StoryEditor
SplitGradnja ‘tri praščića‘

Nakon akcije policije i USKOK-a na Braču splitski arhitekt Rošin za ‘Slobodnu‘ komentira: Govorio sam da je zakon donesen u vrijeme Jadranke Kosor ravan veleizdaji, evo gdje nas je to dovelo

Piše Saša Ljubičić
13. listopada 2021. - 22:06

Legalizacija bespravnih objekata očito je bila dobar poligon za kojekakve malverzacije. Jerko Rošin, poznati splitski arhitekt, od samog je početka ukazivao na njene loše strane. Da je tomu tako, pokazala je i velika akcija splitske policije i USKOK-a na Braču u kojoj je uhićeno najmanje šest osoba s područja otoka, iz Splita i Kaštela.

Nevjerojatne su stvari za koje se sumnjiče arhitekti i geodeti koji su legalizirali nepostojeće objekte, fingirajući kroz dokumentaciju da oni postoje u prostoru, a da bi se investitorima omogućilo da ih podignu bez dozvola. Znači, ne samo da su na crno građeni objekti "blagoslovljeni", već se zakonom o legalizaciji omogućilo pojedincima da grade bez dozvole pod objašnjenjem da su objekt, a zapravo samo "kartonsku kuću" snimljenu iz zraka, legalizirali.

Ispada tako da se gradnja po modelu "tri praščića", mnogima u Hrvatskoj itekako isplatila. Izigravali su bez problema prostorne planove i umjesto kata ili dva, gradili "nebodere" pa od prodaje stanova izvlačili milijune eura.

Uzurpatori

Radi se, zapravo, o pljački biblijskih razmjera, a brački je slučaj tek kap u moru onoga što je spomenuti zakon izbacio na površinu.

- Upravo tako. Legaliziralo se ono što se tek mislilo graditi?! Katastrofa - konstatira Rošin koji za Zakon, proveden u vrijeme resorne ministrice Anke Mrak Taritaš, kaže da je nemoralan u tolikoj mjeri da ga smatra veleizdajom vrijednosti na kojima bi moralo počivati svako civilizirano društvo.

- Bespredmetno je razgovarati o pojedincima koji krše norme, takvih je uvijek bilo i bit će, ali kad je takvo što ugrađeno u sustav jednim zakonom, a mislim na onaj kojim je omogućeno da se legaliziraju nezakoniti objekti, onda je jasno da ga istog trena treba ukinuti - kategoričan je naš sugovornik.

Zakon je, naglašava, naprosto dozvolio da se događaju tako nemoralne stvari poput legalizacije na crno podignutih objekata na tuđoj zemlji?!

Danas takvi objekti ne samo da imaju uporabnu dozvolu, već se i mnogi od njih i komercijaliziraju, dok vlasniku zemlje koja je uzurpirana ne preostaje ništa drugo nego se goniti sudom sa uzurpatorom čiju je otimačinu država blagoslovila kroz spomenuti zakon?!

Uništeni krajobraz

- Takvo ponašanje u prostoru primjetno je naročito posljednja dva desetljeća, a prostor je za Hrvatsku važan koliko i nafta u svjetskim razmjerima, jer on je ovdje usko vezan uz egzistencijalno pitanje. Mi smo o njemu ovisni. Ovakva devastacija prostora posljedica je ne samo štetne i manjkave zakonske regulative, nego nedovoljnog nadzora onoga što se radi na terenu - kaže Rošin.

Očito je da se osumnjičene uhvaćene u USKOK-ovu mrežu, uopće nije nadziralo, kad je bilo moguće da kroz sustav bez problema "proknjiže" takve objekte kao što su nepostojeće građevine.

- Na taj način ne samo da je prostor u kojem su se događale te i takve zlouporabe ekonomski obezvrijeđen, nego je uništen i prirodni krajobraz i graditeljska baština - kaže Rošin, koji je svojedobno htio obarati Zakon o legalizaciji na Ustavnom sudu, smatrajući ga pravno ništavnim jer one koji su podizali objekte u skladu s projektom i svim potrebnim dozvolama, dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na divlje graditelje.

Tako se ruši ustavno pravo jednakosti građana pred zakonom. Nažalost, nitko se od odvjetnika koje je Rošin kontaktirao, nije htio s njim upustiti u ovu pravnu bitku jer je javnost dočekala Zakon o legalizaciji nezakonitih objekata skoro pa aklamacijom, naravno samo zato jer je takvih građevina ovdje više od milijun.

Arhitekt Jerko Rošin predlaže da se znatno postrože uvjeti za obavljanje djelatnosti koje se tiču prostornog planiranja i urbanizma.

- Treba vratiti zakonsku regulativu koja je arhitektonske projekte tretirala kao autorska i umjetnička djela, kako bi spriječili poplavu najjeftinijih projekata u prostoru koji također pridonose njegovu uništavanju - jasan je Rošin.

Umreženi pojedinci

Anka Mrak Taritaš, nekadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, tvrdi da su malverzacije počele još u vrijeme njenog prethodnika na tom mjestu - hadezeovca Branka Bačića.

- Dana 11. lipnja 2011. godine, cijela je Hrvatska bila snimljena iz zraka. Vi danas imate tako moćne i sofisticirane strojeve, da je na tim snimkama bilo moguće vidjeti točno do koje je faze objekt, čija se legalizacija tražila, bio izgrađen. No, kako se cijela Hrvatska ipak nije mogla snimiti u jednom jedinom danu, ubrzo su do nas stigla saznanja o zlouporabama. Naime, pojedinci su dojavljivali vlasnicima zemlje da preko noći postave kartonske kuće kako bi ih se sutradan, kad počne snimanje iz zraka, evidentiralo u prostoru.

No, bez obzira na to Hrvatska geodetska uprava je ta koja dostavlja sve službene podatke, a referenti su oni koji osobno provjeravaju stanje na terenu. Na njima je, dakle, bilo da se uvjere je li objekt postojao ili nije, odnosno o kakvoj se nekretnini radilo. Znači, oni koji su se bavili takvim zlouporabama bili su umreženi, a one su stare više od deset godina.

E, sad, tko je dojavljivao takvim investitorima kad će se snimiti koji dio Hrvatske iz zraka, utvrdit će istraga - kaže Anka Mrak Taritaš, koja ne misli da je Zakon o legalizaciji nezakonito izgrađenih objekata loš sam po sebi, već da je grubo izigran od strane umreženih pojedinaca iz samog sustava koji za takvo što, dokaže im li se krivnja, moraju odgovarati.

- Tamo gdje se radilo kako treba, i gdje smo imali primjedbi da se recimo zbog velikog drva koje je natkrilo kuću predviđenu za legalizaciju ona ne vidi iz zraka, izlazilo se na teren i utvrđivalo na licu mjesta je li to zaista tako.

Čujte; mi smo mala zemlja, sve se zna, i nije bilo tek tako moguće fingirati gradnju da za to nije postojao određeni broj interesno umreženih pojedinaca koji su u tome sudjelovali - zaključuje naša sugovornica.

item - id = 1134820
related id = 0 -> 1135736
related id = 1 -> 1135585
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:53