StoryEditorOCM
SplitNekoć mirna uvala

Kaos u Splitu: ilegalci se sidre u zabranjenoj zoni, puštaju fekalije, bacaju korpomorto! ‘Ugroženo je zdravlje kupača!‘

Piše Damir Šarac
24. lipnja 2024. - 11:53

Više od deset godina traje nered sa sidrenjem na sjevernoj strani Marjana, u splitskom dijelu Kaštelanskog zaljeva, posebno u tzv. Poljudskom bazenu, morskom području između Ratne luke Lora i lučica Špinut i Split: zadnjih sezona riječ je o dvadesetak jedrilica, katamarana, glisera dnevno, a kako doznajemo, neka od plovila tjednima su bez posade, što je strogo zabranjeno! Posebno je loše što sidra bacaju i na obuhvatu arheološkog nalazišta antičke spinutske lučice, zaštićene rješenjem Ministarstva kulture RH, a Konzervatorski odjel u Splitu zaštitio ga je prvi put još 1973. godine i nad dijelom nalazišta su postavljene zaštitne mreže. No, sidra koja stalno po njemu padaju, ruju neprocjenjivo antičko blago!

Gužva pred obalom ometa treninge Veslačkog kluba Gusar i Jedriličarskog kluba Split, a prije nekoliko godina dogodio se opasni incident - kad je gliser u punoj brzini naletio na veslače u dvojcu!

Pitanje je i ispuštanja crnih tankova s tih brodova: fekalija i drugog otpada na tom skučenom dijelu zaljeva u kojem se kupaju stotine građana. Na ovom području šest je lučica i nekoliko sportskih klubova, a dio brodova je usidren i pred ulazima u marine, čime je ometena normalna cirkulacija prometa. Navodno je bačeno i nekoliko korpomorta kako bi ugodnije sidrili!

U kartama nema sidrenja

Splitsko-dalmatinska županija ovog je mjeseca donijela Plan sidrišta na svome području, predviđeno je 69 lokacija sa 109 sidrišta, ali u njima nema obalnog pojasa uz sjevernu stranu Marjana, kao ni s kaštelanske strane, što bi značilo da nema sidrenja u cijelom uzobalju Kaštelanskog zaljeva!

image
Nikola Vilić/Cropix

Nešto preciznije podatke donosi "Peljar" Hrvatskog hidrografskog instituta: nije dozvoljeno sidrenje na većem području od povijesnog nalazišta (arheološkog lokaliteta tzv. spinutska antička luka), te uz obalu lučica Poljud, Mornar i Marjan.

image
Nikola Vilić/Cropix

A i južno uz lučicu Špinut i obalu Marjana do rta Marjana ucrtano je područje zabrane sidrenja.

Ukratko: zabranjeno je sidrenje u morskom akvatoriju od Špinuta do rta Marjan na zapadu. Ni područje kaštelanske obale nije predviđeno za sidrenje po Planu rasporeda nautičkih sidrišta kao ni Poljudski bazen, prostor između ratne luke Lora i lučice Špinut. Tim je neobičnije što su jahte usidrene i tik pred ratnom lukom, što je zapravo nevjerojatan prizor!

Pa što onda ti brodovi rade tamo i zbog čega ih se ne uklanja? Godinama!

Predsjednik Gradskog kotara Spinut Luka Kovač Levantin navodi kako u Spinutskom zaljevu u obuhvatu kotara Spinut - od pojasa park-šume Marjan preko antičke luke, do vojne luke Lora - gdje je zabranjeno sidrište djeluju različite zaštićene institucije, sportske luke, mnogobrojni sportski klubovi te se ovim ozbiljno narušava zaštićeno obalno područje i sigurnost plovidbe definirani zakonima.

- Uvelike se ugrožava i zdravlje ljudi u kupališnoj zoni te ekologija mora i okoliša zbog pražnjenja crnih tankova i raznog otpada. Kontaktirali smo nadležne službe lučke kapetanije i policijske pomorske službe te očekujem reakciju već ovaj tjedan – kazao nam je Kovač Levantin.

Gliser prepolovio dvojac

Iz Veslačkog kluba Gusar godinama upozoravaju na ovaj problem uz vrlo mali uspjeh; ako pomorska policija i makne brodove, oni se vrlo brzo vraćaju.

- Prije desetak godina bio bi usidren brod, dva, ali zadnje dvije godine to je postao užasan problem, ima ih stalno preko dvadeset; neki dođu na jedan dan, drugi samo prenoće, a neki se tu sidre mjesecima i to bez posade i nadzora. Sidre se posvuda, redovito čak i u prostoru arheološkog obuhvata antičke luke koja je pod zaštiom Ministarstva kulture. Svakog dana na treninzima naši momci "veslaju slalom" između brodova, mislim da ovog nema nigdje na svijetu. Kad su regate, pozovemo Lučku kapetaniji i policiju pa ih maknu, ako na njima ima nekog, ali na pedeset posto brodova nema posade, a ostaviti brod bez nadzora je ozbiljno kršenje propisa.

Prije četiri godine gliser je doslovno prepolovio naš dvojac na pariće u kojem su veslala dvojica 14-godišnjaka i samo su nevjerojatnom srećom prošli bez ozljeda – priča nam Denis Boban, tajnik Gusara, dodajući kako s njihovog pontona i okolnog obalnog prostora neki brodovi ukrcavaju goste na jahte, a smeće ostavljaju po kontejnerima sportskih klubova i kafića.

- Ljeti je baš neizdrživo, iako se očito radi o očitom kršenju propisa i mi redovito šaljemo dopise Lučkoj kapetaniji, učinak je slab i nikakav. Premda je u kartama područje označeno kao zabranjeno za sidrenje, i to svaki voditelj brodice dobro zna, nema table zabrane, možda bi u tom slučaju neki i shvatili da ne smiju sidriti. Ne zaboravimo da sredinom Kaštelanskog zaljeva prolazi ozbiljan plovni put do Sjeverne luke, tu prolaze teretni brodovi, mini kruzeri, vojni brodovi, tako da je poprilična gužva, čak bih kazao i nered. Što se tiče nas, u ovom dijelu sezone dio treninga premještamo na Perućko jezero, jer nam je ovdje nemoguće normalno raditi – navodi Boban.

image

Split 170324.
Odrzana Regata Veslackog Kupa Dalmacije ispred sjedista HVK Gusar u uvali Spinut.
Foto: Sasa Buric/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Ukrcaj turista i tone smeća

Marko Bertolino, predsjednik Jedriličarskog kluba Split, kaže nam kako najviše problema imaju s turističkim brodovima koji sidre pred lučicama.

- Turistički brodovi obavljaju ukrcaj i iskrcaj gostiju kod nas, očito se reklamiraju s ukrcajem u Splitu, a ovdje im je mukte. Ostavljaju ogromne količine škovaca u našim kontejnerima koje Čistoća ne želi odvoziti, a na koncu mi to plaćamo i još nas dovode u nezavidnu situaciju. Uz to, dolaze s bajbotima na vezove naših članova zbog čega dolazi do neugodnosti. Gusarovi veslači imaju veći problem s treninzima među usidrenim jahtama, a mi s brodovima za turiste, koji dolaze poput pirata. Ovdje je čak osam društava, klubova, lučica, plus ratna luka, obala je operativna, i ne treba nam još ovaj ljetni kaos. Uglavnom, ovaj bi problem konačno trebalo riješiti i uvesti red u ovaj dio zaljeva - smatra Bertolino.

Uputili smo pitanje nadležnima - Ministarstvu mora i prometa, odnosno Lučkoj Kapetaniji Split - o problematici sidrenja na marjanskoj strani Kaštelanskog zaljeva i koracima koje namjeravaju poduzeti kako bi se poštovali propisi; čim stigne, objavit ćemo ga.

Prije Dioklecijana

Devastacija antike

Arheologinja Irena Radić Rossi sudjelovala je u arheološkim kampanjama istraživanja ovog lokaliteta iz vremena prije Dioklecijana, koji je pod zaštitom konzervatora preko pedeset godina:

- Akademik Nenad Cambi je početkom sedamdesetih godina radio prva istraživanja, a do danas je utvrđen položaj rimske vile i gospodarskog kompleksa, uz mnoštvo keramike, velikih amfora, te čak 267 pilota zabijena u dno kojima je ograđena antička operativna obala. Nad dijelom lokaliteta postavljena je zaštitna mreža, ali devastacije su nastavljene, što od sidrenja, što od suvremene izgradnje obale. Taj nam je lokalitet veoma važan jer svjedoči o gospodarskoj aktivnosti naselja na području Splita (naselje Spalatum, op. a) iz vremena prije gradnje Dioklecijanove palače, a također je i pokazatelj da car nije nasumično izabrao splitsko područje za gradnju monumentalnog kompleksa – ističe arheologinja Radić Rossi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 13:16