StoryEditorOCM
ZagoraZLATARI U AKCIJI

Pošast napala Zagoru, voćari su na rubu živaca: ‘Kukci su mi uništili urod, u sat vremena napunio sam kantu gundelja!‘

Piše Mate Primorac
10. lipnja 2024. - 09:01
‘Ogroman ih je broj, ne pamtim godinu s toliko gundelja, a na pragu sam sedmog desetljeća života‘, ističe VrgorčaninPrivatni album

Voćarima i vinogradarima u zapadnom dijelu Vrgorske krajine velike probleme ovih dana zadaju zlatne mare ili domaćim riječnikom - gundelji ili zlatari.

Ti kukci atraktivne zelene boje i bakrenog sjaja uglavnom napadaju voćnjake u kojima se ne koristi širok spektar kemijskih sredstava i upravo oni vlasnici trešanja na ovom surovom kršu koji su se odlučili za ekološku proizvodnju posebno su na udaru nametnika.

Prehrana kukaca, naime, potaknuta je mekom ili tekućom hranom s visokim sadržajem šećera.

- Ne može ništa od njih ostati, to je opsada trešanja! Za sat vremena sam skupio pola kante gundelja. No, zanimljivo je da ih ima i po vinovoj lozi.

Nekako mi je logično da su okupirali voćke, posebno trešnje jer su one sad pune sočnih plodova. Ali, što rade na vinovoj lozi - pita se jedan od vrgorskih voćara.

- U svom voćnjaku ne koristim nikakva sredstva, to su trešnje za moju obitelj ili prijatelje. Ali ove godine nema što ubrati, doslovno su svaki plod napali, postavio sam lovke s plastičnim bocama, no ništa tu ne pomaže.

Ogroman ih je broj, ne pamtim godinu s toliko gundelja, a na pragu sam sedmog desetljeća života - ističe naš sugovornik.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 18:42