StoryEditorOCM
SplitDVOSTRUKA MJERILA

Puljak žestoko ošinuo po šefu splitskog HDZ-a: ‘Šuta je nesposoban i površan, optužuje mene za - Oparine greške!‘

Piše Mia Uzinić
5. srpnja 2024. - 12:01

Tomislav Šuta je površan i nesposoban - poručio je, među ostalim, splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) na današnjoj konferenciji za novinare koju je sazvao dan nakon što je prvi HDZ-ov čovjek pod Marjanom iznio ozbiljne optužbe kao zastupnik na sjednici Hrvatskog sabora.

Šef splitskog HDZ-a otkrio da državni revizori terete Puljkovu stranku: ‘Tko je pio i jeo na račun Grada Splita?‘

- Šuta je kazao da sam, kao gradonačelnik Splita, stranci Centar uplatio 26.500 kuna više nego što je trebalo. Andro Krstulović Opara (HDZ, op.a.) je 2021. godine, u razdoblju kada je bilo raspušteno Gradsko vijeće, slijedio dotadašnju praksu.

Prema toj praksi su se vijećničke naknade isplaćivale za cijeli mjesec, premda je vijeće bilo aktivno 14 dana. Tu praksu smo promijenili, naknade se sada računaju po radnim danima - započeo je Puljak.

Splitski poteštat naglasio je da su tri činjenice poprilično šokantne.

- Tomislav Šuta, koji je bio direktor projekta Lećevica te "Vodovoda i kanalizacije", ne zna pročitati financijski izvještaj ni nalaze revizije. Optužuje mene za nešto što je napravio Andro Krstulović Opara.

Zanimljivo je da je Oparina administracija taj novac isplatila svim strankama i to više HDZ-u nego ostalima. Ono što najviše zabrinjava je da je Državna revizija došla do ovih spoznaja revidirajući stranku Centar, a ne revidirajući HDZ - kazao je gradonačelnik.

image

Konferencija za medije gradonačelnika Ivice Puljka u zgradi Banovine.

Joško Šupić/Cropix

Puljak je istaknuo da ista revizija ovakve propuste HDZ-a nije ni komentirala te se da se čini da imaju drugačije standarde za ostale stranke.

- Stoga ne čudi što nisu primijetili puste crne fondove kojima je HDZ baratao. Ovo sve pokazuje nekompetentnost gospodina Šute pa ne čudi što projekti na kojima je radio nisu dovedeni ni do početka.

Kada su isplaćene naknade koje spominje, stranci Centar je isplaćeno 26.500 kuna, a HDZ-u 33 tisuće kuna. Novac ćemo, iako ga praktički ne trebamo vratiti jer je tada na snazi bila takva praksa, uplatiti na račun jedne splitske humanitarne udruge.

Treba pitati HDZ što će napraviti s novcem koji su dobili - rekao je gradonačelnik, a na pitanje zašto novac jednostavno ne uplate na račun Grada kazao je da bi to "bilo komplicirano jer bi se trebale revidirati brojne odluke".

Puljak se, nakon novinarskih pitanja, referirao i na optužbe vezane za netransparentnost trošenja novca.

- Potrošili smo 70 tisuća kuna 2021. godine za hranu i ostale usluge jer smo imali nekoliko skupština na kojima je sudjelovalo par stotina ljudi. Te iste godine HDZ je potrošio 350 tisuća kuna na cvijeće, a onda Šuta mene optužuje za daleko manji trošak - odgovorio je Puljak.

Prebacivanje krivnje

Novinari su istaknuli da se u nalazu državne revizije ne problematizira iznos, nego činjenica da stranka Centar nije navela svrhu u koju se troši novac. Puljak je kazao da tada nisu bili detaljni u pisanju izvještaja.

- Ispravili smo pogreške iz 2021. godine. Ne radi se o novcu koji je uzaludno potrošen, samo nije bilo specificirano o kojim se skupštinama radi, koliko osoba na njima sudjeluje.

Što se tiče "intelektualnih usluga" radilo se o savjetovanjima, agencijama za marketing i ostalo - rekao je i još jednom naglasio da ga je Šuta optužio za nešto što nije napravio, a da svojeg stranačkog kolegu koji je tada vodio Grad nije optužio da je HDZ-u uplatio još više novca.

Dodao je i da ima i kaznu od 100 tisuća kuna za koju nije bio kriv on, nego Andro Krstulović Opara.

image

Konferencija za medije gradonačelnika Ivice Puljka u zgradi Banovine.

Joško Šupić/Cropix

- Ponovno me HDZ optužuje za nešto što je napravio njihov gradonačelnik. Gospodin Šuta je površan, jer da nije površan projekt Lećevica bi bio gotov prije pet godina kao i Žrnovnica te Kamen.

Svi ti projekti bi bili završeni odavno. Malo sam diplomatski nastrojen, ali Šuta je i površan i nesposoban - govori Puljak.

Gradonačelnik je dodao da revizija sugerira i govori što je neprecizno i što treba ispraviti.

- Revizija ima svoja prava. U Splitu su napravili dobar posao, u Zagrebu nisu.

U Splitu su to vrlo precizno odradili, a u Zagrebu HDZ-u nisu našli ništa. Rekli su im "svi ste super", a imaju iste greške kao i mi - zaključio je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 12:15