StoryEditor
Splitnezaboravni trenuci

Otvorena izložba arhivskih fotografija ‘100 žena na vrh Mosora‘: Bili su to usponi za pamćenje. Išlo se u visoke take, u papučama. Bilo je i ljubavnih priča...

8. ožujka 2021. - 23:00
Duje Klarić/Cropix

Povodom međunarodnog Dana žena u prostorijama HPD Mosor ovog ponedjeljka otvorena je izložba arhivskih fotografija na temu tradicionalnog uspona „100 žena na vrh Mosora“.

Taj uspon bio je svojedobno najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, vrlo popularna, posvećena ženama koja je uvelike doprinjela popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor, a mnoge sudionice, nakon svojih prvih uspona, postale su istinske zaljubljenice u planine.

Postav izložbe čine brojne fotografije iz arhive društva, zaista bogata građa, a mnoge učesnice uspona su posudile svoje fotografije iz mladosti, knjižice i značke. Tu je i niz isječaka iz arhiva Slobodne Dalmacije, suorganizatora uspona i drugih tiskovina, a snimljeni su i kratki intervjui sa učesnicama i učesnicima koji su se prisjetili svojih anegdota i lijepih uspomena sa uspona na kojima su oni sudjelovali.

image
Duje Klarić/Cropix

- Ovdje sam doma jer je Umberto Girometta osnovao i Fotoklub Split i HPD Mosor čiji sam član bio od 13. godine. Bilo mi je zadovoljstvo naći stare fotografije s uspona za ovu izložbu. Bili su to usponi za pamćenje. Neke žene išle u visoke take ne znajući šta ih čeka. Bila je gužva, nekad i opasno zbog kiše, bure ili snijega, a Gorska služba pratila je sudionice. A di su žene, tu je bilo i veselje, pisma, ples...

Obišla bi se i Štamparija Slobodne Dalmacije na Mosoru... Bilo je i ljubavnih priča...- sjeća se Feđa Klarić, fotoreporter pokazujući nam jednu od fotografija na kojoj su surpuga i kćerka pokojnog Nenada Čulića koji je poginuo penjući se na Kavkaz u sklopu Mosorove ekspedicije, te fotografiju Vicka Krstulovića po kojem je jedan vrh nosi ime (Vickov stup).

image
Duje Klarić/Cropix

Na taj uspon išle bi žene iz brojnih splitskih firmi, te iz drugih gradova, a fotografije svjedoče kako im je cilj bilo druženje i razonoda. Mnoge od njih penjale bi se u posve nezgodnim cipelama, bakice čak i papučama, u kaputima i džemperima, s pletenim maramama, za razliku od današnjih skupim odjevnih kombinacija. Na svakom usponu najstarija sudionica dobila bi priznanje, a onda su uključene i najmlađi, pa su ljudi na vrh išli čak s bebama u nosiljkama. Za višestruke uspone također su se dobivala priznanja.

Sonja Nikolin koja je uz Žanu Hrkač uređivala izložbu nije krila oduševljenje ovom arhivskom građom koja je vrijedan dokument društva, Splita i planinarenja općenito. Za potrebe izložbe snimio se i kratki film sa sjećanjima nekih sudionica i sudionika, a podsjetilo se i na uzajamne posjete Slovenki i Splićanki na Mosor, odnosno Triglav gdje je naše ekipe vodio Stipe Božić.

Izložbu je otvorila Ivana Radonić, prva žena HPD-a Mosora, a postav se može pogledati do 1. svibnja, utorkom od 17 do 21 sat, te srijedom od 13 do 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 08:03