StoryEditorOCM
ZagoraDAN GRADA TRILJA

Ove godine nisu dodijeljena gradska javna priznanja; je li razlog ‘tvrda‘ kohabitacija predstavničke i izvršne vlasti?

Piše Toni Paštar
28. rujna 2024. - 12:23

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Trilju je obilježen Dan grada koji se slavi uz blagdan gradskog nebeskog patrona sv. Mihovila. Na ovogodišnjoj svečanosti Triljani iznimno nisu dodijelili gradska javna priznanja, a što nije ostalo nezamijećeno. U kuloarima se moglo čuti da je to posljedica volje većine i odnosa između predstavničke i izvršne gradske vlasti čija kohabitacija povremeno prelazi u "tvrdu", a o kojoj nitko izrijekom nije spomenuo niti jednu riječ.

Zasjedanje je otvorio predsjednik Vijeća Miljenko Marić, koji se posebno pohvalio gradskim demografskim mjerama što ih je kreirala i donijela većina sastavljena od vijećnika Mosta i Nezavisne liste, koju je na posljednjim izborima nosio aktualni ministar demografije Ivan Šipić. Marić je svoje izlaganje zaključio riječima kako "Ništa od onoga što ćete čuti ubuduće ne bi bilo bez ovoga Gradskog vijeća", ciljajući na izvještaj gradonačelnika Ivana Bugarina.

Cetinka najvažniji projekt

Bugarin, pak, nije podnio uobičajeno izvješće već je rezultate ostvarene tijekom minulih 12 mjeseci, za koje je ustvrdio da su izvanredno uspješni, predstavio kroz videouradak. Domaćini i gosti u toj gradonačelnikovoj "inventuri" vidjeli su i čuli o nizu realiziranih razvojnih projekata na području Trilja, a koji su se financirali u najvećem dijelu iz bespovratnih sredstava EU fondova, državnog proračuna i(li) državnih i županijskih tvrtki.

Kao najvažniji projekt koji je pred Triljanima Bugarin je naveo onaj vezan za prostor nekadašnje tvornice Cetinke koji će, po već usvojenim prostorno-planskim dokumentima, postati najuže gradsko središte s posebno vrijednim sadržajima među kojima će biti i stambene višekatnice za 120 obitelji. U kratkom usmenom izlaganju Bugarin je zahvalio Vladi i njenom predsjedniku Andreju Plenkoviću, a poimenično je zahvalio i brojnim ministrima. Riječi zahvale uputio je županu Blaženku Bobanu i njegovim suradnicima, rektoru Sveučilišta u Splitu Draganu Ljutiću i drugima koji su na bilo koji način pripomogli u ostvarenju triljskih razvojnih uspjeha. Svoje izlaganje Bugarin je zaključio riječima "Hvala vam svima, vidimo se na ovom istom mjestu i dogodine", što se moglo shvatiti i kao najava njegove kandidature za novi gradonačelnički mandat u proljeće 2025. godine.

image

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Trilja obilježen je Dan grada

Toni Paštar

Grad perspektive i mladih

Prigodne pozdravne riječi slavljenicima su uputili Ante Sanader u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Sanader je kazao kako Triljani za ostvarene rezultate zaslužuju sve pohvale naglašavajući kako ništa ne dolazi samo od sebe. Načelnik Vrbanje Velimir Ridl uputio je pozdravne riječi u ime svih nazočnih gradonačelnika i načelnika. Aludirajući da u općini kojoj je načelu veliki broj stanovnika vuče podrijetlo iz Dalmatinske zagore, Ridl je rekao Triljanima da im donosi pozdrave "iz najistočnije dalmatinske općine".

Dožupan Ante Šošić za Trilj je rekao da je grad perspektive i mladih, naglasio je neupitnu potporu županije u brojnim projektima, istaknuo vrijedost projekta Cetinka i apelirao na zajedništvo nositelja gradske vlasti u realizaciji razvojnih projekata. Ministar Šime Erlić, prenoseći Triljanima pozdrave i čestitke predsjednika Andreja Plenkovića, kazao je kako je Trilj zorni primjer uspjeha politike Vlade o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske. Erlić je čestitao gradonačelniku Bugarinu na ostvarenim rezultatima i naglasio važnost suradnje na relaciji Vlada – županija – gradovi (općine), neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti jer gdje nema takve suradnje nema ni razvojnih projekata, zaključio je.

Brojni uzvanici

Inače, uz vijećnike u kongresnoj dvorani Ustanove za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ okupili su se i gradonačelnikovi suradnici iz gradske uprave, brojni gosti i uzvanici među kojima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Tomislav Šuta i Veselko Gabričević, ministri Tonći Glavina i Ivan Šipić, Zlatan Bašić, državni tajnik Ministarstva branitelja, Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Bili su tu također gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina kao i gradova i općina s kojima Trilj formalno njeguje prijateljstvo i suradnju: Ivanić Grad, Ljubuški, Poličnik i Vrbanja, izaslanstvo VAD-a koje je vodio alkarski vojvoda Mario Šušnjara, te Ljubo Zečić i Mislav Filipović Grčić, načelnici policijskih postaja Trilj i Sinj. Prije svih, svečanosti su nazočili članovi obitelji čiji su najmiliji u Domovinskom ratu dali živote za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku, branitelji, gospodarstvenici, predstavnici kulturnih i sportskih udruga i drugi.

Prigodni program na svečanom zasjedanju izveli su mladi nadareni gitarist Branimir Svalina, učenik glazbene škole "Jakova Gotovca", muški dio zbora župe Trilj i Triljske mažoretkinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 12:26