StoryEditorOCM
Splitkao da su u vojsci

Nova drama u splitskom vrtiću: ‘Morao sam dijete voditi na posao jer mi nisu htjeli otvoriti vrata. A znate zašto?!‘

Piše Petar Čikeš
1. srpnja 2024. - 17:15

– Ovo što su nam danas priredili u vrtiću je samo kap koja je prelila čašu – počeo je S. Z., uzrujani roditelj šestogodišnje djevojčice nakon što je u ponedjeljak ujutro pokušao svoje dijete ostaviti u Dječjem vrtiću "Čarobni pianino" na Mejašima. Zakasnivši po vlastitom svjedočenju svega devet minuta, vrata vrtića su pred djetetom i roditeljem ostala zaključana, a s druge strane staklenih vrata radnica vrtića je mimikom objašnjavala svoju nemoć. Pravila koje određuje ravnateljica moraju se strogo držati. Zbog dobrobiti vlastitog djeteta koje i dalje mora pohađati vrtić, naš sugovornik odlučio je ne istupiti u javnost s imenom i prezimenom. 

image
Nikola Vilić/Cropix

– Odmah na početku želim reći da su sve tete u vrtiću predivne i na njih nikad nismo imali pritužbe. Ono što je problem je ponašanje onoga koji određuje pravila. Kao da dijete vodimo na odsluženje vojnog roka. Ne mogu razumjeti takvu fiksaciju, je li oni mogu razumjeti da mi možda tražimo slobodno parkirno mjesto, da smo zapeli u prometnoj gužvi – nastavio je roditelj. 

U slučaju našeg sugovornika, uzrok kašnjenja je bila kriva informacija. Svoje dijete koje inače pohađa vrtić "Čarobni pianino" u Brodarici, trebao je po dogovoru početi od ponedjeljka voditi u vrtić na Mejaše. No, nezgodan detalj je da postoje dva vrtića "Čarobni pianino" na području gradskog kotara Mejaši. Kada je shvatio da je pogriješio vrtić hitro se dao u potragu za lokacijom na kojoj je smješten drugi vrtić, ali već je bilo kasno... 

image

Dječji vrtić ‘Čarobni pianino‘ u POS-ovoj zgradi na Brodarici

Bozidar Vukičević/Cropix

– Kasnio sam svega devet minuta iz objektivnog razloga. Ne trebaju očekivati od mene da znam kako postoje dva ista vrtića na drugom kraju grada. Ali sve to je manje bitno. O djeci se radi. Ja sam morao sada povesti šestogodišnje dijete na posao sa sobom jer su mi odbili otvoriti vrata vrtića koji uredno plaćam svaki mjesec – rekao je. 

Iz Dječjeg vrtića "Čarobni pianino" dobili smo objašnjenje koje neće ublažiti frustracije onih roditelja koji zbog rastrganosti između poslovnih obaveza i brige za svojom djecom ne uspijevaju uvijek poštovati pravila "u minutu".

image

Dječji vrtić ‘Čarobni pianino‘ u kotaru Mejaši

 

Nikola Vilić/Cropix

– Po kućnom redu Dječjeg vrtića "Čarobni pianino", dovođenja djece u jutarnje programe skupina su od 6:00 do 9:00 h, kada se ulazna vrata zaključavaju. Sva opravdana, unaprijed najavljena kašnjenja dogovaraju se s odgojiteljima vrtića te su dozvoljena i tolerirana, ali opetovana neopravdana kašnjenja ne. 

Ovakva politika je nažalost postala nužnost upravo zbog poimanja vrtića kao čuvališta i remećenja odgojno-obrazovnog rada u svakojakim terminima dolazaka i odlazaka. Tom su odlukom na gubitku svi ostali roditelji koji moraju svoje obveze prilagoditi kućnom redu, ali pravila moraju biti jednaka za sve kako bi se održao ritam skupina – odgovorila je na naš upit o jutrošnjem događaju ravnateljica Dječjeg vrtića "Čarobni pianino".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 17:17