StoryEditorOCM
Splitneli ružić

Umjetnica koja je svojim radom poslala jednu od najsnažnijih poruka ovogodišnja je dobitnica nagrade ‘Jure Kaštelan‘...

Piše M. U.
17. lipnja 2024. - 20:34

Ovogodišnju nagradu "Jure Kaštelan" dobila je poznata multimedijalna umjetnica Neli Ružić koja svojim radom istražuje odnose povijesnog narativa, osobnog i kolektivnog sjećanja. Nagradu joj je uručio predsjednik žirija, prof. emeritus Joško Belamarić na proslavi 81. rođendana u Hotelu "Brig". 

- Zahvaljujem Slobodnoj i onima koji su me predložili. Umjetnošću se bavim od prošlog stoljeća na dva kontinenta, umjetnost može puno. Može reagirati na stvarnost i pokrenuti procese. Nadam se da će u Slobodnoj biti puno više umjetnosti - kazala je Ružić. 

Njena izložba "Timescape – vremenski obzor" svojevrsna je intervencija u javnom prostoru. Na fasadi zgrade zagrebačkog kolodvora postavljen je svjetlosni natpis "Prekasno je za odustajanje" koji je preveden na arapski, farsi, španjolski, njemački i kurdski. Ova univerzalna rečenica ugravirana je na ploču kod ulaza kao gesta dobrodošlice i razumijevanja.

Ključni dio izložbe je i ambijent u zgradi Hrvatskog inženjerskog saveza u Palači Vranyczany. Izložba je organizirana u suradnji s Umjetničkim paviljonom. Autorica je povezala različita razdoblja i naglasila potrebu za inovativnijom političkom skrbi radi očuvanja vrijednosti i stvaranja optimističnijeg pogleda na život. Osim uvaženih kritičara, njene snažne poruke i vrijednost ove izložbe prepoznao je i stručni žiri Slobodne Dalmacije pa je ova nagrada svakako otišla u prave ruke. 

Karijera okrunjena nagradama

Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1990. godine te postdiplomski studij na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko, 2013. godine. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala je na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko, gdje predaje na ENPEG La Esmeralda, Mexico City, od 2003. godine do 2012. godine. Dobitnica je druge nagrade T-HTnagrada@msu.hr, MSU, Zagreb (2016.), i stipendije ArtsLink (1996.).

Njezini su radovi dio kolekcija Galerije umjetnina u Splitu, MMSU-a Rijeka, MSU-a Zagreb, Galerije Marino Cettina, Umag, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Split, gdje 2014. osniva Galeriju Škola, koju vodi do 2018. godine. Od 2021. godine radi kao docent na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 21:47