StoryEditorOCM
SplitEKRANI ‘UBILI‘ JEZIK

Katastrofalno stanje: mali Splićani imaju velike govorne probleme, u jednom vrtiću svaki drugi mališan teško komunicira!

Piše T. Ga.
10. lipnja 2024. - 15:37

Nastavak 30. sjednice Gradskog vijeća Splita počeo je u ponedjeljak nakon 13 sati minutom šutnje radi davanja počasti preminulom uglednom ekonomistu i sveučilišnom profesoru Dejanu Kružiću, nekadašnjem gradskom poglavaru za financije i direktoru Slobodne Dalmacije.

Zasjedanje je nastavljeno izvješćem o radu vrtićke ustanove "Grigor Vitez".

- Kao i svake godine naše financijsko izvješće je pozitivno i ta sredstva su utrošena za bolji položaj djece, radnika i vrtića. Radi se o 77 tisuća eura, dio čega je prenesen iz 2022. godine - kazala je Viktorija Rogulj, ravnateljica "Grigora Viteza".

Vijećnicu Ivanu Zelić (HDZ) je zanimalo u kojim skupina i zašto nije poštovan pedagoški standard.

- Smanjili smo vrtićke skupine u skladu s pedagoškim standardom i povećali broj logopeda, psihologa... Čak 17 od 20 objekata nalazi se u prizemlju zgrada, a ne u samostalnim objektima.

Djeci je vrlo ugodno u tom prostoru iako nemaju toliko unutarnjeg i vanjskog prostora koliko to traži pedagoški standard - istaknula je Rogulj i dodala da za jedno dijete s teškoćama idu dva mjesta.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević uključio se u raspravu i kazao da okolne općine i gradovi odstupaju od pedagoškog standarda. 

- Što biste u konkretnom slučaju napravili da ste na čelu grada? Biste li djetetu rekli da ide doma ili biste ga primili - pitao je Ivošević vijećnicu Zelić.

Ubacio se Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća, i dodao da to što je kazao dogradonačelnik nije bilo pravo pitanje, a kasnije je zamolio da se prestanu spominjati okolne općine i gradovi jer se ovdje radi o Splitu.

Viktor Zelić iz vladajućeg Centra rekao je da u splitskim vrtićima ima u prosjeku 15,6 djece po jasličkim skupinama, te da smo u vrtićkima unutar pedagoškog standarda, te da je povećan broj odgajatelja i u prosjeku ide 4,29 djece na jednog djelatnika.

Jakša Balov (HDZ) je stao u obranu stranačke kolegice Zelić i naglasio da je ona samo pitala je li se poštuje pedagoški standard.

Viktor Zelić je nastavio da će ove godine upisati svu djece u vrtićke skupine, a u jaslice djecu s dokazanim prebivalištem oboje roditelja na području grada i još 20-30 djece s jednim zaposlenim roditeljem ako oboje imaju prebivalište na području Splita.

- Imamo 46 posto djece s poteškoćama glasa i govora, tako da nam dva logopeda jako dobro rade i broj logopeda je sukladan potrebama djece - kazala je ravnateljica Rogulj.

image

Objekt ustanove DV Cvit Mediterana

Vladimir Dugandzic/Cropix

Damir Barbir (Centar) kazao napomenuo je kako je "Grigor Vitez" jedina splitske predškolska ustanova koji nema EU-ove projekte, a što je ravnateljica odgovorila da nisu prošli "najbrži prst" prilikom prijave projekta. 

Ustanova "Cvit Mediterana" može se pohvaliti s nizom EU-ovih projekata.

- Ovo je prva godina da smo završili s plusom, te je time smanjen preneseni minus. Sudjelujmo na "Erasmus" projektima "Bogatstvo različitosti" i "Platonic" gdje smo bili voditelj s još četiri europske zemlje.

Dobili smo status stručno-razvojnog centra, jedan od triju. Ove godine smo pokrenuli aplikaciju za komunikaciju s roditeljima. Pokrenuti su novi programi u 14 odgojnih skupina - kazala je ravnateljica Endica Radić Hozo.

Odgovarajući na vijećnička pitanja, kazala je da su prošle i ove godine izmijenili mrežu programa jer u petosatnim i šestosatnim programima nije bilo dovoljnog interesa. 

- Na temelju promijenjene mreže programa idemo na upise. U nekim skupinama je poštovan pedagoški standard, a u drugim skupinama je jako blizu tog standarda, a uključujemo i trećeg odgojitelja - istaknula je ravnateljica "Cvita Mediterana" koji je uveo sportski, dramski i vjerski program u 14 odgojnih skupina.

Ani Mrnjavac, ravnateljica vrtićke institucije "Marjan", istaknula je da su završili EU-ov projekt, a novac će utrošiti na edukaciju zaposlenih, nabavku rekreacijske opreme i na sportske aktivnosti.

- Imali smo i posebne programe u 10 odgojnih skupina i oni su na visokoj visini kvalitete - kazala je Mrnjavac i naglasila da rade s darovitom djecom, ali i s djecom s poteškoćama u razvoju čiji broj raste svake godine.

- Dobili smo i nove stručne suradnike, pa imamo dodatnog logopeda i psihologa - rekla je čelnica "Marjana" i dodala kao su tijekom godina smanjili upis za 150 djece kako bi se uskladili s pedagoškim standardom.

Vijećnici su izglasali izvješća o radu svake od triju predškolske ustanove za 2023. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 22:47