StoryEditorOCM
Zagorai staro i mlado

Svi sa zajedničkim ciljem! Rijeka ljudi ide prema Sinju: ‘Ova uzbrdica je malo izazovna, ali nakon toga...‘

Piše Split SD
14. kolovoza 2024. - 23:33

Uoči blagdana Velike Gospe, tisuće vjernika okupilo se u Solinu kako bi započeli s tradicionalnim hodočašćem prema Sinju. Putovanje dugo tridesetak kilometara, vodi ih do Svetišta Gospe Sinjske, jednog od najvažnijih vjerskih središta u Dalmaciji. Riječ je o događaju koji privlači ljude iz svih krajeva, od mladih do starih, s različitim motivima, ali zajedničkom ciljem.

Svetište Gospe Sinjske ima poseban značaj, ne samo zbog svoje duhovne važnosti, već i zbog povijesne pobjede nad Osmanlijama 1715. godine, koju vjernici pripisuju čudotvornoj intervenciji Gospe.Mnoštvo vjernika kreće se cestama prema Sinju. Promet je već sada intenzivan, a gužve se očekuju i tijekom ostatka večeri.

Zbog sigurnosti hodočasnika, stara cesta Solin-Klis je zatvorena.Brojni su razlozi zbog kojih hodočasnici kreću na ovo putovanje: neki dolaze kako bi ispunili zavjet, drugi žele izraziti zahvalnost za primljene blagoslove, dok neki traže duhovnu obnovu ili osobnu snagu. Na Klisu smo susreli kolonu mladih, a među njima su bili i prijatelji Toni i Ivan koji godinama odlaze na hodočašće, ali sada su po prvi puta krenuli iz Splita, preciznije svoje župe na Visokoj.

- Idemo u čast Gospe koja nam toliko toga daje. Pripadnici smo bratstva, zajedno smo krenuli. To je već postala tradicija. Nije nam teško, ova uzbrdica na Klisu je malo izazovna, ali nakon toga je lakše. Vjera nas motivira. Budimo realni, ne idemo da bi šetali, tko bi normalan pješačio 6,7 sati čisto iz đira. Gospa je zaista čudotvorna, puno toga može dat, providit i blagoslovit. Drago nam je što je odaziv velik. To su naši temelji i korijeni, to trebamo poštivat. Svi znamo, Gospa je pomogla Sinjanima u obrani, može pomoći i svima nama. Lijepo je vidjet da su vjera i ljubav prema našoj Gospi još živi u narodu i Dalmaciji. Nadamo se da će se to i nastavit, ovo je stvarno nesto predivno, zaključili su.

image

Lijevo Toni, desno Ivan

Sd/

Središnja proslava Velike Gospe započet će sutra ujutro u 9:30 sati svečanom procesijom kroz grad, koja će završiti na Trgu dr. Franje Tuđmana. Misno slavlje predvodit će nadbiskup Zdenko Križić, Splitsko-makarski nadbiskup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 03:28