StoryEditorOCM
SplitCRKVICA NA RTU

Obnavlja se crkva iz IX. stoljeća na Marjanu. Znate li gdje je ovo i kojoj je rimskoj božici bio posvećen tamošnji hram?

Piše Mia Uzinić
29. rujna 2024. - 08:05

Na inicijativu Župe sv. Stjepana pod Borovima i poklonika marjanskih crkvica, pokrenuta je obnova i zaštita crkve sv. Jurja na rtu Marjana. Crkvica se nalazi na Šetalištu Ivana Meštrovića, a nekoć se tu nalazilo svetište posvećeno rimskoj božici prirode i životinja. 

– Na grebenu rta Marjana, na iznimno važnom povijesnom mjestu, uz pretpostavljeni položaj Dijanina hrama, nalazi se crkva sv. Jurja. Riječ je o predromaničkoj jednobrodnoj crkvici izgrađenoj u 9. stoljeću. U povijesnim izvorima prvi put se spominje u 13. stoljeću, a prikazana je na povijesnim kartama kontinuirano od 14. stoljeća. Nekoliko stoljeća nije se upotrebljavala i bila je djelomično razrušena. Prva istraživanja započela su 1954. godine, kada su pronađeni ulomci oltarne pregrade koji se datiraju u 9. stoljeću.  

image
Nikola Brboleža/Cropix

Nastavak je slijedio tek 1972., kada su provedena daljnja istraživanja, izrađena arhitektonska dokumentacija zatečenog stanja, studija prostornog razvitka te je crkvici vraćen prvobitni predromanički izgled. Popravljeni su zidovi i krov te je rekonstruirana apsida i vraćena bogoslužna funkcija. Nakon toga 1996. izvode se daljnji radovi uređenja unutrašnjosti crkve, radi se replika pluteja i oltara i uređuje se prostor oko crkvice. Crkva sv. Jurja značajna je u pregledu splitske predromaničke arhitekture, predstavlja tipski najjednostavniji oblik crkve koji se oslanja na starokršćanske crkvice, a posebno je vrijedan nalaz predromaničkog namještaja, oltarne pregrade ukrašene pleterom – kazala je konzervatorica Zrinka Radunić

Crkvica je trenutno u vrlo lošem stanju, oštećeno joj je pročelje i lijeva strana, krov propušta vodu, a vidljiva je vlaga i u unutrašnjosti. Kamenje koje otpada s crkvice opasno je i za prolaznike. Tijekom zadnjih radova obnovljeno je porušeno pročelje, krov i apsida, ali tada su se koristili neadekvatni materijali.

Izvođač radova je tvrtka "Kvinar", a već su radili na obnovi Sv. Mikule na Stagnji, crkvici Gospe od Betlema kao i na obnovi sjevernog zida Dioklecijanove palače. 

image
Nikola Brboleža/Cropix

– Predviđeni su istražni konzervatorsko-restauratorski radovi na unutarnjim i vanjskim žbukama, uklanjanje fuga s pročelja i kamenog pokrova crkve, pranje pročelja crkve vodom i blagim kemijskim sredstvima, fugiranje, sanacija oštećenog dijela pročelja crkve priklesanim kamenom, sanacija drvenih vrata te konzervacija ostataka stare žbuke – objasnila je Jelena Tomasović Grbić, a kaže i da trajanje radova nije moguće točno odrediti jer su podijeljeni u minimalno dvije faze. Predviđaju da će prva faza biti dovršena u studenome ove godine. 

Dio financijskih sredstva za sanaciju osiguran je preko javnog poziva od Ministarstva kulture i medija, a riječ je o iznosu od 30.000 eura. Radovi su pod stalnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Splitu i inženjerskog biroa "Kulić".  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 08:37