StoryEditorOCM
Splitskupili 5 potpisa

SDP-ovci predali zahtjev za tematsku sjednicu vezano uz stanje u Jadroliniji. ‘Premijeru, pometi nas argumentima...‘

Piše Stipe Šarić
6. rujna 2024. - 13:54
Konferencija za medije Jadrolinija i ”skretanje pažnje” saborskih zastupnika SDP-a Ivane Marković i Arsena Bauka.  Paun Paunović/Cropix

Saborski zastupnici SDP-a Ivana Marković i Arsen Bauk održali su u stranačkim prostorijama konferenciju za medije pod nazivom Jadrolinija i "skretanje pažnje".

Na samom početku press konferencije Marković je otkrila kako je predala zahtjev Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu za sazivanje tematske sjednice s dnevnim redom: stanje u Jadroliniji i sigurnost trajektnog prometa u Hrvatskoj. Prikupljeno je pet potpisa što je bilo minimum da se uputi prijedlog odboru koji broji 13 članova.

image
Paun Paunović/Cropix

- Odmah na početku željela bi parafrazirati premijera i kazati mu da javnost vidi kako padaju rampe koliko god se on trudio da skrene vašu i našu pažnju s ove teme na neke druge. 

A teme koje mi želimo otvoriti s ovom tematskom sjednicom su namještanje javnih nabava, izigravanje i nepoštivanje vlastitih natječajnih uvjeta kod nabavke kupnje loših rabljenih plovila, problematičan sustav održavanja tih plovila koji očito ugrožava sigurnost putnika i naravno temeljno pitanje zašto se zapravo dešavaju ovi kvarovi u proteklom periodu - započela je Marković.

Prema riječima saborske zastupnice, uprava prvenstveno mora dati odgovor na pitanje koje je problematizirao i predsjednik nadzornog odbora Damir Zec kad je dao ostavku, a ono je zašto se nabavljaju brodovi plovila bez temeljite pripreme koji dovode do visokih troškova i dugotrajnog prilagođavanja prije nego što krenu u redovne linije?

Kao primjer takvog broda Marković je navela "Svetog Duju" koji je nakon što je nabavljen mjesecima bio u škveru i na kraju nije došao na linije na kojima je trebao biti.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ono što jasno treba kazati je da je Jadrolinija naša strateška brodarska tvrtka i da je interes svih građana i saborskih zastupnika da o ovoj temi pričamo, a pogotovo interes nas otočana jer tko će o ovoj temi pričati ako ne mi otočani.

Premijer kaže da politiziramo, smatram da to ne može stati budući da je Jadrolinija, kao što sam rekla, strateška državna tvrtka, da očito postoje problemi kod upravljanja, a u ostalom sav upravljački kadar ima i člansku iskaznicu HDZ-a. Stoga ne želim da za godinu, dvije ili pet bude kasno i da problemi budu toliko eskalirali da onda nema povratka - poručila je. 

Marković je izdvojila nekoliko događaja koji su se u posljednje vrijeme dogodili na Jadrolinijinim brodovima. 

- 11. kolovoza Mali Lošinj užasna situacija gdje su izgubljena tri ljudska života radi pada rampe. 25. srpnja Oliver kojem su oba motora otkazala pluta po kanalu. 21. kolovoza Hrvat nije mogao spustiti rampu, te su se vozila morala iskrcavati na suprotnoj strani. 14. kolovoza Tin Ujević opet nije isplovio radi kvara rampe i ovo najslikovitije što smo vidjeli 31. kolovoza na trajektu Mljet kad je rampa pala ispred luke Supetar - kazala je, pa nadodala:

image
Paun Paunović/Cropix

- Također bi htjela spomenuti odgovornost i obveze premijera, kako ja to vidim, prije svega odgovornost za upravljanje sustavom i kadroviranjem u cjelini. Premijer ne može biti zaslužan za sve ono dobro što se dešava u državi i objašnjavati kako su to njegove zasluge, a s druge strane ne želi preuzeti odgovornost za upravljanje Jadrolinijom, odnosno za sve ovo što se dešava. Najprije su govorili da nema problema da sve štima, da se sustavom upravlja odgovorno, a nakon toga imamo da je smijenjen tehnički direktor s niže razine, pa evo osnovno pitanje ako je sve kako treba i ako se sustavom dobro upravlja zašto se onda smijenio tehnički direktor. Ja to vidim kao vid skretanja pozornosti, odnosno pokušaja da se ova tema ugasi.

Druga stvar, a to je ona ljudska dimenzija koja vjerujem smeta svakom građaninu ove zemlje, odnosno bahaćenje premijera koji je poznat po tome da njegova uvijek mora biti zadnja. Mislim da je svaku osobu zgrozilo da kada se javio tek četiri dana nakon nesreće nije pokazao na neki način empatiju niti preuzeo barem neku zapovjednu odgovornost što se tiče situacije s padom rampe nego je govorio o napadu na njegovu vladu, te o političkoj šteti koja joj se radi.

Mislim da je ovo trenutak kada trebamo svi skupa zaboraviti na pristojnost i kazati premijeru da u ovoj cijeloj situaciji nije on jedini bitan, te da nedostatak empatije i bahatost vrijeđa sve, a pogotovo nas otočane koji moramo koristiti trajekte, koji ne plivamo do otoka i ne vozimo se policijskim gliserom. Kao potpredsjednica odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, gradonačelnica Supetra i prije svega otočanka tražim odgovore na ova pitanja i tražim da se preuzme odgovornost na upravljanje Jadrolinijom dok ne bude kasno - zaključila je. 

image
Paun Paunović/Cropix

- Naime što se tiče Jadrolinije nama je na početku ljeta gospodin Zec, predsjednik nadzornog odbora vrlo slikovito, te detaljno i jasno objasnio u kojem grmu leži zec što se tiče Jadrolinije. Sve što je čovjek rekao prije ljeta to se počelo tijekom ljeta događati. Podsjetimo se, to je predsjednik nadzornog odbora kojeg je postavio Plenković i čovjek više nije mogao izdržati na tom mjestu, zamolio je razrješenje, te mu je jučer istekao mandat i sve je rekao to se točno dogodilo - započeo je Bauk, pa poslao poruku premijeru. 

- Očekujemo da se odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu održi, te da na njega dođu ministar i predsjednik uprave Jadrolinije, a ako nas premijer želi pomesti argumentima na tom odboru nitko sretniji od nas da i on dođe. Dakle evo ima priliku da nas svojim argumentima po pitanju ove teme satare na odboru.

Vidim da me na zadnjom svom obraćanju spomenuo u kontekstu jednog vica o plivanju za trajektom, ali evo da ga ja malo dopunim, nekad se plivalo za trajektom iz ekonomskih, a sada i sigurnosnih razloga - kazao je.

image
Paun Paunović/Cropix

Bauk je, također, najavio kako će uputiti prijedlog odboru za obranu za sazivanje još jedne tematske sjednice.

Predsjednik vlade je u svojoj valjda davno dječačkoj želji da bude urednik svih medija u Hrvatskoj, čak i sugerirao kojom bi se temom trebali baviti, a to su helikopteri. Ja ću mu tu želju ispuniti. Najavljujem ovdje da ću tijekom dana uputiti prijedlog odboru za obranu, čiji sam predsjednik, pa ću ga usput i sazvati, da se sazove tematska sjednica na temu nemogućnosti suradnje ministra obrana i predsjednika Republike Hrvatske. Tako može i doći na tu sjednicu, ako mu je to tema. Evo, sve ga slušamo, što god kaže, ako ćemo pričati o tome, može i o tome.

A da mi sad ne bi trebali pričati o Jadroliniji, tu želju mu, naravno, nećemo u toj mjeri ispuniti, jer znate kako ide ona pjesma. Oko ovoga što se događa, na strateškim mjestima njihovi ljudi. Pa neka ti ljudi dođu, znaju oni igrati košarku ili ne i neka objasne što se desilo. Matični saborski odbori, matična radna tijela, prava su mjesta da se postave pitanja i dobiju odgovori. A ja vjerujem da će i premijer doći na te odbore da svojim argumentima jednostavno nas uvjeri ili utiša u ovim temama - zaključio je.

image
Paun Paunović/Cropix

Na pitanje novinara kako primorati političku klasu da bude socijalnija, Bauk je naveo kako vrijeme predizborne kampanje nije pravo vrijeme da se primora bilo koga da bude socijalniji, te da je cijela ova priča s korištenjem helikoptera jedna predizborna priča gdje se ministar obrane uključio u predizbornu kampanju svoje stranke tako da oni lupaju po predsjedniku, a da njihov kandidat ide okolo i glumi, te prosipa mudrost, dobrotu i ljepotu sa svojim doprinosom za domovinu umjesto poreza.

Što se Jadrolinije tiče, Marković navodi kako ona nije predizborna tema jer je pokrenuta puno prije Malog Lošinja, te da priča o tome ne može biti politikantstvo jer se radi o državnoj strateškoj tvrtki i da se treba jasno i transparentno pokazati kako ta tvrtka radi, te kako i zašto nabavlja ova plovila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 20:53