Za odojak mnogi kažu da je kralj novogodišnjeg stola, ali ove godine sigurno će ga se jesti nešto manje, što zbog divljajućih cijena svinjetine, što zbog sveopćih poskupljenja. Kako po tom pitanju dišu naši sugrađani, doznali smo na sućidarskom pazaru.
Unatoč kiši koja je jutros smočila splitske ulice, pri dolasku na pazar dočekala nas je prava predblagdanska scena. Štandovi puni povrća, voća i orašastih plodova, redovi ispred mesnica, a pazarom se širio miris ukiseljenog kupusa.
Prvo smo se uputili u izvidnicu do mesnica u kojima potražnje nedvojbeno nije nedostajalo. Kako nam je otkrio jedan mesar, kupuje se sve, ali očekivano najviše svinjetina. Ide odojak i svinjska rebarca, ali i teletina te mljeveno meso za sarme.
Mesnice su dobro opremljene, svinjetine ima na svakom kantunu, a posebno nas je zanimala njezina cijena. Kako smo doznali od mesara, cijena kilograma odojka je 11-12 eura, viša nego prije dva tjedna, kad je iznosila 9-10. Pitali smo mesare i što se najviše kupuje.
– Šta nan najviše ide? Za Novu godinu odojak, nešto arambašića, ali kupuju ljudi i frikando za pašticadu. Najčešće to bude – ko nije jea pašticadu za Božić, jede je za Novu godinu. Ide nan i janjetina, teletina, uglavnom sve za pečenje. Kilo odojka nan je 12 eura, poskupilo je sve – rekla nam je prodavačica Ana.
– Najviše nan idu živci! – dodala je kroz šalu njezina kolegica.
Slična je situacija i u drugim mesnicama, svinjetina svugdje "gori".
– Kupuju, kupuju, lipa moja, a najviše ide odojak – rekao nam je jedan mesar.
Na sućidarskom pazaru može se kupiti i već pečeno meso, za sve one kojima se ne da bakćati se s pripremom. Kilo pečenog odojka platit ćete tako 28 eura. No slabije od svinjetine i drugog crvenog mesa danas prolazi perad. Kako nam objašnjava prodavač, to se inače više kupuje oko Božića, sad je slabo.
Svoje blagdanske trpeze cijenama su prilagodili i kupci. Kako nam kaže gospodin Dražen Čagalj, on za Novu godinu neće spremati odojak.
– Ma kakvi odojak, baš san priča s jednin likon kako su stavili cijene samo takve. Napravit ću tingulet i rugat ću se sa svima. Uzmen od pivca tri, četri bataka i tri, četri krila. Malo salatice, malo njokića i ručak prva liga – rekao nam je.
Manje se kupuje voće i povrće
Nešto je slabija situacija, otkrili smo, i na štandovima s voćem i povrćem. Doduše, cijene su visoke, a standard ih ne prati pa to nije ništa čudno. Blitva četiri eura, krumpir dva eura, poriluk tri eura, kupus jedan i pol... Ipak, tradicionalno se u ovo vrijeme jede kiseli kupus, za kojim interesa nije falilo ni jutros na pazaru. Cijena mu je tri eura za kilogram.
– Slabo je, nije to ka prije. Kupuje se, ali prije je to bilo puno bolje, bit će su se ljudi istrošili za Božić – rekla nam je gospođa koju smo zatekli za štandom s povrćem.
S njom se slaže i kolega Vatroslav, koji također kaže da se slabo kupuje. Vidi se da je ljude uhvatila kriza, kaže.
Budući da je petak, ne bi bio red da zaobiđemo i tamošnju ribarnicu. Zaustavili smo se kraj vedre prodavačice na jednom od štandova s ribom.
– Sve ide, najviše mol i riba za lešo. Valjda se ljudi malo čiste od Božića i svega – rekla nam je prodavačica Nevenka.
Orašasti plodovi po zlato
U vrijeme Božića i Nove godine u dalmatinskim kućanstvima pripremaju se raznorazni kolači. U brojnim receptima naći će se orašasti plodovi, a jedan od njih je i za mnogima omiljenu orahnjaču. No cijene su sve samo ne sitnica. Kilo oraha koštat će vas od 11 do 13 eura, bajama 13, a lješnjaka i do 16 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....