StoryEditorOCM
Zagoraproračun zvan čežnja

Drama u dalmatinskom mjestu; Vlada raspušta Općinsko vijeće, razriješit će i načelnika?! Opet nisu uspjeli...

Piše Toni Paštar
8. listopada 2024. - 07:51

Općina Otok ponovno u zakonskom roku nije donijela proračun, a kako se nedonošenje proračuna ponavlja opet će, kako stoje stvari, Vlada RH donijeti odluku o raspuštanju otočkog Općinskog vijeća, ali i razriješiti dužnosti načelnika Dušana Đulu te imenovati povjerenika s privremenim ovlastima načelnika i Općinskog vijeća s glavnom zadaćom prupreme novih izbora. Dok se, dakle, u drugim općinama, gradovima i županijama pripremaju za redovne lokalne izbore, koji će se održati u proljeće slijedeće godine, birači u Otoku na lokalne izbore bit će pozvani drugi put ove godine.

image
Vojko Bašić/Cropix

Načelnik Otoka Dušan Đula prošle je godine izgubio većinu u Općinskom vijeću jer su mu otkazali poslušnost vijećnici s njegove nezavisne liste koji su ga optužili za samovolju i loše vođenje općine. Kako Đula za svoj prijedlog općinskog proračuna nije uspio osigurati 7 od ukupno 13 ruku vijećnika Općinskog vijeća ispunjeni su uvjeti za raspuštanje predstavničkog tijela. To je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave napravila Vlada koja je 28. ožujka raspustila Općinsko vijeće Otoka i za svoju povjerenicu s privremenim ovlastima iz djelokruga djelovanja Općinskog vijeća imenovala Anamariju Bralić Silić.

Na sjednici od 25. travnja Vlada je donijela odluku da se izbori za Općinsko vijeće Otoka održe 9. lipnja, na dan održavanja izbora za zastupnike Europskog parlamenta. Unatoč uvjeravanju javnosti da se radi tek o formalnosti i da će njegova nezavisna lista ponovno osvojiti apsolutnu većinu dogodilo se da su Otočani okrenuli palac dolje načelniku Đuli i apsolutno povjerenje dali vijećnicima s kandidacijske liste HDZ-a koju je nosio prof. Silvio Norac Kljajo. Od 13 mandata HDZ je osvojio 8, NL Dušana Đule 4 i HSP 1861 jedan mandat.

Poslije konstituiranja koje je održano 9. srpnja i na kojemu je nova predstavnička većina za predsjednika izabrala Silvia Norca Kljaju, najvažnija zadaća bila je donošenje općinskog proračuna. Za to je Općinskom vijeću i načelniku bilo na raspolaganju 90 dana. Novim vijećnicima načelnik Đula predložio je donošenje istovjetnog proračuna za kojega u prosincu minule godine nije uspio osigurati većinu.

Za takav proračun Đula nije uspio osigurati većinu i u pokušaju s novim vijećnicima, a uz to im nije podnio izvještaj o utrošku općinskog novca tijekom 2023. godine kao i za prvih 6 mjeseci ove godine. Posljednji pokušaj donošenje proračuna općine Otok za 2024. godinu dogodio se 30. rujna.

image

Dušan Đula

Vojko Bašić/Cropix

Na tu sjednicu načelnik Đula pozvao je i sve građane Otoka koji to žele kako bi procijenili "tko, što i na koji način ‘gradi ili ruši‘ našu općinu". Kao odgovor na taj poziv stigao mu je upit kolika je dnevnica, a na samu sjednicu ni od 4 vijećnika izabrana s njegove nezavisne liste nisu došla nego dvojica. S druge strane HDZ-ova većina bila je u punom sastavu.

U materijalima dostavljenim vijećnicima načelnik Đula ponovno je bez ikakvih izmjena predložio da se donese proračun kakvog su vijećnici većine već odbili na 2. sjednici ovoga saziva. Uz to su im u dnevnom redu bile uvrštene točke o polugodišnjem izvještaju u radu načelnika, za prvih 6 mjeseci 2024. godine te izvještaj o izvršenju (nepostojećeg!?) općinskog proračuna za isto razdoblje. Kada su vijećnici zatražili da im pobliže obrazloži izvješće o radu za prvih 6 mjeseci ove godine Đula o njemu nije želio govoriti, a jednakog je raspoloženja bila i njegova prva suradnica kojoj se o tome nije dalo govoriti unatoč pozivu načelnika.

U takvim okolnostima predloženi proračun nije dobio potrebnu većinu. S druge strane, takav rasplet doveo je do novog prozivanja Dušana Đule od strane HDZ-a koji mu spotiču "stare grijehe" od samovolje i netransparentnosti trošenja općinskog novca i razbacivanja na nepotrebne stvari dok u isto vrijeme ne ispunjava predizborna obećanja građanima. Posebno ga opetovano prozivaju za kupnju "dvorane za boćarski klub" za koju je općina Otok navodno dala 600 tisuća kuna, a od koje ni poslije godinu i po – dvije nema ništa niti se zna gdje je, kako kažu HDZ-ovci, "nestala".

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako po važećem poslovniku o radu Općinskog vijeća općine Otok više do 9. listopada nije moguće sazvati sjednicu i, sve kad bi pred većinu strigao prihvatljivi prijedlog, donijeti proračun za 2024. godinu, općinska administracija o Otoku ima zakonsku obvezu da neodgodivo o stanju bez općinskog proračuna izvijesti Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Ministarstvu, slijedom važećih zakonskih propisa, ostaje o tome upoznati Vladu koja u tom slučaju donosi odluku o ponovnom raspuštanju Općinskog vijeća Otok, ali i razrješenju dužnosti načelnika Dušana Đule te imenovanje povjerenika Vlade koji u ostavljenom roku, uz vođenje općine, treba pripremiti izbore za novi saziv Općinskog vijeća i za općinskog načelnika. Koji bi trebali vladati do proljeća, a tada će Otočani zajedno sa svima u Hrvatskoj na nove lokalne izbore. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 06:52