StoryEditor
SplitNOVO LICE s greškom

Nikako na zelenu granu: Splićani mjesecima čekali da se dovrši obnova ‘fantastičnih‘ 115 metara Starčevićeve pa dočekali ozbiljan sigurnosni propust

Piše Sandra Barčot
7. veljače 2020. - 12:16
Vozači bi (ne)namjerno mogli ‘proletjeti’ ravno i ugroziti i pješake i sebeJakov Prkic/Cropix

Nastavlja se saga oko obnove “fantastičnih” 115 metara Starčevićeve ulice.

Nakon punih dva i pol mjeseca radova koji bi započeli, pa stali, pa krenuli i napokon bili privedeni kraju na potezu od križanja s Kavanjinovom ulicom do Gundulićeve, ponovno smo primorani ustvrditi da posao - nije dovršen. Naime, na prilazu “sjecištu” s Gundulićevom nisu postavljeni znakovi za obvezno skretanje ulijevo i(li) udesno bez prava prolaza ravno prema Lovretu i Skalicama.

Na kolniku je iscrtana potrebna signalizacija, ali nju brojni vozači baš previše i ne primjećuju, pa bi znakovi koji su do preuređenja prometnice stajali na stupovima ponovno spasili mnoge od (ne)namjernog prekršaja i upadanja u policijsku “mrežu” nekoliko desetaka metara sjevernije. Istina, obavijesni znakovi koje nešto dalje prati horizontalna signalizacija su postavljeni na početku Starčevićeve, ali budući da se na zapadnoj strani ulice trenutno obnavlja jedna od zgrada, građevinska skela “pokriva” znak koji je samo informativan, ne i obvezujući.

image
Što vrijedi horizontalna signalizacija kada je mnogi ne prate?
Jakov Prkic/Cropix

Poslali smo upit i Gradu u vezi sa završnim dijelom obnove Starčevićeve ulice, no do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor

S istočne strane ceste također je postavljen identičan znak obveznog skretanja, ali uz samu zgradu ispod balkona, iza “zelene” ograde, pa kada u proljeće bukne taj cvjetni grm ni taj znak većini vozača neće biti dovoljno vidljiv.

Ne smijemo zaboraviti kako se u planiranju projekta, ponovno (ne)namjerno, zaboravilo i na osobe s invaliditetom, jer pristupnih “rampi” za kolica, kako kod hotela “President” tako i uz križanje s Gundulićevom. Visina pločnika ostala je ista, pa s dječjim kolicima ili onima kojima se služe osobe s invaliditetom možete samo “skočiti” tih nekoliko centimetara.

U neposrednoj blizini primjetna je još jedna nemarnost postavljača prometnih znakova, jer kada vozači prilaze Gundulićevom iz smjera istoka, od zgrade Županijskog suda, tek nakon raskrižja sa Starčevićevom stoji zabrana skretanja ulijevo, dakle prema jednomsjernom dijelu prometnice koji se nedavno preuređivao. No, kako će sudionici u prometu to znati ako je znak postavljen - nakon raskrižja?!

Dušebrižnici bi mogli reći: pa ne’š ti znaka, u Splitu ionako svi voze napamet. Na prvi pogled, mogli bismo se složiti s tim jer su i ranije, kada su znakovi bili vidljiviji i postavljeni na pravoj lokaciji, oni “pametni” vozači produžavali ravno iz Starčevićeve prema Lovretu, unatoč zabrani. I vjerujte, takvih bi u sat-dva bilo po desetak, jednostavno su ignorirali zabranu vožnje ravno “preko” Gundulićeve, te su time bili izravna ugroza pješacima na označenom prijelazu. No, tko u našem gradu još i mari za pješake?

#SPLIT#STARČEVIĆEVA ULICA#CESTA

Izdvojeno

05. lipanj 2020 12:06