StoryEditor
SplitSplitskih Top 5

Je li slavna splitska balerina zaslužila da najružniji perivoj na svijetu nosi njeno ime? Split se ne može pohvaliti parkovima, ali ovo je dno dna

Piše Tihana Marović
25. veljače 2020. - 11:04
Ovaj perivoj, iako taj naziv nikako ne odgovara stanju na terenu (označava ograđenu i posebno uređenu površinu za šetnju i odmor), nosi ime po slavnoj splitskoj balerini. Bidna Ana RojeTom Dubravec/HANZA MEDIA

Ovoga tjedna u koštac smo se uhvatili s nimalo zahvalnim zadatkom, zelenim površinama u gradu pod Marjanom.

Sam Marjan smo, doduše, izostavili. Oko naše park-šume toliko je prepirki i različitih mišljenja da novinske stupce puni na dnevnoj bazi.

Priliku smo dali parkovima i livadama koji dobivaju manje medijske pažnje. Stoga, evo našeg popisa, nadopunjenog sadržajem koji su nam poslali naši revni čitatelji, hvala im na tome.

TOP 5 - minus

1. Turska kula

Park Mladosti, popularna Turska kula jedan je od najvećih neuspjeha Splićana. Istina je, svako nekoliko godina skupi se ekipa volontera, uglavnom mladih, koji naprave akciju i očiste zapušteni park.

Sve je to samo privremeno jer svjedočimo kako interesa za dugotrajnijim rješenjima nema. Posljednju akciju organizirao je umirovljenik dr. Joško Kalilić, koji je svojim entuzijazmom uspio okupiti značajan broj sugrađana, a oni su, barem neko vrijeme, vodili brigu o dodijeljenim parcelama.

Zaživio je zatim i Ego Free festival, no bez sadržajnije vizije i pravih odluka nema konstruktivne budućnosti. I zato, na našu sramotu, Turska kula - lišo bez punta.

2. Duilovo

Park ispred hotela Zagreb na Duilovu, nakon Sustipana, jedna je od najljepših zelenih oaza u gradu. Palme, borovi i česmina, pružaju savršen hlad ljeti, a veličanstveni pogled na morsku pučinu, neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Nažalost, na negativnoj je ljestvici jer cijeli kompleks je u državnom vlasništvu i potrebna mu je poprilična renovacija da bi mogao poslovati kao visoko kategorizirani objekt.

Tu je i činjenica kako se okolna gradnja odvija stihijski, pa gusta borova šuma, dječje igralište, igralište za balote i mini golf, kupalište, kao i ostali sportski i društveno-zabavni sadržaji hotelskog kompleksa, nisu shvaćeni kao nešto što bi trebalo podići kvalitetu života u elitnom kvartu. Opet nam se imaju zbog čega crvenjeti obrazi.

3. Gripe - Perivoj Vidilica

O javnom zemljištu pokraj sjevernog zida Tvrđave Gripe (odmah iznad Dječjeg vrtića “Mala sirena”) pisali smo prije šest godina, kada je skupina entuzijasta na toj livadi organizirala prvi poligon urbane poljoprivrede i održivog razvoja, permakulturni vrt. Željeli su razmjenjivati sjemenje, učiti o sadnji, gredicama i uzgoju.

image
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Taj prostor na Gripama stari su Splićani zvali “debela zemlja”. Bogomdana je za voćnjak, već su rasle jabuke i kruške, koje su permakulturisti nastavili njegovati, baš kao i borove, divlji orah, ali i samonikle biljke – koromač, crvenu djetelinu te ljekovite čičoke, a zasadili su smokvu i rogač.

Na potporu tadašnjih gradskih vlasti nisu naišli (površina je u gradskom vlasništvu), a kako nam ni svijest o potrebi gradskih vrtova nije jača strana, ideja nije zaživjela. Livada se sada barem kosi, nema sadnje i na njoj se istrčavaju psi. A ima status perivoja.

4. Bol

Park na Bolu, u Velebitskoj ulici, omeđen Ulicom slobode, Mažuranićevim šetalištem i Dubrovačkom, rak-rana je naših čitatelja. Kada je ovaj kvart planski izgrađen, projektiran je tako da između nekoliko zgrada funkcionira lijepa zelena površina, na radost i korist svih stanara. Danas je u lošem stanju, no najavljena je njegova obnova.

5. Perivoj Ane Roje

I evo nas opet do dr. Joška Kalilića. Baš je on prije četiri godine potakao čišćenje sramotno zapuštene površine od pet tisuća metara kvadratnih, koja nosi ime Perivoj Ane Roje, na Vrhu Sućidra. Tom kvartu gravitira 15-ak tisuća stanovnika, no u medijima se često ističe kako građanima više nedostaje parkirnih mjesta nego sam park.

Perivoj, iako taj naziv nikako ne odgovara stanju na terenu (označava ograđenu i posebno uređenu površinu za šetnju i odmor), nosi ime po slavnoj splitskoj balerini. Bidna Ana Roje.

TOP 5 - plus

1. Sustipan

Jedan od najljepših parkova u gradu, redovito se održava, oduzima dah na koju god stranu da gledaš, put Šolte i Brača ili na sam grad... Svjedok je bogate splitske, ali i hrvatske povijesti, pa možda ne bi bilo loše to malo jasnije istaknuti. No, treba znati i pohvaliti, a kako je ovo rijetko mjesto, uz livade na Zvončacu, na koje se mogu djeca povesti na piknik, dospjelo je na prvo mjesto naše top-liste.

2. Đardin

Strossmayerov perivoj, odnosno Đardin, preuzeo je funkciju glavnog gradskog perivoja 1859., a sredinom 20. stoljeća dobio je lijepu fontanu. Godinama ga je pratila loša reputacija, mjesto na koje se dolazilo upoznati dame noći. Srećom, danas izgleda puno bolje, nakon što je preuređen 2002. godine, kada su na ogradnim zidovima uklesani stihovi pjesnika Tina Ujevića, a postavljena je i nova modernistička fontana na zapadnom dijelu.

Trebala je koja godina da park zaista zaživi, a iako se među pukom još uvijek lome koplja oko sadržaja koji se tamo odvija, činjenica je kako Đardin posljednjih godina sve više posjećuju i poklonici urbane glazbe, i djeca i umirovljenici.

image
Paun Paunović/Hanza media

3. Park Emanuela Vidovića

Zahvaljujući blizinama nekoliko srednjih škola i fakulteta, Park Emanuela Vidovića uglavnom je prepun mladosti. Srednjoškolci i studenti sadržaje parka koriste na način svojstven njihovoj generaciji, uglavnom sjede na naslonu klupe, s nogama na sjedećem dijelu, na što se stariji sugrađani bune. No, važno je da se park redovito održava i da ga građani koriste.

4. Mertojak

Mertojak je jedan od rijetkih kvartova koji ima veću zelenu površinu, na kojima su se igrale generacije, s lijepim šetalištem, mostićem preko starog splitskoga, uglavnom presušenog potoka Radoševac, ali i nedavno obnovljenim dječjim igralištem i street workout parkom.

5. Spomenik čempresu

Manji park u Šibenskoj ulici dostatan je za kratku šetnju, predah, dječju igru, a pruža i hlad za većih vrućina. Ipak, poseban je po jednom nesvakidašnjem spomeniku uklesanom na stijeni - spomeniku čempresu.

- Ovaj čempres posadio je splitski težak iz Velog Varoša Ivan Senjanović Čoro. Sadnica je donesena s groblja Sustipan - stoji na ploči postavljenoj 1987. godine. Divan podsjetnik na to koliko je važno i lijepo posaditi stablo.

Roditelji bjesni zbog psećeg izmeta na dječjim igralištima


Javljali ste nam se sa svojim primjedbama, koje nisu stale na našu listu, no rado ih objavljujemo.

- Želio bih upozoriti na problem devastirane zelene površine ispred stambenih zgrada Ignjata Joba 14, 16 i 18 u Spinutu. Radnici Parkova i nasada redovno kose travu, a ljeti i i zalijevaju, no problem su ljudi, uglavnom vlasnici pasa, koji su ovu površinu devastirali do te mjere da uskoro od trave neće ostati ništa.

Između kolnika i nogostupa se nepropisno parkiraju automobili, te se taj dio zelene površine devastirao - poručuju građani koji kažu da apeliraju i na kotar i na Parkove i nasade kako bi se zabranilo istrčavanje pasa na tom terenu, no bez uspjeha.

Obratilo nam se i nekoliko roditelja male djece koji, tvrde, ne mogu koristiti zelene površine za šetnju s djecom jer su pune - psećeg izmeta.

- Zelenih površina, konkretno za djecu, uopće nema nego su rezervirane za pse, a djecu se ogradilo i nasulo šljunkom sva igrališta. Puštaju se psi bez uzice pa čak i tamo gdje je ploča na kojoj piše kako je to zabranjeno! Kome se obratiti? - ljuti su roditelji.

Zapušteni tereni


Reagirali ste i na prošlotjedni članak, na temu sportskih igrališta.

- Veliki problem su sportska igrališta podno Tvrđave Gripe. Smatram da je sramotno da se u centru grada nalazi kompleks sportskih terena koji je od svog građenja zapušten i obrastao. Molimo vas da ukažemo na ovaj problem, ne bi li se nešto pozitivno promijenilo - upozoravaju građani s Lučca.

#SPLIT#ZELENE POVRŠINE#SPLITSKIH TOP 5#PARKOVI U SPLITU

Izdvojeno

06. lipanj 2020 15:38