StoryEditorOCM
Splitobljetnica osnutka

Poznati splitski bataljun koji je iznjedrio 3500 branitelja danas slavi svoj dan: ‘Ne nasjedajte na provokacije...‘

Piše Joško Dadić
16. listopada 2024. - 19:13

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, Ivica Franić u ime MUP-a, predsjednik Hvidre Split Damir Margeta, Boško Ramljak u ime “Brodosplita”, skauti iz Skautskog kluba, uz dragovoljce Domovinskog rata, danas članove UVDR-a “Brodosplit”, s prijateljima i podupirateljima okupili su se ispred spomen-ploče u splitskom škveru kako bi obilježili 34. obljetnicu formiranja 2. policijskog škverskog bataljuna.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio predsjednik Udruge škverskih dragovoljaca Goran Kosor, koji je uz nazočne posebno pozdravio Marina Bilokapića, jednog od sinova prvog zapovjednika bataljuna pukovnika Stipe Bilokapića, koji je tragično poginuo 1. svibnja 1992. godine obnašajući dužnost z apovjednika 158. brigade HV-a.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Pozivam sve suborce, iskrene domoljube na jedinstvo i poštovanje. Ne nasjedajte na provokacije i bilo kakvu diobu vezanu za naš Domovinski rat. Svi smo mi na svoj način, više ili manje, prvi ili zadnji - nebitno, doveli ovaj narod do pobjede. Jedni bez drugih smo bili i bit ćemo ništa. Dok možemo obilježavat ćemo naše obljetnice, nama na ponos, a u čast i sjećanje svima onima koji na žalost danas nisu među živima -  kazao je Kosor.

image

Blaženko Boban

Paun Paunovic/Cropix

Također, sjetio se i heroja Domovinskog rata, legendarnog Vukovarca Blage Zadre koji je poginuo na današnji dan i njihova suborca Ante Bužančića, koji je na sutrašnji dan poginuo u akciji “Oluja” i vodi se kao zadnji poginuli pripadnik HV-a u Domovinskom ratu.

Okupljene su prigodnim riječima pozdravili župan Blaženko Boban i predsjednik Hvidre Split Damir Margeta.

image
Paun Paunovic/Cropix

Svečanim mimohodom otišlo se do Parka hrvatskih mučenika položiti vijence i zapalili svijeće u spomen na dvadesetoricu škverana koji su položili svoje živote na oltar domovine uz prigodne pjesme u izvedbi klape “Sveti Mihovil”.

Riječ Božju predvodio je don Vjenceslav Kujundžić, koji inače redovito hodočasti sa svojim škveranima. Istaknimo kako je splitski škver iznjedrio 3500 branitelja koji su se borili u gotovo svim postrojbama Hrvatske vojske. Njihova uloga u stvaranju i naoružavanju Hrvatske vojske je nemjerljiva jer te turbulentne devedesete trebalo je imati veliko srce i neizmjernu ljubav prema Domovini.

image
Paun PaunovićCropix

Podsjetimo, Škverski bataljun formacijski je brojio 340 pripadnika, a prvi zapovjednik bio je danas pokojni Stipe Bilokapić, pukovnik HV-a. Njegov zamjenik bio je pukovnik Josip Tešija, zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Milan Kuzmanić, u ime MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavu naoružanja. 

Škverski bataljun imao je zadaću osiguranja vojarni "Lora" i "Visoka" kontrolu prometnica u gradu, uz istodobne aktivnosti oko organiziranja proizvodnje naoružanja i opreme za potrebe obrane Hrvatske. Svoj obol pripadnici ovog bataljuna dali su 6. svibnja 1991. godine, kada su s ostalim radnicima škvera, drugih splitskih tvrtki i građanima pred Banovinom stali u obranu slobode. Također, prvi su vojnici Zbora narodne garde koji su 20. kolovoza 1991. godine izašli na teren Svilaje braniti svoj Grad i svoju Domovinu.

image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 19:14