StoryEditorOCM
Splitkad je najpotrebnije

Želite vikendom do nove splitske atrakcije? E, nećete, jer autobus - ne vozi! Ravnatelj: ‘Nemamo dovoljno zaposlenih...‘

Piše Stipe Šarić
17. rujna 2024. - 17:08

Na marjanskom Sedlu je prije 10 dana otvorena nova gradska atrakcija - 20 metara visoka promatračnica napravljena u sklopu EU projekta ‘Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti’. Djelo je poznatih arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića, a proces gradnje trajao je tri godine.

Na njenom otvaranju pročelnica Službe za razvoj grada Antonija Eremut Erceg, otkrila je kako je u sklopu projekta kupljen i jedan električni autobus koji vozi od posjetiteljskog centra Park šume Marjan do promatračnice.

image
Vojko Bašić/Cropix

No, po pitanju njegovog rasporeda kretanja i voznog reda tiče na stranicama Park Šume Marjan navedeno je sljedeće:

- Promatračnica će biti otvorena za posjetitelje od 8 do 20 sati do kraja devetog mjeseca dok će ostatak godine radno vrijeme biti prilagođeno trajanju dana, te po noći i za vrijeme loših vremenskih prilika promatračnica neće biti otvorena za javnost. Prilagodili smo vožnju našeg električnog autobusa i dodali stanicu na Sedlu, ali s napomenom kako autobus neće voziti do same promatračnice.

image
Vojko Bašić/Cropix

Početna i završna autobusna stanica je ispred Info centra na Trumbićevoj obali (pored Marjanskih skala), a raspored kretanja autobusa je u 9, 11 i 13 sati svaki radni dan (što ćemo u dogledno vrijeme povećati). Stanice na autobusnoj ruti su crkva Sv. Jere, Sedlo, Telegrin i ZOO s povratkom pred Info centar, ali vozač također stane putnicima koji žele izaći i na drugim lokacijama na Marjanu uzduž predviđene rute - napisano je.

Prema tome možemo vidjeti kako električni autobus trenutno vozi samo preko tjedna, dok vikendom uopće ne vozi što sigurno nije dobra vijest za naše sugrađane s obzirom na to da je baš vikend period u tjednu kada se veliki broj njih odluči uputiti do nove gradske atrakcije.

Kako većina tada ne radi, a djeca nemaju školu, mnogima vikend ostaje jedina opcija za posjetiti novu promatračnicu, ali su, zbog toga što nema autobusa, do tamo prisiljeni na šetnju od preko 30 minuta što po strmim marjanskim putevima nije nimalo lagano.

image

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove Marjan

Vojko Bašić/Cropix

Kako bismo saznali zašto točno autobus tada ne vozi kontaktirali smo Marka Pejnovića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, koji nam je otkrio kako, nažalost, e-autobus do kraja ove godine neće voziti vikendom, već isključivo u navedenim terminima, s obzirom na to kako Javna ustanova nema dovoljan broj zaposlenih vozača za tu kategoriju vozila, te će novom sistematizacijom stvoriti nova radna mjesta.

Na naše pitanje jesu li razmišljali o tome da zbog manjka zaposlenih vozača autobus vozi samo preko vikenda, Pejnović je naveo kako to nije moguće jer je trenutačni vozač u funkciji voditelja voznog parka JU i ima dnevne obaveze koje se moraju rješavati unutar radnog tjedna, te se također po potrebi nalazi u ulozi vozača kamiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 17:09