StoryEditorOCM
Splitprovedena akcija

Splitska policija šokirana ponašanjem motorista: ‘Neki voze bez kočnica!‘ A broj poginulih ove godine je stravičan...

Piše M. U.
6. lipnja 2024. - 18:13

Jučer su na području Splita policijski službenici proveli akciju nadzora i kontrole prometa ne cestama. Obavljena je kontrola 263 vozača, a utvrđeno i sankcioniramo 142 prometna prekršaja. Obavljena je kontrola 159 vozača motocikala i mopeda te su utvrđeno i sankcionirana 133 prometna prekršaja.

image
Duje Klarić/Cropix

Policajci su ustanovili osam tehnički neispravnih motocikala i mopeda te 14 vožnji u zabranjenom smjeru. Ono što zabrinjava je čak 13 prekršaja vezanih za nenošenje zaštitne kacige te četiri utvrđena prekršaja nepropisnog prijevoza djeteta.

- Zabrinjavajući je podatak da je sankcionirano osam vozila zbog tehničke neispravnosti, a šest ih je upućeno na izvanredni tehnički pregled.

Jedan vozač vozio je motocikl koji na prednjim kotačima nije imao kočioni sustav što je izuzetno opasno ponašanje. Uočena ponašanja i način vožnje nekih vozača zaista zabrinjavaju, posebno manjak brige za osobnu sigurnost poput nenošenja kacige i neispravnosti vozila - poručuju iz PU splitsko-dalmatinske. 

image
Ranko Suvar/Cropix

Na području Splitsko-dalmatinske županije registrirana je jedna trećina svih mopeda i motocikala na području Hrvatske. Vozači motora spadaju u jednu od najugroženijih, ali i najrizičnijih sudionika u prometu.

- Unatoč našim naporima, svakodnevnim kontrolama i provođenjem ciljanih akcija, nažalost, od početka godine do danas smrtno je stradalo čak devet vozača motocikala i mopeda. Kako bi zaustavili ovaj negativan trend, potrebno je osvijestiti koliko je u prometu važna odgovornost i postojanje svijest o opasnosti - naglašavaju iz PU splitsko-dalmatinske. 

image
Robert Fajt/Cropix

Kažu da će postupanje policije i ubuduće biti usmjereno na neodgovorne vozače. Uputili su apel svim sudionicima da se pridržavaju zakona, ograničenja, budu odgovorni prema sebi i drugima, savjesni i tolerantni. Od početka ovih aktivnosti do danas na području Splitsko-dalmatinske županije sankcionirano je preko 2000 prometnih prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 15:45