StoryEditorOCM
SplitHVALA VATROGASCIMA

Puljak i Ivošević na požarištu u Žrnovnici: ‘Sad se treba obraniti Sitno Donje‘. A požar na Karepovcu? ‘Ništa to...‘

Piše SPLIT SD
27. kolovoza 2024. - 21:37

Na požarište u Žrnovnicu stigli su večeras i splitski gradonačelnik Ivica Puljak sa zamjenikom Bojanom Ivoševićem. 

- Došao sam dati podršku vatrogascima koji su obranili kuće u Žrnovnici i nadam se da se požar neće širiti dalje. Mi smo kao Grad splitskim vatrogascima pružili svu moguću podršku, a sad im je stigla i pomoć iz cijele Hrvatske. Treba se diviti ovim ljudima koji su napravili sve da se zaštite ljudi, kuće i priroda - kazao je Puljak.

Njegov zamjenik Ivošević je izvijestio kako gori šikara na Mosoru, ali da vatra nije zahvatila nijednu kuću. Najavio je da će se dežurati cijelu noć, te da su sada, prema informacijama koje ima iz JVP Split, vatrogasci orijentirano na to da spriječe širenje požara na Sitno Donje. 

image
Duje Klaric/Cropix

- Izgleda dramatično, ali situacija je pod kontrolom, kažu nam vatrogasci - izjavio je Ivošević.

Gradonačelnika i zamjenika novinari su pitali i o vatri koja je sinoć gorjela na Karepovcu. Riječ je uzeo zamjenik Ivošević.

- Nije bilo nikakve ugroze. Vatrogasci izvještavaju o svakakvoj opasnosti, a to je bilo toliko minorno da o tome nije bilo ni riječi u službenom izvješću. To stvarno nije bilo nešto posebno u odnosu na ono s čim su se vatrogaci susretali u zadnja 24 sata... Plinska baklja, vatra... to dramatično zvuči, ali vatrogasci su rekli da tu nema problema i tu staje svaka rasprava - presjekao je Ivošević novinarska propitkivanja.

image

Puljak i Ivošević na požarištu

Screenshot/

Kako je izvijestio Dalmacija Danas, sinoć kasno navečer, uslijed grmljavinskog nevremena koje izazvalo niz požara na širem splitskom području, planulo je i na odlagališti otpada.

"Četiri vertikalna plamena koja se ne šire. Izgledaju kao da plamen "šiklja" iz cijevi. Ubrzo nakon mogli smo vidjeti i vatrogasce i mehanizaciju koja se aktivirala i koja je zatrpavala te plamenove", kazao im je čitatelj.

U jutrošnjem izvještaju Županijskog vatrogasnog operativnog centra nije bilo ni riječi o bilo kakvoj intervenciji na Karepovcu. U popodnevnim satima su s ovog portala nazvali ŽVOC i upitali je li bilo ikakve vatrogasne intervencije na Karepovcu tijekom noći, na što je odgovor bio negativan.

Šefu splitske Čistoće, Ivici Karoglanu, poslali su video plamenova s Karepovca i upitali ga o čemu se radi.

"U razgovoru s nadležnima, a kao što je komunicirao s javnošću, izvješćujem Vas da na SOK-u nije bilo zapaljenja plinskih baklji", kratko im je odgovorio Karoglan.

No, zamjenik direktora ove komunalne tvrtke, Davor Polić im je, piše Dalmacija Danas, dao oprečnu izvjavu.

- Osobno sam po dojavi izašao na Karepovac prošle noći, tamo su bili i vatrogasci. Vjerojatno se radi o tome da je munja pogodila jedan tamošnji fumar, a oni tamo već odavno postoje, i to na nesaniranom, aktivnom dijelu deponija. Vatra se proširila na sva četiri fumara - kazao im je Polić dodajući da su vatrogasci ugasili dva, a preostala dva nisu mogli.

"Čudo je da su ugasili i ta dva, to je samo trebalo zatrpati zemljom što smo uspjeli riješiti u 15 minuta. Neosporno je da je to gorjelo. U današnjem izvješću inspekciji napisao sam sve što sam trebao napisati. Šefica inspekcije me pitala je li više gori, rekao sam da ne gori jer kada vatra uđe u zemlju...- rekao je, među ostalim, Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:27