StoryEditorOCM
Zagorasudar

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen umirovljeni general Luka Džanko. Prebačen je u splitsku bolnicu!

Piše DALMACIJA SD
3. lipnja 2024. - 22:01

U prometnoj nesreći koja se jučer popodne dogodila u Labinskim Dragama teško je nastradao umirovljeni general HV-a Luka Džanko. S teškim je ozljedama prebačen u splitski KBC. U bolnici su završile i tri putnice iz vozila s kojim se sudario Džanko. Jedna ima teške ozljede.

Džankovi prijatelji sumnjaju da je doživio moždani udar te izgubio kontrolu nad vozilom i prešao na suprotnu stranu ceste. Jučer je Džanko bio u Perkoviću i radio na svom imanju. Kažu da se mještanima žalio na glavobolju, piše Dalmatinski portal.

‘Sve nas je pogodila ova vijest. Nadamo se najboljem‘, kazao je Ranko Britvić iz udruge VeDRA. Podsjetimo, Policijska uprava splitsko-dalmatinska u nedjelju je objavila kako je oko 17:15 na državnoj cesti 58 došlo do prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila. 

General Luka Džanko posljednji je živući zapovjednik Južnog bojišta. 

image
Ante Cizmic/Cropix

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju koji je dao prije dvije godine legendarni zapovjednik se prisjetio i najgorih dana koje je prošao na Južnom bojištu:

"Sedmi na osmi studenoga 1991. bilo je najgore, mi smo tad bili izgubili Stolove, visoravan u zaleđu Neuma. Njihovi tenkovi su već izašli gore, slušamo im razgovor preko veze i govore da idu brati mandarine u Metković. Izašli smo tad na osmatranje dalekozorom izvidnik, topnik Marko Rajčić i ja. Kaže mi Marko da imamo nešto granata i da bi ih on, ako dozvolim, rado pokrio dok večeraju. Direktnim pogocima otjerali smo ih tad sa Stolova, bilo ih je puno ranjenih i mrtvih. Da su im ostali u rukama Stolovi bila bi im otvorena za prodor čitava neretvanska ravnica, sve do Ploča....", kazao je.  

Tada u studenome 2022., je bio ogorčen kako je organizirana proslava 30. obljetnice oslobođenja hrvatskog juga: 

General Džanko ogorčen 30. obljetnicom oslobođenja hrvatskog juga: Sam sam platio svoje noćenje, a mažoretkinjama su plaćali sobe. HDZ-ovci su prisvojili sve zasluge za slobodu

- Već kroz pripremu same obljetnice oslobođenja tadašnji dubrovački župan je navodno rekao kako ‘ne treba forsirati toga Džanka‘. Obećao je da ću dobiti poziv, ali da na proslavi neću moći govoriti. Moj dolazak u Dubrovnik bio je o osobnom trošku, svojim autom, da bih u hotelu sam platio i svoje noćenje. Imao sam dojam da se organizatorima proslave oslobođenja hrvatskog juga smrknulo kad su vidjeli da sam se tamo uopće pojavio, ispričao je tada Džanko za Slobodnu. 

Potječe iz siromašne obitelji koje tada nisu imalo puno izbora: djeca su išla u vojnu školu ili u fratre. On je izabrao vojsku. 

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 06:03