StoryEditor
Splitšum u eteru

Oporbeni političari se bune: ‘Nije tajna da Radio Split gura i glorificira HDZ u eteru. Nema taj radio veze s javnim servisom.‘ Na HRT-u o ovomu šute

7. travnja 2021. - 14:31
Mario Todorić/Cropix

Splitski i županijski HDZ privilegiran je u informativnom programu Radio Splita u predkampanji lokalnih izbora, ali i u cijelom četverogodišnjem mandatu Gradskog vijeća, a na štetu oporbe, koja je prikraćena, čiji kandidati i projekti ne mogu u eter, pa čak i kada su u pitanju događaji, poput presica i slično.

Stav je to oporbenjaka iz Gradskog vijeća, lokalnih stranačkih čelnika, ali i kandidata na skorašnjim lokalnim izborima. Saželi smo ga u jednu jedinu rečenicu. Za početak, poslije ćemo biti širi.

Naravno da smo htjeli čuti što o svemu kažu na Hrvatskoj radioteleviziji. Čak smo u srijedu, užežin uskrsnih blagdana, nakratko uspjeli i razgovarali s Elianom Čandrlić Glibotom, glavnom urednicom Hrvatskog radija. Tek toliko dugo koliko joj je trebalo da brzinski čuje o čemu se radi i da kaže kako nam "ne može ništa komentirati na ovom komunikacijskom kanalu", pa da pošaljemo pitanja na određeni komunikacijski e-mail na Prisavlju. Što smo i učinili istog dana.

A što to konkretnije kažu splitski oporbenjaci? Evo, vijećnik Goran Kotur, ujedno i šef lokalnog SDP-a. Nekidan je HRT-u poslao elektroničko pismo, evo sažetka:

"Poštovani, zbog čega Radio Split ignorira konferencije za medije SDP-a Split? Proteklog tjedna održali smo tri konferencije za medije o važnim splitskim temama: problemu željezničke povezanosti Splita i Dalmacije, pitanju stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, te Kopilici i Masterplanu, ali Radio Split nije popratio ni jednu od tih konferencija.

Zar javni servis koji financiraju građani naše zemlje nema zakonsku obvezu pratiti sve dionike političkog života, sukladno njihovoj zastupljenosti u predstavničkim tijelima vlasti, državne i lokalne!? Je li prešućivanje medijskih istupa splitskog SDP-a službena politika Hrvatskog radija ili je to uređivačka politika Radio Splita?"

image
Goran Kotur
Duje Klarić/ Cropix

– Drugi mediji popratili su presice SDP-a Split, tako da je jasno da javni interes postoji. S Prisavlja nam nisu ništa odgovorili, ali je Radio Split poslao novinarku na prvu iduću presicu. Žalosno je da nam Radio Split, kao javni servis, daje pažnju na kapaljku, pa i manje. HDZ je imao puno bolji tretman kad su u Splitu bili u opoziciji – rekao nam je Kotur.

Gradski vijećnik Jakov Prkić, iz kvote stranke Pametno, koji je i kandidat za splitskoga gradonačelnika u ime oporbene koalicije Pametno, Možemo i Nove ljevice, ističe:

– Ne govorimo čak ni o predkampanji, već o godinama, o cijelom mandatu Vijeća koji je pri kraju, ali i o prethodnom. Evo najbolje usporedbe: kad je HDZ bio u oporbi u Gradu, od 2013. do 2017. godine, u vrijeme gradonačelnika Ive Baldasara iz SDP-a, onda je Radio Split stalno pratio aktivnosti HDZ-a, pratio ih je daleko više nego naše aktivnosti u ovom mandatu Vijeća, od 2017. do danas. A bili smo, Pametno, najjača oporbena stranka sa sedam vijećnika. Nije tajna da Radio Split gura i glorificira HDZ u eteru. Gradski, a pogotovo županijski HDZ. Nema taj radio veze s javnim servisom, HDZ prate jednako gorljivo i kada su nas vlasti, i kada su u opoziciji – zaključuje Prkić.

image
Jakov Prkić
Paun Paunović/Cropix

I Ante Čikotić, predsjednik Mostova kluba u splitskom Gradskom vijeću, kaže kako je činjenica da Radio Split dugo favorizira HDZ, na štetu oporbe koja baš i nema priliku biti često u eteru.

– To je nepobitno! A ne bi se smjelo događati jer je u pitanju javni servis. Ne znam jesam li kao vijećnik bio pozvan nešto reći na Radio Splitu tek par puta u cijelom mandatu. Bez obzira na to što su u pitanju konkretni prijedlozi i akcije u korist svih građana. U predkampanji je još i gore. Barem zasad. Evo, naš kandidat za gradonačelnika Ivica Grković nema priliku predstaviti svoj program na Radio Splitu – naglašava Čikotić.

image
Ante Čikotić (lijevo) se žali na tretman Mostova kanidata Ivice Grkovića
Vojko Bašić/Cropix

Koliko se da čuti iz novinarskih krugova, kolege s Radio Splita u svojim izvještajima čak u svoj redakcijski sustav i ubace "tonove" s izjavama oporbenih vijećnika, čelnika ili kandidata na svibanjskim izborima, ali se ti glasovi nekako izgube na putu u eter. A o samom upućivanju novinara na događaje, odlučuju urednici. Kao i o kasnijem uvrštavanju u program.

Bez glasa s Prisavlja


S Prisavlja još ni glasa. Prošli su i blagdani, ali odgovora na dostavljena pitanja Hrvatskom radiju još nema.

Neslužbeno, naša pitanja proslijeđena su na očitovanje vodećim ljudima na Radio Splitu, urednicima odgovornima za informativni program i sadržaj, pa kada se oni očituju Prisavlju, Prisavlje će se javiti nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 07:00