StoryEditorOCM
SplitSmrt uz veće cijene

Poskupljenje staračkog doma u Splitu udarit će i ‘najnjegovanijeg‘ korisnika - Plenkovićeva strica! Stanari su ogorčeni

Piše Sandra Barčot
4. rujna 2024. - 17:29

Primili su nas sa suzama u očima, izvan Doma za starije i nemoćne "Split" kojem pripada i njihov trenutni smještaj, onaj na Zenti.

Da se ne zavaravamo – njihov je to životni prostor do smrti, do onog trena kada ih prebace na Lovrinac ili pod čemprese nekog od zagorskih ili otočnih sela, u lijesu dakako.

Njihovi zadnji dani u životu, koje im netko iz mjeseca u mjesec zagorčava, dirigira hoće li imati hlađenje u sobi, koje moraju dodatno plaćati pod novim toplinskim udarom. Hoće li platiti i struju za uključeni hladnjak koji sami moraju kupiti kako bi imali zdravstveno ispravan jogurt, rashlađeno piće ili kakvu voćku?

A danas su htjeli olakšati dušu, neki su došli sami, neki u pratnji svoje djece, drugima su oni bili izaslanici, svojevrsni glasnogovornici. Jer su svi u istom nezavidnom položaju – drugi put u samo 15 mjeseci im je poskupio smještaj u domu, a od 1. rujna za čak 40 posto.

Što je u prosjeku od 260 do 300 eura po osobi, bez dodatnih usluga njege koje se posebno plaćaju. Uz korištenje klimatizacijskog uređaja koje plaćaju 15 eura mjesečno, te za uključenje u "domsku struju" četiri eura za mali hladnjak, odnosno šest eura za veliki.

Uz još jednu umotvorinu vladajućih u Županiji splitsko-dalmatinskoj, osnivaču i vlasniku ustanove za starije osobe, plaćanje 22 eura mjesečno ako soba ima balkon!

Isti cjenik vrijedi za objekte na Zenti i u Vukovarskoj ulici, dok je kuriozitet kako je cijena korištenja balkona u sobi, jeftinija u Starom Gradu na Hvaru gdje stanar mora izdvojiti "samo" 16 eura.

- Jasno nam je kako inflacija buja, jasno nam je da su troškovi života svaki dan sve skuplji, no mora tim glavešinama biti jasno i kako je netko nama umirovljenicima dao mizerne mirovine, na rubu siromaštva je svaki drugi umirovljenik. I kada smo uspjeli dobiti mjesto u domu, kada smo mislili kako ćemo do kraja života biti zbrinuti, oni nas svako malo šokiraju obavijestima od dizanju cijene doma.

Bez pojašnjenja, bez ikakve ljudskosti. Oduvijek plaćamo brojne dodatne troškove koje nitko na računu ne specificira – sve ono što ih tišti "izbacuju" staračke glave, odavno sijede, no i dalje bistre, a koje su, unatoč drhtavim rukama i slabim nogama, nakon novog poskupljenja spremne i na prosvjed.

- Oni i čekaju da se uzrujamo i brzo skončamo, jer to znači prazan krevet i ulazak novog korisnika. Izbacuju ljude iz apartmana u Vukovarskoj koje preuređuju u sobe sa što više kreveta, naplaćuju nam korištenje balkona, pa serviranje hrane u sobi euro i pol po obroku, a o prijevozu do liječnika nećemo ni govoriti.

Uglavnom sve nam naplaćuju, a mi smo, dok smo bili radno aktivni, svojim rukama, porezima i izdvajanjima iz plaća izgradili sve domove u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svi su domovi naslijeđeni iz bivšeg sustava, niti jedan novi državni ili županijski nije izgrađen od kada je samostalne Hrvatske – ističu naši sugovornici, te iznose još jedan pogled na život u staračkom domu:

- Slušamo mi i zbivanja na Županijskoj skupštini gdje se uvijek proziva našeg Škaričića (Ivana Škaričića, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Omiša, kojeg je stranačka partija nakon izgubljenih izbora, kao profesora povijesti i arheologije smjestila na dužnost ravnatelja Doma za starije i nemoćne Split, op.a.).

Kojem ta ista Županija "briše" poslovne minuse, koliko je ono bilo zadnji put? Više od dva milijuna eura? A čovjek nije niti u stanju godinama provesti knjiženje vlasništva nad Zentom "jedan kroz jedan", jer bi se onda trebalo prijavitii na EU fondove, gdje je sve transparentno, pa je bolje grabiti iz županijske kase i pokrivati gubitke.

Prije godinu i pol su prebacili sve na Upravno vijeće domova, pa tako i poskupljenja.

Jadaju nam se i korisnici doma i njihova djeca, kako Vijeće u kojem su tri su člana koja imenuje Županija odnosno HDZ koji vlada Županijom od njezina osnutka prije 31 godinu, dok su predstavnici radnika i korisnika tu tek pro-forma:

image

Andrej Plenković nedavno je upravo u domu u Vukovarskoj uveličao proslavu 93. rođendana svojeg srica Jovaninija

Afp

- Imate čovjeka od 79 godina kojem je jedina referenca što je županov prijatelj, a već deset godina je u Upravnom vijeću, a u zadnja dva mandata i predsjednik. To je Ivan Glavota, koji olako potpiše dizanje cijena, naplatu klima-uređaja od 1. svibnja do 30. rujna, "uštekavanje" u domsku struju naših frižidera, naplatu balkona, financijski plan Doma bez iti jedne opaske, ma taj vam ne zna ni koliko je dom u minusu.

On je samo poslušnik, kao i ostali predstavnici Županije, za novčanu naknadu koja ih sljeduje. Sada im je namjera Zentu pretvoriti u luksuzni resort za strane umirovljenike.

Kao, mi ionako ne možemo plaćati domove od svojih mirovina, a Zenta je na top poziciji, pa tko može platiti, neka tu i bude. Ali, nitko sew ne pita tko je izgradio tu Zentu? Mi i naši vršnjaci novcima iz poreza i izdvajanjima od plaća!

Zašto smo dobili smještaj u Zenti? Jer smo bili na dugoj listi čekanja, uredno prijavljeni kao i svi ostali umirovljenici. Nećemo o onima priko veze, uz kuverte.

Idemo dalje – zar stvarno misle kako svi mi ne bismo bili sretni da imamo mirovinu dostojnu čovjeka nakon 40 godina rada, da nam djeca i obitelj ne trebaju doplaćivati dodatak za dom. Državni socijalni dom. Kako tepaju političari kada im trebaju glasovi birača.

Tužno je gledati ta izborana lica, koja nas pitaju u svojoj muci i ovo:

- A zašto županijski činovnici, na primjer, ne plaćaju korištenje klima-uređaja u svojim kancelarijama? I frižider ako ga imaju, i balkon? I oni su na proračunu, zar ne?

Često ističu kako nam djeca trebaju pomoći doplatiti dom. A zašto ne bi stavili financijski cenzus koliko će tko plaćati dom, a ne da ga svima "po crti" dignu 40 posto bez obzira na imovinsko stanje. Evo, pojasnite koliko to državni dom, isti ovaj u kojem i mi živimo, plaća stric premijera Andreja Plenkovića, naš dragi Jovanini koji je neki dan u Vukovarskoj proslavio 93. rođendan.

Tu je i majka SDP-ovca Ranka Ostojića, a ni oni nisu socijalni slučajevi. I zato treba uvesti reda, neka se zna za koga je socijalni dom, neka se zna tko s kolikom mirovinom može u dom, što je s imovinom pojedinca, neka mijenjaju zakone... – izravan je jedan od korisnika Doma "Split", dodajući ključnu stvar:

- Nemojte iznositi naša imena u javnost. Osvetit će nam se oni iz Doma, gdje su mnogi došli priko veze. Oni su šefovi, pa će nam slijedeći mjesec dana, ako saznaju da smo vam ovo sve ispričali, za ručak davati samo jadno krilo lešo kokoši ili toć od mljevenog mesa. I bez blitve, bez salate, i bez voćke na pjatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:50