StoryEditorOCM
SplitBIJES I OGORČENJE

Vozači prosvjedovali jer je Uber snizio cijene putnicima, okupirali splitsku luku pa napali medije: ‘Vi ste škovace!‘

Piše Frano Kiso
1. lipnja 2024. - 11:58

Prava drama odvija se na splitskim prometnicama, a sve je izazvala Uberova konfrontacija s vozačima nakon snižavanja cijena vožnji uoči turističke sezone i pojačanog intenziteta posla. Nakon ekspresnog okupljanja preko petsto vozača u jednu WhatsApp grupu, organiziran je i prosvjed ispred splitskog Poljuda na kojem se pojavio solidan broj Uberovaca sa svojim vozilima.

Nije ih osujetilo ni to što su čelnici hrvatskog Ubera vidjeli da je vrag odnio šalu pa su jučer naglo vratili stare cijene. Vozači su se držali zacrtanog plana da će sprovesti mirni prosvjed trubeći od stadiona preko centra grada do trajektne luke.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Zašto lažete? Vi ste obične škovace - dočekao nas je odmah jedan od nezadovoljnika kojemu se nikako nije svidjela ispovijest Splićanke koja je opisala grozno iskustvo s Uberovima vozačima, a ni drugi vozači nisu mazili predstavnike medije koji su im očigledno poslužili za izbacivanje frustracija.

Uberovi vozači pet puta odbili vožnju trudnoj Splićanki pred porodom: ‘Zbog njih mi je pozlilo, jedva sam došla kući...‘

Kako kažu, to se sve namjerno i ciljano plasira da bi se prikazalo Uber dobrom kompanijom i da bi se okaljao njihov ugled.

- Ljudima stalno izlazimo u susret, čekamo ih gdje ne bi trebali i pomažemo kad god stignemo. Trebate pisati o našim dobrim djelima, ovo je sramota - veli nam još jedan vozač koji se odbio predstaviti pod izlikom da su svi oni jedna ujedinjena grupa prosvjednika bez imena, prezimena i jasno definiranog organizatora.

image
Ante Čizmić/Cropix

U WhatsApp grupi se čak pojavila i poruka da nitko od prisutnih ne daje izjave jer će izaći službeno priopćenje, no neki od njih su ipak bili susretljivi i rado su popričali o problemima koji ih muče.

- Jedino Uber u Hrvatskoj uzima 25 posto provizije od vozača, a u Londonu je primjerice 15 posto. Cijene vožnji su ispod svakog ljudskog dostojanstva. Njima je minimalna satnica 13 funti, a pogledajte troškove života u Hrvatskoj! Sve je poskupjelo, samo nama padaju cijene - pojadala nam se vozačica Anđelka.

Osniva se sindikat

- Ovo smo tribali organizirati još prije nekoliko godina. Bez ikakve najave su nam snizili cijene, vozačima kombija je smanjen broj putnika, a mi samo želimo da se čuje naš glas. Smeta nam slika koja se plasira o taksistima. Još nisam vidio da netko lipo piše o nama - okomio se na medije još jedan prosvjednik, Zoran Zen koji se požalio i na brojne neugodnosti s kojima se svakodnevno suočavaju.

image
Ante Čizmić/Cropix

Veli, ovo je poruka javnosti koja ih kritizira i poziva sve one koji komentiraju njihov rad da probaju odvoziti tjedan dana u ovim uvjetima rada. Najavio je i da se vozači Ubera planiraju sindikalno udružiti i organizirati na državnoj razini kako bi došli do zadovoljavajućih normi.

- U ljetnoj sezoni ne možemo zaraditi više od 100, 150 eura za svoje radno vrijeme, ali sve to varira o gužvama, lokaciji i slično. Sezona traje kratko i zimi možete sjediti po 20 sati u automobilu za male novce - otkrio nam je Zen za kraj.

image
Nikola Vilić/Cropix

Sama prosvjedna vožnja bila je itekako vidljiva nakon što se ogroman broj vozila dokotrljao u centar grada trubeći i formirajući poprilične gužve, naročito u samoj trajektnoj luci. Građani su sa zanimanjem promatrali što se događa, neki su začepili uši uslijed zaglušujuće buke sirena, a turisti su se dohvatili mobitela i fotoaparata da zabilježe ove neobične prizore.

- Šta je ovo ljudi, ali se ženi neki taksist? - odvalila je jedna gospođa gledajući kolonu vozila s upaljenim žmigavcima, nesvjesno opisujući koliko su Splićani zapravo upućeni u današnji prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 13:16