StoryEditorOCM
SplitONE ZNAJU ZNANJE

Najjače su! Guštali smo u razgovoru sa splitskim peškarušama: ‘Tetovirala sam se lani, dica su me skoro ubila!‘

Piše Mia Uzinić
18. svibnja 2024. - 09:55

Ništa bez žena pa tako ni naša peškarija ne bi bila to što jest da nema šarmantnih splitskih peškaruša! Jedna od poznatijih je Slavica Sisgoreo koja je sa svojim suprugom Lenkom na peškariji bila svaki dan još od 1981. godine. Notorna je i snimka iz 1990. godine na kojoj Slave asistira svome suprugu.

image

Slavica Sisgoreo

Joško Šupić/

 - Počela sam prodavati ribu još 1981. kad sam se udala. Svekrva mi je tu prodavala. Oni su stara splitska familija u kojoj su se svi bavili ribarstvom i dide i pradide. Kad pogledam malo je onih starih prodavača danas tu za bancima. Kad sam došla bila sam mlada. Govorili su mi da se pazim, da ne pričam sa svakim, ‘nemoj zapalit za bankom‘, ‘nemoj bit peškaruša‘... Bilo je tad malo žena, a danas ih je više nego muških - kazala je našoj novinarki 2020. godine, a godinu nakon je otišla u mirovinu. 

Njezine kolegice i danas drže sve pod kontrolom, a jedna od njih je Silvana Lasić, simpatična i nasmijana koja je uglavnom na banku odmah pored zapadnog ulaza u peškariju. 

image

Silvana Lasić 
 

Tom Dubravec/Cropix

- U Splitu živim 30 godina, a rodom sam iz Kučića. Na peškariju sam stigla 2007. godine, dakle na banku sam već 17 godina. Sve je počelo s plavom ribom, našom srdelom. Meni se ovaj posao sviđa, obožavam ribu i sve što se veže uz ribu i more, ovaj posao mi izvrsno "leži". Nikada nisam osjetila težinu posla jer ga istinski volim, najdraži su mi razgovor, ma i prepucavanje s ljudima. Na ovom banku su se stvorila prijateljstva za cijeli život, svaki dan dođe gomila ljudi, pa te pozdravljaju, međusobno se nasmijemo, uvijek se nešto događa - kaže. 

Pitali smo je i savjete pri kupovini ribe, a čini se da je na peškariju zaista najbolje ići u pratnji oftalmologa. 

image

Silvana Lasić 

Tom Dubravec/Cropix

- Što se tiče svježine ribe, najmjerodavnije je oko koje mora biti ispupčeno, bistro. Škrge danima mogu biti crvene pa je istina ipak u očima. Za one koje imaju malo lošiji vid uvijek imamo spremne savjete. Kod mene danas moli s parangala, malo lubina, komarči i liganja - govori. 

Silvana je svoju ljubav prema ribi ovjekovječila tetovažom omiljene joj orke. 

image

Silvana Lasić 

Tom Dubravec/Cropix

- Tetovirala sam se prošle godine, djeca su me skoro ubila. Sjedili smo za stolom, nisam im ništa željela kazati, ali stariji sin mi je vidio tetovažu i kazao "majko ti nisi normalna, je l‘ to prava?". Iako sam sa sela, moja ljubav je more i jedna od najdražih riba mi je orka, koja je ujedno i najinteligentnija riba u moru. Ova tri srca ispod predstavljaju moju prvu ljubav, a to su moja djeca - objašnjava Silvana. 

image

Deana
 

Tom Dubravec/Cropix

Na banku pored suprotnog, istočnog ulaza, ribu prodaje Deana. Na banku je tek godinu dana, ali od malena se bavi ribljim i ribarskim poslovima.

image

Deana 

Tom Dubravec/Cropix

- Ovdje sam skoro godinu dana, a inače sam u ribarnici nekih 6-7 godina. Cijeli život sam u ribi, moja obitelj je oduvijek bila u tom poslu pa je na kraju i meni tako došlo. Najbolji dio ovog posla je komunikacija s kupcima, veselog sam duha pa mi je razgovor s ljudima omiljen. Kupcima mogu kazati da ne valja ako su škampi precrveni. Što se ribe tiče sve je u oku, škrge se zna kakve trebaju biti. Danas kod nas u ponudi nešto mola, golub, raže, škarpine, pagar, šarag, škampa koliko hoćete, tuna, losos...- kaže Deana. 

image

Deana
 

Tom Dubravec/Cropix

Pitali smo ih i kada će nam se vratiti srdela, a najavljuju je početkom šestog mjeseca. S obzirom na to da je lovostaj bio tijekom prosinca, prvog drugog i petog mjeseca, nadamo se da su srdele narasle i da će ih biti što manje u kilu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 06:16