StoryEditorOCM
Splitcjepivo spašava

Prijeti li Splitu epidemija opasne zarazne bolesti koja je u BiH odnijela dva života? Dr. Karin nam je sve objasnila...

Piše Ivica Marković
25. srpnja 2024. - 09:06

U proteklih nekoliko dana dva su mladića u BiH preminula zbog ospica, odnosno komplikacija vezanih za tu bolest. U pojedinim dijelovima BiH vlada prava epidemija ospica, tako da je u Zeničko-dobojskoj županiji do sada zabilježeno više od 1200 slučajeva ove zarazne bolesti, što i ne čudi ako se zna da je tamošnja procijepljenost protiv ospica samo 37 posto. A, da bi stanovnici nekog područja bili zaštićeni i sigurni od ospica procjepljenost bi trebala biti 95 posto.

S obzirom na to da su između Bosne i Hercegovine i Hrvatske izražene dnevne migracije stanovništva, postoji bojazan i opravdani strah da bi se ospice mogle proširiti, "preliti" i u Hrvatskoj. No, kod nas je kudikamo bolja procijepljenost, a ono što nas najviše zanima je stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u koju državljani BiH redovito navraćaju.

- Prošli smo tjedan u okolici Splita imali jedan slučaj ospica, kojima se zarazila odrasla muška osoba, no ospice se nisu proširile na ostale članove te obitelji i nitko od njih nije obolio. Kada je u pitanju procijepljenost protiv ospica moram reći da je ona kod predškolske djece 80 posto, a kod školske djece 85 posto, što je dosta, ali ipak nedovoljno. Da bi bili sigurni od ospica procijepljenost bi trebala biti najmanje 95 posto - rekla nam je doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

image

doc. dr. sc. Željka Karin

Ronald Goršić/Cropix

"Oružje" protiv ospica je cjepivo MMR, odnosno cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

- U zadnje vrijeme bilježimo porast cijepljenja protiv ospica, jer kada se pojavi epidemija, onda se roditelji prepadnu. Moram istaknuti da je neopravdan strah roditelja od cjepiva MMR, budući da su nuspojave, ako se uopće i pojave, blage, odnosno radi se o povišenoj tjelesnoj temperaturi i ponekad pojavi blagog osipa. Nuspojave se pojavljuju između osmog i desetog dana od cijepljenja. Roditelji posljednje vrijeme ne izbjegavaju cjepiti svoju djecu, već, ponekad samo traže odgodu cijepljenja - objasnila nam je dr. Snježana Kapor Jeričević, poznata splitska pedijatrica.

image

Dr. Snježana Kapor Jeričević










 

Paun Paunović/Cropix

Prvo cijepljenje protiv ospica je potrebno obaviti kada dijete ima godinu dana, a drugo se obavlja pri upisu u prvi razred.

Zanimalo nas je ima li i u Splitu ospica?

- Da je zabilježen koji slučaj zasigurno bi se znalo, a ja moram istaknuti da u svojoj dugogodišnjoj praksi nikada nisam naišla na slučaj ospica. Ljudi se boje moguće epidemije, a ne smijemo zaboraviti da nam se prošlu zimu vratio i hripavac i to usprkos činjenici da je procijepljenost protiv njega dobra - rekla je dr. Kapor Jeričević.

S obzirom na to da smo sada u ljetu i da su temperature zraka vrlo često ekstremne, je li pogodno djecu cijepiti, pogotovo ako mogu, zbog cijepljenja dobiti blago povišenu tjelesnu temperaturu?

- Preporučuje se da se cijepe preko ljeta, jer su djeca tada najzdravija, a ionako pri visokim vanjskim temperaturama zraka svi borave u zatvorenim, klimatiziranim uvjetima - zaključila je dr. Snježana Kapor Jeričević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 21:32