StoryEditorOCM
SplitNAPOKON ZLATO

Patrik je zlatni olimpijac! Mladi Splićanin rasturio na matematičkoj olimpijadi čudesnim postotkom; briljirali i ostali

Piše SPLIT SD
30. kolovoza 2024. - 21:29

U Mađarskoj je danas završena 18. Srednjoeuropska matematička olimpijada na kojoj je sudjelovalo 10 država srednje Europe: Poljska, Njemačka, Češka, Slovačka, Švicarska, Austrija, Slovenija, Litva, Hrvatska i domaćin Mađarska. Na tom natjecanju sudjeluju učenici srednje škole koji iste godine nisu sudjelovali na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Hrvatsku su u Szegedu predstavljali sljedeći učenici: Emanuel Bajamić (III. gimnazija, Split), Hrvoje Valent (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Patrik Cvetek (Elektrotehnička škola, Split), Lana Milani (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Fran Pilipović i Maša Dobrić (XV. gimnazija, Zagreb).

Na pojedinačnom natjecanju svaki učenik rješava četiri vrlo zahtjevna zadatka iz četiri različita područja: algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva u vremenu od 5 sati, a na ekipnom natjecanju cijela ekipa ukupno rješava osam zadataka iz ta četiri područja, također u vremenu od 5 sati.

Naša je ekipa na pojedinačnom natjecanju ostvarila izvrstan rezultat. Osobito se istaknuo Patrik Cvetek koji je riješivši test 100 posto osvojio zlatnu medalju, prvu za našu ekipu od 2019. godine. Odlični su bili i ostali naši učenici: Emanuel Bajamić, Fran Pilipović i Hrvoje Valent su osvojili srebrne medalje, Lana Milani brončanu medalju, a Maša Dobrić pohvalu.

Prema broju osvojenih bodova na pojedinačnom natjecanju Hrvatska je bila druga, iza Poljske, dok je na ekipnom bila sedma.

Izbor i pripreme ekipe organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a pripreme i put financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja mladih RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 12:52