StoryEditorOCM
SplitLANI IZVISILO 1000

Počinje mučna utrka za podstanarskim stanovima u Splitu: studentima u potrazi stiže pomoć od države, a što će građani?!

Piše M. G.
6. kolovoza 2024. - 07:50

Muke s pronalaženjem podstanarskih stanova u Splitu koje je ‘"bio" turizam na svojoj koži već godinama osjećaju građani bez vlastitog krova nad glavom, ali i brojni ovdašnji studenti zbog čega im je odobren duplo veći broj subvencija za privatni smještaj u gradu pod Marjanom.

Cijene najma divljaju, turistička sezona diktira razdoblje u kojemu i građani i studenti mogu boraviti u stanu i nije lako pronaći stan za stanovanje prilagođen studentskim potrebama i, što je još važnije, financijskim mogućnostima.

image

Studentski dom ‘Bruno Bušić‘

Jakov Prkić/Cropix

Svjesni su toga u Studentskom centru Split i Studentskom zboru, pa je, zahvaljujući njihovoj inicijativi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo subvencije kojima se pokušava doskočiti problemu nedostatnih kapaciteta studentskih domova. Kvota je prošle godine iznosila 280, a ove godine znatno više - 450 subvencija u iznosu od 60 eura mjesečno koji se isplaćuju deset i pol mjeseci. 

Studentima u Splitu su na raspolaganju za smještaj tri studentska doma: "Dr. Franjo Tuđman" na Kampusu, "Bruno Bušić" i Hostel "Spinut" na Spinutu.

Raspoloživa su ukupno 1323 kreveta, odnosno 1173 u studentskim domovima te 150 u učeničkom domu. Lani je oko tisuću studenata koji su zatražili dom bilo prisiljeno potražiti privatan smještaj, baš kao i brojni studenti koji se ni nisu prijavili na natječaj za krevet u domu, a takvih je u Splitu godišnje oko osam tisuća. 

image

Soba u Studentskom domu ‘Bruno Bušić‘

Jakov Prkić/Cropix

Početak srpnja tradicionalno je rezerviran za prikupljanje dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava na smještaj u studentskim domovima u Splitu.

Studentski centar u Splitu je na svojoj internetskoj stranici objavio da je krajem srpnja bio raspisan natječaj za raspodjelu mjesta u studentskim i učeničkim domovima u Splitu, te smještajnim kapacitetima u Makarskoj, i subvenciju kod privatnih stanodavaca za akademsku 2024./25. godinu, za studente u redovitom statusu sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta u Splitu.

Tko ima pravo?

Na subvenciju imaju pravo studenti koji su na provedenom Natječaju studentskog centra u Splitu za akademsku godinu 2024./2025., ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje uslijed nedostatka smještajnih kapaciteta, ili se nisu uselili u studentske domove Studentskog centra u Splitu i Učenički dom u Splitu, a ostvarivali su pravo sukladno Pravilniku ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 21:18