezultate, pak, nije očekivao Ivica.

image

Ivica

Joško Ponoš/Cropix

- Meni je svejedno, ali šokiran sam ovakvom velikom potporom Puljku. Što se tiče manjih stranaka koje nisu prošle dalje, ne znam koliko bi od njih bilo koristi da su i prošle. Treba imati političku snagu i moć, ako nemate to nećete ništa ni napraviti - misli tako Ivica.

- Ima li Puljak tu političku snagu i moć? - propitkivamo.

- Ima šta se tiče građana, no hoće li je imati na političkoj sceni, čisto sumnjam. O njegovom radu do sada ne znam šta bi reka, kratko je to bilo. Očistio je ove šatore, a vidit ćemo dalje, ima tu još prostora za napredak. U mandatu bi se trebao posvetiti parkinzima koje sigurno neće moć riješiti jer će bez pomoći s državnoga nivoa to teško ići. To je krucijalni problem, sve drugo je više manje – ustvrdio je Ivica.

- Drugi krug protiv Zorana Đogaša? Kakve su vam prognoze?

- Da bi HDZ pobijedio trebalo bi se dogoditi čudo... - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 01:35