StoryEditorOCM
Splitblago planine

Ne propustite zanimljivo predavanje u HPD-u Mosor: zadarska arheologinja pričat će o preostalim velebitskim pastirima

Piše M.Ilić
29. svibnja 2024. - 10:43

Zadarska arheologinja Maja Grgurić Srzentić održat će ove srijede u prostorijama HPD Mosor (Sinovčićeva 2) predavanje "Blago planine" s početkom u 20 sati.

Maja je asistentica zaposlena na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a područje njenog interesa je zooarheologija, odnosno odnos čovjeka i životinje u prošlosti. U tu svrhu, kao komparativnu komponentu svojih znanstvenih istraživanja s vremenom uključuje i etnografske podatke geografskog područja kojim se bavi. Kao strastvena planinarka poseban interes stavlja na južni Velebit i današnje preostale pastire koji još uvijek prakticiraju transhumantni način stočarenja.

S osvojenom stipendijom američke udruge "The Explorers Club" prošle godine započela je projekt  "Tracking the mountain herders back to prehistory" koji je uključio arheološko istraživanje dvije pećine na južnom Velebitu te etnografska istraživanja današnjih pastira. Imala je jedinstvenu priliku i sama sudjelovati u izdigu - seljenju blaga na ljetne pašnjake.

Dok je arheologija potvrdila prisutnost stočara na planini od najmanje 6500 godina, etnografska istraživanja pokazala su da ta tradicija danas izumire pred našim očima. Iako je od prošle godine transhumantni način stočarenja u Hrvatskoj dodan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, to je malo kome poznato.

Cijela ova priča o velebitskim pastirima zaokružena je sjajnim dokumentarnim fotografijama Marka Lorenza Blaslova, inače autora više samostalnih izložba, njegovi radovi krase brojne publikacije, a redovito surađuje i s nacionalnim parkovima i parkovima prirode diljem Hrvatske.

image

Blago planine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 08:26