StoryEditorOCM
Splitproblemi s nosivosti

Izgradnji nove garaže u Splitu prijetio najgori scenarij: ‘Ulica nije bila sigurna...‘ Ivošević otkrio rješenje problema

Piše SPLIT SD
10. listopada 2024. - 19:29

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević na Facebooku je objavio da su za drugu fazu radova na garaži u Papandopulovoj ulici, za koju je zadužen Grad Split, naišli na problem - pri pregledu konstrukcije ulice pojavila se sumnja u njenu nosivost. Tijekom analize utvrđeno je da ona nije prikladna za organizaciju gradilišta, a ne bi se smjela koristiti ni kao vatrogasni pristup tamošnjim zgradama. 

Nakon 4 milijuna eura vrijedne prve faze gradnje za koju je bio zadužen Kaufland, red je došao i na drugu fazu za koju je zadužen Grad Split, odnosno izvođač radova "Lavčević". Kako navodi Ivošević, plan je bio da se za potrebe gradilišta koristi Papandopulova ulica.

- Nakon vizualnog pregleda konstrukcije ulice na kojoj je zub vremena ostavio traga, pojavila se sumnja u njenu današnju nosivost zbog čega je zatražena analiza od FGAG Split koju je radio dr. sc. Alen Harapin dipl. ing. građ., a navedenom analizom je utvrđeno kako sama ulica nema projektirana svojstva u smislu nosivosti te se ne može koristiti za organizaciju gradilišta niti za vatrogasni pristup zgradama. U istoj analizi dan je prijedlog sanacije ugljičnim vlaknima - stoji u Ivoševićevom statusu.

Ivošević kaže da se Grad Split zbog toga našao u situaciji da bi se zbog procedura koje su obavezne u javnoj upravi druga faza gradnje gradske garaže poprilično razdužila. Na posljetku je ipak pronađeno rješenje koje će biti manje vremenski zahtjevno.

- U tom trenutku našli smo se u situaciji da bi zbog procedura, koje su obvezne javnoj upravi, druga faza gradnje gradske garaže zapela na duži period dok Grad Split pribavi projektanta, izradi se projektna dokumentacija i u konačnici raspiše javna nabava za izvođača koji bi Papandopulovu ulicu ojačao ugljičnim vlaknima.

Taj problem je riješen tako što se Kaufland ponudio i donirao navedenu sanaciju (projekt i radove) vrijednu nešto više od 110.000 € kako bi cijeli taj dio Trstenika što prije bio rasterećen po pitanju prometa u mirovanju na čemu im zahvaljujemo - kazao je. 

Kazao je i da je početak radova prijavljen, a u srijedu je počela priprema za radove na Papandopulovoj koje izvodi "Struktura produkt". Oni bi trebali potrajati do kraja mjeseca, nakon čega će "Lavčević" nastaviti s radovima na izgradnji garaže. 

- Zahvaljujemo građanima GK Trstenik i Damir Barbir na strpljenju i vidimo se dogodine u novoj garaži - zaključio je dogradonačelnik. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 19:29