Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitPAMETNO UPOZORAVA

Nešto tu smrdi: ‘Tehnički pregled na Karepovcu odgođen, a deponij će uskoro narasti na maksimalnih 115 metara visine!‘

Piše Milena Budimir
21. veljače 2020. - 11:40
Vojko Bašić/Arhiv/HANZA MEDIA

Na trenutnu situaciju na odlagalištu otpada Karepovac osvrnula se ekipa iz stranke Pametno, među ostalim istaknuvši kako nije došlo do zakazanog tehničkog pregleda koji je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole za istočni dio odlagališta.

- Uskoro će pred Gradsko vijeće doći Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita za odlagalište otpada Karepovac u kojem se konačna visina odlagališta sa sadašnjih 106 penje na 115 metara nadmorske visine. Nažalost, ta visina samo što nije dosegnuta, a nakon toga se otpad više neće smjeti odlagati na vrh, poručuju iz Pametnog.

Upozoravaju kako bi se otpad trebao odmah početi odlagati na novoizgrađenu sanitarnu plohu, jer inače za njega neće biti mjesta na Karepovcu.

- Neka gradonačelnik Andro Krstulović Opara i zamjenik Nino Vela objasne našim sugrađanima što se na Karepovcu događa? Zašto tehnički pregled nije obavljen i kad će se obaviti? - upitao je gradski vijećnik Jakov Prkić.

I dalje narodu objašnjavaju kako je prošli tjedan na odlagalištu Karepovac bio zakazan tehnički pregled, ali do njega nije došlo jer se predstavnik izvođača nije pojavio. Gotovo četrdesetak osoba koje su uključene u proces obavljanja tehničkog pregleda uzalud je stiglo na Karepovac. Ne zna se kad će doći do ponovnog pokušaja obavljanja tehničkog pregleda koji je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole za istočni dio odlagališta.

image
Vojko Bašić/Arhiv/HANZA MEDIA

Kapacitet nove sanitarne plohe je milijun metara kubičnih, što znači kako ćemo popuniti ćemo kapacitete Karepovca najkasnije za pet godina, ukoliko nastavimo odlagati smeće dosadašnjim tempom.

- Problem je još veći jer kasnimo i s ostalim fazama sanacije odlagališta otpada, koje predviđaju njegovo ozelenjivanje i sanaciju sanitarne plohe na kojoj će se ubuduće odlagati smeće te konačno zatvaranje odlagališta, pod pretpostavkom da se sav otpad vozi u Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici za koji još uvijek nije poznato kad će se početi graditi.

Jedini način da ublažimo ne zaobilazan „napuljski scenarij“ je da krenemo u hitno odvajanje veće količine otpada, kako bi nam jedino odlagalište otpada što duže potrajalo, a već sada je jasno da nas očekuje i plaćanje penala, vele u Pametnom.

Podsjetimo u 2018. godini u Splitu je prikupljeno tek 2,39 posto odvojenog otpada iako je planirano minimalno 33 posto, prošle godine rezultat je bio duplo bolji, međutim sve je to daleko od nužnih 50 posto koji bi se trebali ispuniti do kraja ove godine kako predviđeno EU obavezama koje je preuzela RH.

#KAREPOVAC#PAMETNO#SPLIT

Izdvojeno