StoryEditorOCM
Splitutvrđen prijedlog

Sad je i službeno; splitski vrtić nakon 30 godina opet nosit će ime po heroini antifašizma: ‘Priča o Palmini živi dalje‘

Piše SPLIT SD
18. lipnja 2024. - 18:32

Nakon 30 godina splitski vrtić ponovno će nositi ime Palmine Piplović, heroine antifašizma, što je potvrdio i Grad Split na svojoj Facebook stranici.

- Članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Marjan na svojoj 45. sjednici, održanoj 17. lipnja., utvrdili su prijedlog promjene naziva dječjeg vrtića „Tamarin“ u dječji vrtić "Palmina"- otkrili su.

Tako će se ispraviti velika nepravda koja je donesena ovoj splitskoj heroini koju su nacisti okrutno ubili 1944. godine.

Palmina Piplović je ubijena 1944., nacisti su joj čupali nokte, tukli je i na kraju objesili. Do 1990. jedan je vrtić nosio njeno ime, a onda ju je Split zaboravio

- Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo što je inicijativa koju su dugo podržavali građani, konačno realizirana kroz projektnu suradnju vladajućih gradskih vijećnika i nezavisnog vijećnika Damir Barbira, čime je ispravljena nepravda prema obitelji Piplović i Palmini, istinskoj heroini našeg grada- poručili su iz Banovine, te zahvalili svima koji su doprinijeli vraćanju ovog imena.

- Zahvaljujući svima koji su doprinijeli, priča o Palmini i njezinoj borbi protiv fašizma nastavlja živjeti među djecom i mladima, šaljući univerzalne poruke junaštva, slobode i borbe dobrog nad zlim- zaključili su.

image
Grad Split/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 18:33