StoryEditorOCM
SplitPOSLJEDNJI POZDRAV

Tuga u obitelji poznatog splitskoga glumca i TV-lica: Marinko Prga oprostio se od oca, pokopan je tiho, u rodnom mjestu

Piše Split SD
8. lipnja 2024. - 12:06

U Okrugu Gornjem danas je tiho, u krugu obitelji, ispraćen Vicenco Prga, otac poznatoga glumca Marinka Prge, koji je preminuo u 75. godini nakon duge i teške bolesti.

Danas 53-godišnji Prga rođen je u Splitu, u obitelji čvrstih okruških korijena, a nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu je 1997. godine postao član glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

- Igrao je brojne velike i značajne uloge (Michelangelo, Oberon, Križovec, Don Quijote...), vrlo je aktivan i u drugim kazalištima i festivalima u Hrvatskoj (Gavella, Kerempuh, Dubrovačke ljetne igre) te na filmu i televiziji. Pritom je jedan je od najboljih kajkavaca među Dalmatincima, a neke je svoje velike uloge odigrao upravo na kajkavskom jeziku.

Uz više od sedamdeset filmskih i televizijskih uloga, Marinko Prga igra i u mnogobrojnim inozemnim koprodukcijama, a zbog izvrsnog poznavanja talijanskog jezika glumi i u brojnim talijanskim televizijskim i filmskim produkcijama. To ga čini jednim od najprepoznatljivijih glumačkih lica HNK u Varaždinu. Dobitnik je više nagrada, među kojima i Nagrade hrvatskog glumišta i Marul - naglašavaju iz varaždinskog HNK-a.

image

Vicenco Prga

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 14:46