StoryEditorOCM
Splitodlična inicijativa

Dođite u subotu u polikliniku na otvorenom u splitski Đardin. Možete se besplatno pregledati, čeka vas četa doktora...

Piše Ivica Marković
8. svibnja 2024. - 22:21

"Di ćeš?"

"Gren popit kavu u grad i pregledat jetru u Đardinu."

"U Đardinu???"

"E, u Đardinu, tamo ti je danas otvorena poliklinika."

Eto, tako bi nekako mogao zvučati razgovor dvojice prijatelja, koji će se, recimo na Spinutu, susresti ispred zgrade u kojoj žive.

Naime, u subotu će od 9.30 do "kada bude zainteresiranih" u Đardinu biti moguće obaviti neke medicinske preglede/pretrage, jer će tada tamo biti "Splitska poliklinika na otvorenome".

image
Tom Dubravec/Cropix

– Ovu manifestaciju organiziramo već nekoliko godina i nadam se da će doći mnogo naših sugrađana. Tamo će svoje usluge pružati splitski dijabetolozi, kardiolozi, hepatolozi, gastroenterolozi, dermatovenerolozi, infektolozi, kineziolozi..., tako da će naši sugrađani moći obaviti niz pregleda/pretraga, a sve u svrhu prevencije zdravlja – kazao nam je prof. prim. dr. sc. Stipan Janković, savjetnik za Zdravstvene studije rektora Sveučilišta u Splitu.

Logistika i struka

Ovu manifestaciju koja će zasigurno privući veliki broj naših sugrađana organizira Sveučilišni odjel zdravstvenih studija i Udruga veterana Domovinskog rata 158. brigade Hrvatske vojske i 6. domobranske pukovnije.

image
Tom Dubravec/Cropix

– Oni daju svu potrebnu logistiku (šatore...), a liječnici će dati svoje znanje. Sugrađani će moći obaviti EKG, UZV, izmjeriti tjelesnu masu, učiti nordijsko hodanje, pregledati jetru... A pregled jetre će zasigurno biti jedan od najtraženijih. Njega je omogućila Udruga "Hepatos" na čijem će fibroscenu ljudi moći pregledati jetru, odnosno utvrditi postotak masnoće jetre. Važno je istaknuti da više od 30 posto hrvatskih državljana ima masnu jetru, koja može izazvati ozbiljne bolesti – rekao nam je prof. prim. dr. sc. Stipan Janković.

image
Paun Paunović/Cropix

Za subotu je u Splitu najavljeno lijepo vrijeme pa u Đardinu zasigurno treba očekivati veliki broj ljudi, koji će, eto uz kavicu, pregledati i jetru ili napraviti pregled kod dijabetologa u jednom od šest-sedam šatora.

Manifestacija svakako hvalevrijedna, nakon koje nitko neće moći reći kako se na preglede/pretrage čeka dugo i kako su skupi (ako ih radite kod privatnika).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 04:13